ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ 40 ΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΓΑ…

Σύνταξη... αλλά για ποιους;

* Πέρασε η τροπολογία για απονομή σύνταξης στα 62, αλλά ούτε εγκύκλιος εστάλη, ούτε υπάρχουν στοιχεία για το συνταξιοδοτικό προφίλ των αγροτών. Όσον αφορά τη διαδοχική ασφάλιση ο χρόνος για την απονομή της ποικίλλει...

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2014 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:50

 

Περισσότερο συμβολική, μιας και τους εξομοιώνει με τους ασφαλισμένους των άλλων ασφαλιστικών κλάδων, παρά ουσιαστική μπορεί να χαρακτηρισθεί η κίνηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία η οποία δίνει στους ασφαλισμένους αγρότες του ΟΓΑ τη δυνατότητα συνταξιοδότησης τους με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους.

Και δεν είναι ουσιαστική, καθώς ουσιαστικά αφορά λίγους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι προνόησαν σε καιρούς δύσκολους, να ασφαλιστούν σε κάποιο ταμείο. Έτσι για να εκμεταλλευτεί κάποιος άμεσα την «ευεργετική» αυτή τροπολογία θα έπρεπε να ήταν ασφαλισμένος από το 1974 σε κάποιο Ταμείο. Να σημειωθεί ότι η ασφάλιση στον ΟΓΑ καθιερώθηκε ως προαιρετική το 1988 και ως υποχρεωτική, μια δεκαετία μετά, δηλαδή το 1998. Και επειδή δεν υπάρχει αγρότης να είναι ασφαλισμένος για 40 χρόνια στον ΟΓΑ, πάμε στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης. Δηλαδή ο δικαιούχος να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς σε δύο ή ακόμη και τρία ταμεία.

Από κει και πέρα... οι περισσότεροι γνωρίζουμε πόσος καιρός χρειάζεται για να εκδοθεί μια απόφαση απονομής σύνταξης, όταν εμπλέκονται 2 και 3 ασφαλιστικά ταμεία. Βλέπετε το περίφημο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα στους υπαλλήλους του κάθε ασφαλιστικού φορέα να έχει άμεση ενημέρωση για το συνταξιοδοτικό προφίλ του κάθε ασφαλισμένου, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, παρά τις κατά καιρούς σχετικές εξαγγελίες των αρμοδίων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΟΓΑ αδυνατεί να δώσει στοιχεία για το πόσους ασφαλισμένους αφορά η παραπάνω –πολυδιαφημιζόμενη- κυβερνητική εξαγγελία.

Επίσης και σε αυτή την περίπτωση ακολουθήθηκε η γνωστή τακτική. Προηγήθηκε η σχετική ανακοίνωση της ψήφισης της τροπολογίας και το τι ισχύει στην περίπτωση αυτή, ακολούθησαν στα ΜΜΕ οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννη Βρούτση, και του διοικητή του ΟΓΑ κ. Ξενοφώντα Βεργίνη, αλλά η εγκύκλιος δεν έχει φθάσει ακόμη στα γραφεία του ΟΓΑ, όπου άρχισαν να συρρέουν κατά δεκάδες οι... μελλοντικοί, υποψήφιοι, συνταξιούχοι, χωρίς όμως οι υπάλληλοι να μπορούν να δώσουν σαφείς οδηγίες. Οδηγίες σχετικά με την εξαγορά πλασματικών ετών, για το αν η σύνταξη που θα δίνεται στα 62 θα είναι μειωμένη η πλήρης, κλπ.

Το σίγουρο είναι ότι η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας, ως συνταξιοδοτικού χρόνου, που ανακοινώθηκε, αφορά μια διετία και μόνο (ότι ισχύει δηλαδή για τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία), ενώ στα θετικά προσμετράτε η τελική ρύθμιση που συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων (μάξιμουμ 7 έτη), έτσι ώστε να ευνοηθούν πολλοί περισσότεροι αγρότες, πολύ πιο νωρίς. Έτσι σε πρώτη φάση η τροπολογία που αποκαθιστά με όρους δικαιοσύνης και ισονομίας την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ σε σχέση με τους ασφαλισμένους των άλλων ασφαλιστικών κλάδων, καθώς μέχρι σήμερα το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών δεν τους επέτρεπε να συνταξιοδοτούνται πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, ακόμη και αν είχαν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης, δεν αποφέρει τα πολιτικά κέρδη, τα οποία προσδοκούσε η κυβέρνηση, καθώς πέρα από την ηθική ικανοποίηση του αγρότη, δεν προκύπτει και άμεσο οικονομικό όφελος.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass