Πληρωμή και δεύτερης εξισωτικής εντός του 2014

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2014 21:06 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:38

 

«Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να πληρωθεί τον Δεκέμβριο και η εξισωτική αποζημίωση του 2014. Συνολικά δηλαδή να δοθούν φέτος όλες οι προβλεπόμενες πιστώσεις  για τα έτη 2013 και  2014, σαφώς περισσότερα δηλαδή από 200 εκατ. ευρώ», ανακοίνωσε σε ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι «γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν προβλήματα και να πληρωθούν σταδιακά και εντός του έτους πληρωμές που καθυστερούν όπως η ολοκληρωμένη και τα βιολογικά».

Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος προανήγγειλε ότι το ΟΣΔΕ πρόκειται να «ανοίξει» στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβορυαρίου 2015, πολύ νωρίτερα δηλαδή απ’ ότι συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές.

Τι σημαίνει αυτό; Πως θα αποκτήσουμε το απαραίτητο υπόβαθρο για να κάνουμε τις πληρωμές στην ώρα τους», επισήμανε και εξήγησε: «Η εξισωτική να δίνεται κανονικά στη χρονιά της, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ πιο γρήγορα και οι υπόλοιπες πληρωμές να μην καθυστερούν. Αυτό είναι το κλειδί για να προγραμματίζει ο αγρότης την παραγωγή του.

Παράλληλα τρέχει η σύνδεση του ΟΣΔΕ με το TAXISNET με το οποίο ήδη έχει συνδεθεί ο ΕΛΓΑ. Αυτό δίνει τις δυνατότητες διασταύρωσης στοιχείων για τη διαφάνεια αλλά και σοβαρά εργαλεία για πολιτικές γης και δίκαιης φορολόγησης.  Μεγάλοι κερδισμένοι από αυτή την εξέλιξη είναι οι αγρότες που παράγουν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ προανήγγειλε «ένα γενναίο βήμα αποκέντρωσης» με ωφελημένες τις αιρετές περιφέρειες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι περιφέρειες όλης της χώρας θα έχουν στη νέα ΚΑΠ τη διαχείριση του 30% του συνολικού πακέτου (σ.σ. των πόρων για την αγροτική ανάπτυξη) αλλά και ένα πολύ καθαρό πεδίο αρμοδιοτήτων, το οποίο κουβεντιάσαμε ήδη με πολλούς περιφερειάρχες και υπάρχει απόλυτη σύγκλιση απόψεων.

Γι’ αυτό προτείναμε να περάσουν εξολοκλήρου στις Περιφέρειες:

-Τα αρδευτικά από ένα ύψος προϋπολογισμού και κάτω, μικρής και μεσαίας κλίμακας.

-Τα προγράμματα νέων αγροτών.

-Τα Σχέδια βελτίωσης ζωικής και φυτικής παραγωγής.

-Τα προγράμματα Leader, ΟΠΑΑΧ.  

- Τα έργα αγροτικής οδοποιίας  και αγροτικού εξηλεκτρισμού όπως και  άλλες τέτοιας κλίμακας επενδυτικές δραστηριότητες.

Να σταματήσει το σχέδιο βελτίωσης για μια κτηνοτροφική εγκατάσταση, να ταλαιπωρείται τρεισήμισι χρόνια στην Αθήνα και να φτάνουμε στο σημείο ακόμα και να καταστρέφονται άνθρωποι. Να σταματήσουν να περνάνε οι αιτήσεις των νέων αγροτών από τρία φίλτρα, όπου το κράτος ελέγχει δύο φορές τον εαυτό του. Να τελειώνουμε με αυτό το χάλι.

Κάνουμε πολύ καθαρό το πεδίο στην αποκέντρωση των πόρων. Να ξέρει ο παραγωγός ποιος κάνει τι. Στο Υπουργείο θα μείνουν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τα μεγάλα αρδευτικά έργα, η μεταποίηση, η εξωστρέφεια, οι κεντρικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα αγροτών και κτηνοτρόφων για την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών, η έρευνα.  Αυτά είναι που πρέπει να μείνουν σε κεντρικό επίπεδο και στα υπόλοιπα να ακολουθήσουμε τη λογική, πιο κοντά οι αποφάσεις, πιο στοχευμένες οι παρεμβάσεις», τόνισε ο κ. Π. Κουκουλόπουλος.

Γ. ΜΑΚΡΗΣ

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass