Δύσκολες ώρες για την κτηνοτροφία

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΦΕΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2022 15:29

Έντονα δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας από τη στάση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέναντι στον κτηνοτροφικό κόσμο. Μάλιστα η Οργάνωση προειδοποιεί με κινητοποιήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση

που υπογράφει ο πρόεδρος της Ιωάννης Βιτάλης.
«Κρίνουμε σκόπιμο για ακόμα μια φορά να ενημερώσουμε ότι ο χρόνος που δώσαμε στο ΥΠΑΑΤ εξαντλείται και θα εξαναγκαστούμε να βρεθούμε δυναμικά απέναντί τους» τονίζεται.
Καταρχάς, η ΕΔΟΦ περιγράφει την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνει η κτηνοτροφία με την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας. Όπως αναφέρει, πολλοί κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να διατηρήσουν το κοπάδι τους. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση της φέτας έχει μειωθεί. Εκτιμά δε ότι δικαιολογημένα απαιτείται αύξηση της τιμής του γάλακτος, «σε τιμή που θα καθορίσει η αγορά με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές».
Η ΕΔΟΦ σημειώνει ότι είχε ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους πριν τη θερινή προμήθεια των ζωοτροφών. «Κανένα από τα αιτήματα δεν έχει λάβει απάντηση παρά τις συνεχείς επαφές» επισημαίνεται και προσθέτει ένα ακόμα επίμαχο θέμα: το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό, την ίδρυση και τη λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κι άλλες ρυθμίσεις για τους αγρότες.
Η Οργάνωση καταγγέλλει ότι, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η ίδια δεν έχει λάβει καν το νομοσχέδιο. «’Κατά τα ειωθότα’ φοβούμαστε ότι θα μας πετάξουν το σχέδιο για διαβούλευση 48 ώρες πριν κατατεθεί στη Βουλή. Αυτό για το οποίο καθυστέρησαν τόσο καιρό, εμείς πρέπει να το δούμε σε ελάχιστο χρόνο. Από προχειρότητα σε προχειρότητα».
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Η ΕΔΟΦ καταθέτει τα αιτήματά της τόσο για την κτηνοτροφία όσο και για τη μεταποίηση.
-Άμεση χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ από μέρος της παρακράτησης των εισφορών κτηνοτρόφων και μεταποιητών που έχει συσσωρευτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, κοντά στα 60.000.000 ευρώ. Οι εισφορές αποδίδονται στον ΕΛΓΟ για ανταποδοτικό σκοπό. «Για να πραγματοποιηθεί αυτή, η αυτονόητη απαίτηση, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη στον νέο νόμο προς τον ΕΛΓΟ Δήμητρα» τονίζεται. Αναφέρεται δε ότι με τον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής του γάλακτος διπλασιάζεται αυτόματα το ποσό και της ετήσιας εισφοράς κτηνοτρόφων και μεταποιητών στον ΕΛΓΟ.
-Συνεχής και σε βάθος έλεγχος στον τρόπο παραγωγής φέτας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ.
-Καθορισμός νέων πιο αυστηρών ποινών, άμεση αναγγελία των αποτελεσμάτων από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και άμεση εφαρμογή ποινών από τον Οργανισμό.
-Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ Δήμητρα και ΕΦΕΤ με προσωπικό ακόμα και από πιστοποιημένη ομάδα ελέγχου εκ μέρους της ΕΔΟΦ.
-Άμεση εκκαθάριση όλων των παλιών υποθέσεων που αναμένουν την κρίση της επιτροπής παρατυπιών του Υπουργείου.
-Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την καταστολή της εισαγωγής από το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος.
-Τοποθέτηση τουλάχιστον δύο μελών (κτηνοτρόφοι-μεταποιητές) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΦ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass