Χρειάζονται έργα για να επιβιώσουν τα υπέροχα βουνά μας

Μια επίσκεψη στον Δήμο Αργιθέας και στο ημιτελές φράγμα της Συκιάς

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2022 15:08

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στις 22/9/22 μια αντιπροσωπεία της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. (Επιτροπή Διεκδίκησης επίλυσης του Υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας) επισκέφτηκε τον Δήμο Αργιθέας, όπου βρίσκεται το κουφάρι του φράγματος της Συκιάς επί του Αχελώου και η Σήραγγα μεταφοράς του νερού στη λεκάνη

απορροής του Πηνειού. Ο Δήμος Αργιθέας είναι στα όρια της Θεσσαλίας με την Ήπειρο, του Ν. Καρδίτσας με τον Ν. Άρτας (κοντά στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Τρικάλων). Είναι η περιοχή όπου προτείνεται να γίνει και ο ταμιευτήρας Αυλακίου λίγο πιο κάτω από τον ταμιευτήρα της Συκιάς, χωρίς να τον επηρεάζει, με το αντίστοιχο ΥΗ που έχει αναλάβει να κατασκευάσει η ΤΕΡΝΑ και σήμερα βρίσκεται σε διαβούλευση.
Η Επιτροπή θέλησε να κάνει μια εκδήλωση στον χώρο των έργων που τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γκρεμιστούν (να ακυρωθεί το Φράγμα και να αποκατασταθεί ο ποταμός και η ροή του). Θεωρήσαμε ότι έπεσαν οι μάσκες και πλέον είναι καιρός ο κάθε πολιτικός σχηματισμός να αναλάβει τις ευθύνες του.
Είναι η δεύτερη φορά που επισκέφτηκα την περιοχή, αλλά στην πρώτη περιορίστηκα στα ημιτελή έργα: την ημιτελή σήραγγα μεταφοράς του νερού στη Θεσσαλία που βγαίνει κοντά στο χωριό Δρακότρυπα (με τα έτοιμα στοιχεία επένδυσης της σήραγγας που καταρρέει να σκουριάζουν έξω από την έξοδο της σήραγγας) και το ημιτελές φράγμα της Συκιάς. Όταν λέμε ημιτελές, εννοούμε ότι λείπει ουσιαστικά το φράγμα που θα κρατήσει το νερό του Αχελώου και του Κουμπουριανίτη, που συμβάλλει και χύνεται στον Αχελώο με τον υπερχειλιστή, κατασκευασμένο όπως φαίνεται στην εικόνα.
Αυτήν τη φορά πετύχαμε καλύτερη οργάνωση και επισκεφθήκαμε τον Δήμο στο Ανθηρό, όπου είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε τον Δήμαρχο και εκπροσώπους των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ήταν μια έκπληξη. Ένα νέο παιδί, 35 χρονών, να είναι Δήμαρχος μιας δυσπρόσιτης περιοχής, όπως η Αργιθέα. Μια περιοχή που αγωνίζεται να παραμείνει ζωντανή με κατοίκους όλο τον χρόνο και όχι μόνο τους δύο μήνες του καλοκαιριού.
Το Ανθηρό, το χωριό – έδρα του Δήμου, κτισμένο στην πλαγιά του βουνού με υπέροχη θέα στα δασωμένα βουνά, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Το χωριό διατηρεί για την ώρα λίγους κατοίκους, με το Δημοτικό να λειτουργεί με έξι μαθητές και έναν δάσκαλο. Λειτουργεί στην περιοχή ένας aξενώνας όλο τον χρόνο με 6 δωμάτια και μία ταβέρνα που εξυπηρετεί κυρίως κυνηγούς. Στο Ανθηρό λειτουργεί καφενείο, όπου μας κέρασε παραδοσιακά ο Δήμαρχος.
Ως κάτοικος του κάμπου, γέννημα θρέμμα της Λάρισας, πάντα είχα στο μυαλό μου τις ωφέλειες από τη δημιουργία ταμιευτήρων αποθήκευσης νερού στα ορεινά. Παραγωγή ενέργειας, προστασία από πλημμύρες, αποθήκες νερού για ασφάλεια σε περιόδους ξηρασίας και εξασφάλιση καλής ποιότητας και φθηνού αρδευτικού νερού για τους κατοίκους, τη βιομηχανία και τις καλλιέργειες του κάμπου. Ο δήμαρχος Αργιθέας μάς έδωσε μια νέα διάταση. Τη σημασία του ταμιευτήρα Συκιάς (αλλά και του Αυλακίου) για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Συνειδητοποίησα ότι η ελληνική Πολιτεία δεν ασχολείται ουσιαστικά με τις ορεινές περιοχές της χώρας. Ενώ για τις νησιωτικές περιοχές υπάρχουν ειδικά προγράμματα και κίνητρα, όπως μειωμένος ΦΠΑ, επιδοτήσεις για τις μεταφορές, ειδικές δράσεις για εξασφάλιση νερού και ενέργειας και όλες οι διαφημίσεις του τουριστικού μας προϊόντος αναφέρονται στη θάλασσα. Τα ΜΜΕ της Αθήνας προβάλλουν συχνά τις τιμές βενζίνης των νησιών, αλλά δεν θυμάμαι να αναφέρθηκαν ποτέ οι αντίστοιχες τιμές στα δυσπρόσιτα ορεινά. Αυτό είναι και ένα παράπονο του Δημάρχου και των κατοίκων της ορεινής Αργιθέας. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, η περάτωση του φράγματος της Συκιάς θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση τουριστικής και γενικότερα οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Θα δημιουργούσε μια κίνηση με τη λειτουργία του ΥΗ σταθμού (κατά την κατασκευή, αλλά και προσωπικό λειτουργίας και συντήρησης), ενώ θα έδινε σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη στον Δήμο για έργα στην περιοχή. Αυτά θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ενίσχυση τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων που θα επέτρεπαν τη διατήρηση της ζωής στην περιοχή. Οι δυνατότητες αξιοποίησης του δασικού πλούτου με εκλογίκευση και συνεργασία των δασικών υπηρεσιών, η ανάπτυξη κτηνοτροφίας, αλλά και δενδροκομίας με προϊόντα υψηλής ποιότητας, π.χ. μήλα, και ανάπτυξη μιας τοπικής βιοτεχνίας μεταποίησης θα μπορούσαν να συμβάλλουν μαζί με την τουριστική αξιοποίηση του ταμιευτήρα της Συκιάς στη διατήρηση μονίμων κατοίκων στην περιοχή. Ένα από τα παράπονα του Δημάρχου είναι η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου από την πλευρά της Θεσσαλίας. Θεωρούν ότι οι Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος έχουν φροντίσει περισσότερο τους δρόμους. Μας ανέφερε ότι οι κάτοικοι έχουν ευκολότερη πρόσβαση προς το Αγρίνιο από τις πόλεις της Θεσσαλίας.
Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση ξύπνησε και ξεκίνησε μια προσπάθεια ενός προγράμματος ανάπτυξης των ορεινών Δήμους της χώρας. Ξεκίνησε με μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Δημάρχους και υπάρχει σχετική διαβούλευση. Μάλιστα, ο Δήμαρχος μετά τη συνάντησή μας θα πήγαινε στο Μέτσοβο, όπου υπήρχε σχετική συνάντηση. Δεν είδα κάτι σχετικό στον Τύπο, αλλά δεν νομίζω να ασχολείται κανείς στην Αθήνα με πολύ σοβαρά θέματα. Εύχομαι να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να διατηρηθούν με ζωή τα υπέροχα βουνά μας.
Ο Δήμος Αργιθέας έχει εκδώσει ένα πολύ όμορφο βιβλιαράκι με τα στοιχεία της περιοχής και πολύ όμορφες φωτογραφίες. Μπορείτε να το κατεβάσετε στη πιο κάτω διεύθυνση:
file:///D:/Flash%20copy%207-5-19/person/%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1/2022/%CE%9F%CE%BA%CF%84%CF%8E%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82/%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B8%CE%B5%CE%B1%20%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF.pdf

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass