Παράταση 6 μηνών για τα Σχέδια Βελτίωσης

Τι ισχύει για αγορά -τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστηµάτων *Οι επιλέξιμες δράσεις στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2023 11:56

Παράταση της προθεσμίας για έξι επιπλέον μήνες δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων στις Δράσεις: 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που

συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020».
*Στο μεταξύ, αν και τις δαπάνες για αγορά και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστηµάτων επιδοτούν και τα Σχέδια Βελτίωσης σε κατ’ επάγγελµα και Νέους Αγρότες (και δικαιούχοι των περασµένων Σχεδίων -προκήρυξη 2017), άνοιξαν στις 15 Μαρτίου οι αιτήσεις για επιδότηση έως 60% στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ενώ στα 150 εκατ. ανέρχεται ο πρώτος κύκλος της επιδότησης.
ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Όσον αφορά στη νέα Πρόσκληση που δημοσιεύθηκε, η Δημόσια Δαπάνη για τη χώρα θα φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ, ενώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα 18,760 εκατ. ευρώ. Η ένταση (ποσοστό) ενίσχυσης των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει κάθε αγρότης, για τη Θεσσαλία θα κυμανθεί από 50 έως 60%. Σύμφωνα με τους μελετητές τα χρήματα είναι λίγα σε σχέση με την προηγούμενη Πρόσκληση, όταν ο προυπολογισμός ήταν 65 εκατ. ευρώ.
Οι επιλέξιμες δράσεις στα νέα Σχέδια Βελτίωσης είναι: Ίδρυση, ανέγερση, επέκταση, μετεγκατάσταση, αποπεράτωση και εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού. Αγορά γης όμορων αγροτεμαχίων με βάση την αντικειμενική αξία. Αγορά καινούργιου αυτοκινήτου με ψυκτικό θάλαμο (μεταφορά ανθέων, μανιταριών). Αγορά μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών (με φυτό και όχι με σπόρο). Περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων και περίφραξη φυτειών. Αγορά καινούργιου μελισσοκομικού αυτοκινήτου (3,5 έως 15 τόνοι). Αγορά και εγκατάσταση Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης εξοπλισμού επικοινωνιών και γραφείου. Γενικές δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του σχεδίου βελτίωσης, όπως γεωπόνου μελετητή, πολιτικού μηχανικού κ.α.. Επενδύσεις που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα (συνδεδεμένα ή αυτόνομα) γεωθερμικές αντλίες θερμότητας για παραγωγή θερμικής ενέργειας, ανεμογεννήτριες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (συνδεδεμένες ή αυτόνομες), καυστήρες βιομάζας, περίφραξη και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Γενικές δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του σχεδίου βελτίωσης, όπως γεωπόνου μελετητή, πολιτικού μηχανικού κ.α..
Μη επιλέξιμες δαπάνες είναι: Δαπάνες που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενα Προγράμματα ΠΑΑ, ο ΦΠΑ, οι δαπάνες για αγορά ζώων, η απόκτηση μεταχειρισμένων αγαθών, η αγορά αναλώσιμων εργαλείων και εφοδίων κ.α.
Το ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά αίτηση στήριξης καθορίζεται ως εξής: Για τη δράση 4.1.5 έως 150.000 € ή 250.000 υπό προϋποθέσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass