Οδηγίες για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών της υπαίθριας φασολιάς

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2014 16:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:55

Οδηγίες για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών της υπαίθριας φασολιάς δίνει με δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας όπου αναφέρει τα εξής:

Διαπιστώσεις:  Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο Εργαστήριο Φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι στις περιοχές όπου καλλιεργείται  το φασολάκι  υπάρχουν οι παρακάτω εχθροί και ασθένειες.

 

ΘΡΙΠΕΣ (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

   Οι θρίπες προκαλούν ζημιές με το να διαρρηγνύουν και να απομυζούν τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων προκαλώντας εσχαρώσεις (κατσάρωμα φύλλων, παραμόρφωση καρπών) και ανθόροια.

Στο φασολάκι προκαλούν μείωση  της παραγωγής και της ποιότητας του  προϊόντος και είναι φορείς ιώσεων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός με  εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστική ουσία  όπως abamectin, κ.α.

 

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (tetranychus urticae)

  Ο τετράνυχος συνήθως εμφανίζεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Στην πάνω επιφάνεια εμφανίζεται  η ζημιά σαν μικρές ασπροκίτρινες κηλίδες, στην συνέχεια τα φύλλα κιτρινίζουν και τελικά νεκρώνεται όλο το φυτό.

Η παρουσία του τετρανύχου συνεχίζεται στις πρώιμες και μεσοπρώιμες υπαίθριες  καλλιέργειες φασολιάς  στους νομούς , Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του τετρανύχου μόνον όταν διαπιστωθεί στην καλλιέργεια με επιτρεπόμενα  φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστική ουσία, όπως abamectin κ.α..

 

ΑΦΙΔΕΣ (Aphis gossypii, Myzus persicae)

  Οι αφίδες προκαλούν ζημιές με την απομύζηση  του χυμού των φυτών και  με τα μελιτώματα που εκκρίνουν και είναι φορείς ιώσεων.

Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση με επιτρεπόμενα  για την καλλιέργεια  φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

ΣΚΩΡΙΑΣΗ (Uromyces phaseoli)

 Διαπιστώσεις: Η εμφάνιση του παθογόνου στις υπαίθριες καλλιέργειες φασολιάς   διαπιστώθηκε το τρίτο  δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι  ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοση του μύκητα.                                                                                     

Συμπτώματα: Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και σπάνια τους λοβούς και τους βλαστούς. Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται μικρές φλύκταινες οι οποίες ανοίγουν και εμφανίζονται τα σπόρια του μύκητα, τα οποία έχουν χρώμα σκουριάς. Έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων και πρόωρη φυλλόπτωση και επομένως προκαλείται  μείωση ή και καταστροφή της παραγωγής. Παρόμοιες φλύκταινες εμφανίζονται στους μίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται σε  μεγάλες αποστάσεις με την βροχή και τον άνεμο.

Συνθήκες ανάπτυξη: Για τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την μόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισμα). Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 17-23oC και διαβροχή φύλλων 6-8 ώρες.

Συστάσεις: 1) Να γίνουν ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες  και επανάληψη αυτών μετά από βροχή,  με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστική ουσία, όπως azoxystrobin κ.α. 2) Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας  με φωτιά ή βαθύ παραχωμα. και 3) Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών.

 

ΑΣΚΟΧΥΤΩΣΗ (Αscochyta pinodes)

Διαπιστώσεις: Η εμφάνιση του παθογόνου στις υπαίθριες καλλιέργειες φασολιάς   διαπιστώθηκε το τρίτο  δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι  ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοση του.

 Συμπτώματα: Νεκρωτικές - κυκλικές κηλίδες στα φύλλα (διαμέτρου 0,8-1,5 cm), με συγκεντρικούς κύκλους καστανού χρώματος. Στα στελέχη οι κηλίδες  είναι επιμήκεις, στους λοβούς (καρπούς) είναι  ελαφρά βυθισμένες με διάμετρο 0.2-0.6cm. Οι λοβοί μολύνονται στο στάδιο της ωρίμανσης και από τους   μολυσμένους λοβούς προσβάλλονται και οι σπόροι.

  Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό και συχνές βροχοπτώσεις. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες 7-27oc (άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 20οc). Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη και εξάπλωσή του μύκητα.

 Συστάσεις : α) Χρησιμοποίηση  υγιούς σπόρου (πιστοποιημένου σπόρου).

β) Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας.

γ) Αμειψισπορά 3-4 ετών.

δ) Ψεκασμός των φυτών με εκλεκτικά για την ασκοχύτωση  και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα Όπως xαλκούχα, copper oxychloryd, calcium copper.κ.α.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ : Να τηρούνται αυστηρά :

  1. Οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων
  2. Το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που  αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass