Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμα S.O.S. εκπέμπουν οι αιγοπροβατοτρόφοι

ΖΗΤΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,65 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ *ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2022 21:00

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατούν αυτό το διάστημα οι αιγοπροβατοτρόφοι, καθώς πρέπει να παραμείνουν όρθιοι, έχοντας από τη μία το βαρύ κόστος παραγωγής και από την άλλη την πώληση του προϊόντος τους με όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.


Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας χθες, έγινε η πανελλαδική σύσκεψη που διοργάνωσε ο ΣΕΚ, η ΠΕΚ και το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και το κύριο ζήτημα που απασχόλησε τις πολύωρες συζητήσεις ήταν το ακανθώδες θέμα των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα. Αυτό που ζητούν όλοι από την Κυβέρνηση είναι να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, διότι όπως ισχυρίζονται οι επαγγελματίες, με το κόστος παραγωγής ενός λίτρου πρόβειου γάλακτος να προσεγγίζει το 1,65 ευρώ οι τιμές που ακούγονται αυτήν την περίοδο απέχουν κατά πολύ. Αν μάλιστα ισχύσουν τότε θα βγάλουν αρκετό κόσμο, όπως ανέφεραν, εκτός προϋπολογισμού και επί της ουσίας εκτός επαγγέλματος. Πολύ ψηλά στη λίστα της συζήτησης ήταν το ζήτημα της συνολικής διαπραγμάτευσης μέσω των συνεταιρισμών και η αποφυγή των ανοιχτών τιμών μεμονωμένα.  Πιο αναλυτικά:
Πρώτος τοποθετήθηκε ο κ. Αργυρής Μπαϊρακτάρης που είναι πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δήμου Τυρνάβου τονίζοντας πως «δεν είναι μόνο η κατάσταση των τιμών, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στο επάγγελμα. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το κόστος παραγωγής. Είναι κάτι που μας λυγίζει. Όλο αυτήν την άνοδο την έχουμε επωμιστεί εμείς».
Για το αν πουλούν σε ανοιχτές τιμές απάντησε ότι «οι συνεταιρισμοί δεν πωλούν σε ανοιχτές τιμές. Έχουν καθοριστεί οι τιμές. Μεμονωμένοι το κάνουν αλλά για μένα είναι λάθος. Γι’ αυτό θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συνεννοηθούμε για να διαμορφώνουμε μόνοι μας τις τιμές που θα αγοράζουμε και θα πουλάμε».
Από την πλευρά του κ. Δημήτρης Κώττης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας, ΑΓΡΟΓΑΛ, και πρόεδρος των κτηνοτρόφων επαρχίας Καλαμπάκας υπογράμμισε ότι «Το πρώτο μας θέμα είναι πως έχουμε επιβαρυνθεί με μεγάλα κοστολόγια. Όπως φαίνεται δεν θα μειωθούν στο μέλλον. Βλέπουμε πως προκηρύσσονται προγράμματα νέων αγροτών με 40.000 ευρώ, και σωστά προκηρύσσονται. Δεν λέει όμως τίποτα αυτό, καθώς ο κτηνοτρόφος στην προσπάθειά του να μειώσει τα κοστολόγια, θα πρέπει να έχει και έκταση. Έκταση όμως δεν έχουνε. Οι εκτάσεις αυτήν τη στιγμή παραμένουν ανεκμετάλλευτες στο δημόσιο και στα μοναστήρια. Δεν θέλουμε αυτές τις εκτάσεις να τις αρπάξουμε και να τις κάνουμε δικές μας. Τις θέλουμε για χρήση και όταν τελειώνει το κατά κύριο επάγγελμά του να πηγαίνουν πάλι σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και κτηνοτρόφο. Αυτό το θέμα για πολλά χρόνια δεν πήρε σάρκα και οστά. Μας πάει πολλά βήματα πίσω.
Επίσης εμείς ως συνεταιρισμοί δεν κλείσαμε κανένας γάλα και καλά κάναμε. Η τιμή θα καθοριστεί από τους συνεταιρισμούς και όχι από κάποιους μεμονωμένους που διασπάστηκαν.
Για τη χαμηλότερη τιμή είπε πως «Το κόστος βγαίνει στο 1,65 ευρώ. Από εκεί και πέρα το 1,80 είναι να βγάλει και ένα μεροκάματο και ο κτηνοτρόφος».
Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων εξήγησε πως «πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία γιατί ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά το κομμάτι της επιβίωσης. Το κόστος παραγωγής με τις τιμές που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, δεν καλύπτεται, ειδικά στο αιγοπρόβειο γάλα.
Ουσιαστικά οδηγούμαστε στο κλείσιμο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και μπορείτε να φανταστείτε τι συνέπειες θα έχει αυτό στην παραγωγική αλυσίδα και γενικότερα της οικονομίας της χώρας».
Πρόσθεσε μάλιστα πως «είχαμε αναδείξει τα προβλήματα προτού ακόμα έρθουν οι πόλεμοι και όλα αυτά. Δεν υπήρξε όμως καμία πρόβλεψη από την κυβέρνηση παρά τις προειδοποιήσεις μας. Κι αυτήν η πρόβλεψη που υπάρχει για τις ζωοτροφές δρομολογείται επί της ουσίας να την πάρουμε στο τέλος της χρονιάς. Είναι πράγματα απαράδεκτα γιατί μέχρι τότε δεν θα έχει μείνει τίποτα. Ήδη υπάρχει μια μείωση ζωικού κεφαλαίου, κοντά στο 17%. Περιμένουμε και τα επίσημα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου, αλλά η δική μας πληροφόρηση είναι πως θα είναι στα ίδια επίπεδα. Το μεγάλο πρόβλημα όμως θα φανεί στην επόμενη παραγωγή. Εμείς θέλουμε να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις και να συναποφασίσουμε τι θα κάνουμε».
Όσον αφορά το κόστος παραγωγής για το αιγοπρόβειο γάλα «για να καλύψουμε το κόστος χρειάζεται 1,64. Με 1,40 που έχει ακουστεί δεν βγαίνει. Θέλουμε μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Αυτό που έχει ανακοινωθεί για τα 89 εκατομμύρια συνολικά για την κτηνοτροφία δεν καλύπτει ουσιαστικά τίποτα και μας αφήνει ουσιαστικά έκθετους απέναντι στους εμπόρους. Αυτή η τακτική, με την ανέχεια των κτηνοτρόφων πως πάμε σε μια δύσκολη σεζόν, δίνουν το γάλα σε ανοικτή τιμή. Αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν».
Τέλος, ο κ. Ιωάννης Γκουρομπίνος ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, αφού διευκρίνισε ότι η Λάρισα είναι μια αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, τόνισε πως «Μπορεί να πήρε μια υπεραξία το προϊόν μας όμως το κέρδος δεν το παίρνουμε εμείς. Το κέρδος το παίρνουν αυτοί που έχουν λεφτά και αποθηκεύουν ζωοτροφές. Με 40 λεπτά το καλαμπόκι δεν γίνεται να παραχθεί γάλα. Το κοστολόγιο για να βγει ένα κιλό γάλα είναι 1,65 τουλάχιστον. Από εκεί και πέρα μιλάμε για ένα μικρό κέρδος. Και αυτό για να είμαστε βιώσιμοι, για να μπορούμε να παράγουμε και να υπάρχει συνέχεια στο επάγγελμα».

Του Κώστα Γκιάστα

Gallery άρθρου