Με δόσεις και φέτος οι Δηλώσεις ΟΣΔΕ

Προσχηματική η έναρξη, πολλές οι εκκρεμότητες του 2022

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2023 9:15

Με ελλιπή ψηφιακή εφαρμογή, χωρίς τις απαραίτητες εγκυκλίους, τόσο για τις παρεμβάσεις άμεσων ενισχύσεων όσο και για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2023, αλλά τουλάχιστον… πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε την έναρξη του ΟΣΔΕ 2023 στο gov.gr.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς προχωράει σε ανακοινώσεις με πανηγυρικό τρόπο, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι ίδιοι οι παραγωγοί. Ότι η διαδικασία του ΟΣΔΕ και φέτος θα λειτουργεί σε… δόσεις! Εξάλλου, αυτό το διάστημα η ψηφιακή εφαρμογή είναι ανοιχτή μόνο για τη λήψη του ατομικού προσωπικού κωδικού των αγροτών. Οι ιθύνοντες του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ λένε πως από την Τετάρτη 24 Μαΐου η διαδικασία θα αρχίσει να τρέχει κανονικά, αλλά όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η ψηφιακή εφαρμογή θα εμπλουτίζεται και θα διορθώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η φετινή χρονιά, όμως, έχει πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2023 είναι σε ισχύ η νέα ΚΑΠ 2023-2027 και η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει το Στρατηγικό της Σχέδιο και φυσικά να το ενσωματώσει στο ΟΣΔΕ της. Μόλις πριν 10 ημέρες υπεγράφησαν δύο Υπουργικές Αποφάσεις, οι λεγόμενες εφαρμοστικές, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζονται με σαφήνεια παρεμβάσεις του Πρώτου Πυλώνα, όπως για παράδειγμα τα Οικολογικά Σχήματα (eco-schemes). Ένα από τα βασικά προβλήματα που φρενάρουν και τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων είναι τα δικαιώματα. Αυτήν τη στιγμή στο ΟΣΔΕ 2023 ο πίνακας έχει μείνει με τα περσινά. Να σημειωθεί ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες (το αργότερο σημειώνουν) θα γίνει μία «διορθωτική πληρωμή των μεταβιβάσεων και του εθνικού αποθέματος. Αμέσως μετά θα ανέβουν στην αίτηση σωστά τα δικαιώματα». Για τις εκκρεμότητες της ΕΑΕ 2022, σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενστάσεις στις επιλεξιμότητες θα ελεγχθούν και θα ενσωματωθούν στο υπόβαθρο του 2023 «τουλάχιστον για όσο διάστημα απομένει για την υποβολή των αιτήσεων. Θα φαίνεται αποτυπωμένο το αποτέλεσμα στην επόμενη χρονιά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass