Οδηγίες για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών της τομάτας

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2014 16:37 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:37

Οδηγίες για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών της επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας δίνει με δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας όπου αναφέρονται τα εξής:

 

  Διαπιστώσεις :  Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι  στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται επιτραπέζια τομάτα υπάρχουν οι παρακάτω εχθροί και ασθένειες: tuta absoluta, άκουλους, θρίπας, περονόσπορος, ωίδιο και ο ίός του κηλιδωτού μαρασμού)

 

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestans).

  Η είσοδος του παθογόνου στις υπαίθριες καλλιέργειες τομάτας έγινε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου

  Συμπτώματα: 1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των
φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό–γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ  στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. 2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση. 3) Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές,  οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα  και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών. Οι καιρικές συνθήκες  που επικρατούν  είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του  περονόσπορου.

   Συνθήκες ανάπτυξης:  Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την  εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες με υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C). Τα  σποριάγγεια του παθογόνου μεταφέρονται με την βροχή σε μικρές και με τον άνεμο σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών  από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Fosetyl-aluminium ,Pyraclostrobin, Propipineb, Azoxystrobin, Metalaxyl-m, κ.α..

 

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

 

  Διαπιστώσεις: Στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας Τρικάλων και στις  περιοχές όπου καλλιεργείται η επιτραπέζια τομάτα διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η προσβολή από ωίδιο στις  μεσοπρώιμες  και στις όψιμες καλλιέργειες.

Συστάσεις:  Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως bupirimate, laminarin, triadimenol, pyraclostrobin, boscalid, azoxystrobin, trifloxystrobin, myclobutanil.  κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

 

ΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΚΗΛΙΔΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ

(Ο ιός του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας: Τomato Spotted  Wilt Virus,TSWV)

  O κηλιδωτός μαρασμός της τομάτας παρουσιάστηκε σε μεγάλη έκταση στην υπαίθρια επιτραπέζια τομάτα στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Η ασθένεια έχει ευρύτατο κύκλο ξενιστών (πιπεριά, μελιτζάνα, μαρούλι, φασόλι, πατάτα κ.λ.π.). Κύριος φορέας του ιού είναι τα διάφορα είδη θριπών (Τhrips tabaci, Τhrips frankliniella κ.λ.π.). Η επιδημιολογία  της αρρώστιας συνδέεται με την παρουσία του θρίπα.

Συστάσεις: 1) Να γίνεται έγκυρα καταπολέμηση των  φορέων θριπών. 2) Συνιστάται χρήση ανθεκτικών ποικιλιών (εφόσον υπάρχουν). 3) Αμειψισπορά με σιτηρά. 4) Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού   υλικού (φυτά από ελεγχόμενα φυτώρια και χρήση υγιούς σπόρου).

 

TUTA  ABSOLUTA

  Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται.  Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι υψηλοί (50-70 άτομα/3 ημέρες/παγίδα). Συνεχίζονται οι  προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς  των φυτών  στις  μεσοπρώιμες και όψιμες  καλλιέργειες   τομάτας των  Νομών  Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

  Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus  thuringensis, abamectin  κ.α. εγκεκριμένα  σκευάσματα.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ήλιου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για  tuta absoluta). Επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες.

 

ΑΚΑΡΕΑ (Αculops  lycopercici)

  Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η ανάπτυξη και εξάπλωση του άκουλους στις  μεσοπρώιμες  και όψιμες καλλιέργειες επιτραπέζιας τομάτας στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

 Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή -  καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

 Συστάσεις: Οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής. Επανάληψη μετά από 8 ημέρες.

 Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: abamectin κ.α.

 

ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας  είναι φορέας ιώσεων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου μόνο μετά την διαπίστωση του με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (abamectin, formetanate, methiocarb, beauveria bassiana strain gha ,κ.α.)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Να τηρούνται αυστηρά :

  1. Οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων
  2. Το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που                          αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass