Μ. Χαρακόπουλος: ΦΠΑ απευθείας και στους αγρότες των Συνεταιρισμών

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2014 14:46 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:10

 

Τη δυνατότητα οι συνεταιρισμοί να αποδίδουν απευθείας το ΦΠΑ στα μέλη τους -όταν διακινούν μέσω αυτών τα προϊόντα τους- ώστε να λειτουργήσει ως έμμεση «ένεση» ρευστότητας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους αγρότες που πουλούν τα προϊόντα τους στο ελεύθερο εμπόριο, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη.

Επιπλέον, ο Θεσσαλός πολιτικός, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία του αγροτικού κόσμου ότι ενδέχεται η είσπραξη του πιστωτικού ΦΠΑ να μην πραγματοποιηθεί, και να παραμένει το ποσό ως πιστωτικό για την επόμενη διαχειριστική περίοδο, ή αν γίνει θα καθυστερήσει πολύ, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να εγγυηθούν την απόδοση του πιστωτικού ΦΠΑ στους αγρότες και πότε σχεδιάζουν να το κάνουν.

Στην ερώτησή του ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει τα εξής:

«Η λειτουργία υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων, είναι αναμφίβολα μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες συνεταιριζόμενων αγροτών, με τις ισχύουσες διατάξεις επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες που διακίνησαν τα προϊόντα τους μέσω τοπικών συνεταιριστικών οργανώσεων, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με το ελεύθερο εμπόριο, που αποβαίνει σε βάρος των συνεταιρισμών.

Συγκεκριμένα, αν κάποιος επαγγελματίας αγρότης διακινήσει τα προϊόντα του μέσω συνεταιρισμού, αδυνατεί να εισπράξει ο ίδιος την επιστροφή του ΦΠΑ, διότι στο τιμολόγιο αγοραπωλησίας μεταξύ συνεταιρισμού και αγοραστή, ο ΦΠΑ λαμβάνεται από το συνεταιρισμό και αποδίδεται στην πολιτεία. Ο αγρότης, λοιπόν, δεν λαμβάνει το ανάλογο ποσό ΦΠΑ διότι η εκκαθάριση του συνεταιρισμού με τον αγρότη δεν εμπεριέχει το ΦΠΑ. Βεβαίως, στο τέλος του έτους, ο αγρότης με την εκκαθαριστική δήλωση του ΦΠΑ μπορεί να αιτηθεί την είσπραξη του συνόλου του ΦΠΑ των εξόδων του. Αν πράγματι υπάρξει απόδοση του ΦΠΑ και όχι παρακράτηση για μελλοντικό συμψηφισμό, η είσπραξη, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2015.

Αντιθέτως, όταν ο αγρότης πουλάει τα προϊόντα του στο ελεύθερο εμπόριο λαμβάνει απευθείας το ΦΠΑ του τιμολογίου πώλησης από τον αγοραστή. Βεβαίως, με την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ στο τέλος του χρόνου, εάν ο ΦΠΑ των εξόδων του είναι μεγαλύτερος, και δεν υπάρξει παρακράτηση για μελλοντικό συμψηφισμό θα  εισπράξει τη διαφορά του ΦΠΑ εξόδων–εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που αντιστοιχούν στο ΦΠΑ, τα οποία λαμβάνει απευθείας μόνο ο αγρότης που πουλάει στο ελεύθερο εμπόριο, είναι σημαντικό κίνητρο για τον ίδιο καθότι αποτελεί προσωρινή «ένεση» ρευστότητας, που μπορεί να τη διαχειριστεί όπως θέλει για τις ανάγκες της παραγωγικής του δραστηριότητας. Ειδικά αυτή την περίοδο, όπου πολλοί αγρότες πρέπει να συλλέξουν το βαμβάκι, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να κλείσουν τις συμφωνίες για την ενοικίαση των χωραφιών της καλλιεργητικής περιόδου που ξεκινά.

Αντίθετα, η πώληση του προϊόντος μέσω συνεταιρισμού δεν αποφέρει στον αγρότη αυτή τη ρευστότητα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην προτιμάται η πώληση των προϊόντων μέσω συνεταιρισμών και να ακυρώνεται ουσιαστικά ο ρόλος τους στις τοπικές οικονομίες».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass