Ζητούν ενισχύσεις για να επιβιώσουν

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΕΦΤΑΣΑΝ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2022 21:10

Με τρακτέρ από τον Τύρναβο έφτασαν χθες το απόγευμα στην καρδιά της Λάρισας δεκάδες αγρότες, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν το τελευταίο διάστημα. Εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου αλλά και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, παρέδωσαν μια σειρά από αιτήματα στους αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Απόστολο Μπίλη και Βασίλη Πινακά με σκοπό αυτά να φτάσουν στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία. Αυτά τα αιτήματα αφορούν άμεσα δενδροκαλλιεργητές αλλά και αμπελοκαλλιεργητές και σχετίζονται με την επιβίωσή τους, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, κ. Στέλιος Τσικριτσής εξήγησε πως «είναι μια κίνηση που γίνεται πανελλαδικά και είναι μια απόφαση που πήραμε ως πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων. Μας έχουν βγάλει στον δρόμο τα προβλήματα τα οξυμένα, που φέτος είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά».
Πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι αδιάθετων προϊόντων τα οποία έμειναν πάνω στα δένδρα μας. Τα αμπέλια μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς με τις βροχοπτώσεις, αλλά και λόγω του εμπάργκο που έχει γίνει στη Ρωσία και τώρα με τα νέα μέτρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Διαμαρτυρόμαστε γιατί πραγματικά ζητάμε λύσεις από την κυβέρνηση. Δεν γίνεται να δίνει ενίσχυση αυτά τα ψίχουλα που έδωσε 72,7 το στρέμμα σε ορισμένους συναδέλφους μας και εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοί μας να μένουν εκτός των ενισχύσεων. Ζητάμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως δίνει σε εφοπλιστές, κλινικάρχες και ξενοδόχους. Να υπάρξει αγροτικό ρεύμα γιατί η ενέργεια καίει τους πάντες και τα πάντα. Επιδότηση επί των φυτοφαρμάκων και των ζωοτροφών, αλλά και των λιπασμάτων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, κ. Ρίζος Μαρούδας εξήγησε πως η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο κι άλλων τέτοιων κινητοποιήσεων «που έχουν γίνει ήδη στη Βέροια, στη Νάουσα, και την Πέλλα και θα συνεχιστεί σε άλλες πόλεις». Ως κύριο στόχο έθεσε την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών .
«Να επεκταθεί η αποζημίωση της κυβέρνησης που δόθηκε σε λίγους, να δοθεί και σε όλους τους αγρότες. Να υπάρχουν αποζημιώσεις από την ουκρανική κρίση και βεβαίως να υπάρξουν μέτρα για τη μείωση του κόστους της παραγωγής. Να υπάρχει βιώσιμο μεροκάματο για να καλλιεργήσουμε και να ζήσουμε τις οικογένειές μας». Διευκρίνισε πως ανοίγει με αυτόν τον τρόπο ο χορός των κινητοποιήσεων. «Γίνονται συσκέψεις ανά προϊόν και θα υπάρχει συνέχεια. Θα ακολουθήσει κλιμάκωση και συνέχεια με μεγάλο συλλαλητήριο στην Agrotica το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Θα στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση πως μπροστά σ’ αυτήν τη λαίλαπα θα πρέπει να δοθούν λύσεις».
Η διαμαρτυρία κράτησε για λίγα λεπτά της ώρας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μικρή ταλαιπωρία των οδηγών που κινούνταν στο κέντρο της Λάρισας. Την κινητοποίηση στήριξε με την παρουσία του ο πρόεδρος, Γιάννης Σκόκας, αλλά και μέλη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όπως και εκπρόσωποι συλλόγων συνταξιούχων.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass