Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Γονατίζουν οι παραδοσιακοί τυροκόμοι της Λάρισας»

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΗΤΑ Η ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2022 16:20

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας-τυροκομίας της Λάρισας μετά τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια, πραγματοποίησε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.


Ειδικότερα, στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως το τελευταίο διάστημα έχει κορυφωθεί η αγωνία για το μέλλον του κλάδου, καθώς έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα, με το ενεργειακό κόστος και την αύξηση το ρεύματος κατά 50% και μέχρι και 40% του προπανίου και του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν οι περισσότερες μεταποιητικές μονάδες. Η αύξηση και στις τιμές των ζωοτροφών, οδηγούν το κόστος παραγωγής στα ύψη και τους παραγωγούς να αδυνατούν να καλύψουν τα πάγια έξοδα.
Πλέον, τίθεται άμεσα ζήτημα επιβίωσης για όλους τους κτηνοτρόφους-τυροκόμους της Λάρισας που αδυνατούν να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα, με κίνδυνο να βάλουν «λουκέτο» σε οικογενειακές επιχειρήσεις τυροκομείων χρόνων και να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το παραδοσιακό επάγγελμα του τόπου τους. Στο πλαίσιο αυτό, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό εάν θα δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η τιμή απορρόφησης του αιγοπρόβειου γάλακτος να είναι ενθαρρυντική για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο καθώς και εάν εξετάζει την αναπροσαρμογή των συμβολαίων, ώστε αυτά να είναι τρίμηνης διάρκειας και να αναπροσαρμόζονται, ανάλογα με την πορεία των τιμών που θα έχουν οι ζωοτροφές, όπως ζητά μερίδα κτηνοτροφικών συνεταιρισμών».