Ανοίγει η πλατφόρμα για τα λιπάσματα

Μέσα στον Δεκέμβριο η ενίσχυση των 89 εκατ. στους κτηνοτρόφους

Δημοσίευση: 14 Νοε 2022 14:53

«Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία», επισήμανε ο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος

Γεωργαντάς από τη Φλώρινα.
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κλιματική κρίση έχει θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας και έχει φέρει σε πρώτο πλάνο τον πρωτογενή τομέα. Βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο στην οποία ο πρωτογενής τομέας είναι πλέον κεντρικό σημείο αναφοράς σε κάθε χώρα. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την αγροτική παραγωγή με στοχευμένα μέτρα που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στον ρόλο του ΕΛΓΑ, ο οποίος, όπως θύμισε, από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα έχει καταβάλει στους παραγωγούς περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. και τόνισε, με δεδομένη την κλιματική κρίση, την ανάγκη ενίσχυσης της αντιχαλαζικής προστασίας, ώστε να περιοριστεί η έκταση των ζημιών. Θύμισε δε ότι η αντιχαλαζική προστασία επιδοτείται με 80%. Ιδιαίτερα για τις πληρωμές της χαλαζόπτωσης του Ιουνίου 2022, τόνισε ότι το πιθανότερο θα γίνει εξόφληση εντός του Δεκεμβρίου, δηλαδή μόλις έξι μήνες μετά. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στο προανθικό στάδιο, τόνισε ότι ενώ είχαν δεσμευθεί 20 εκατ. ευρώ, έχουν γίνει πληρωμές 13,5 εκατ., ενώ τα 6,5 εκατ. ευρώ που υπολείπονται να δοθούν σε δικαιούχους, εξετάζεται να δοθούν μέσω άλλης διαδικασίας, το πιθανότερο με de minimis. Σημείωσε ότι στις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την κατάθεση τιμολογίων για την ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ που αφορά στα λιπάσματα, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να καταβληθεί στους κτηνοτρόφους η ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ. Kάλεσε τους αγρότες να αξιοποιήσουν το νέο μέτρο που θα υπάρχει στα Σχέδια Βελτίωσης για αγορά όμορης γης με επιδότηση. Αναφερόμενος στις δυνατότητες χρηματοδότησης των αγροτών αναφέρθηκε στο νέο Πρόγραμμα Μικροδανείων σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις μέχρι 25.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στους εργάτες γης είπε ότι γίνονται διακρατικές συμφωνίες για μετάκληση εργατών και ανακοίνωσε την επιδότηση οικίσκων για διαμονή εργατών γης κατά 50%, μέσα από τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Και υπενθύμισε ότι ισχύει ακόμη ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα εργασίας ακόμα και σε παράτυπα εισελθόντες στη χώρα μας εργαζόμενους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass