Περονόσπορος σε αμπελώνες του Τυρνάβου

ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΕΦΙΣΤΑ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2023 13:40

Σε έκτακτο δελτίο γεωργικής προειδοποίησης λόγω της εμφάνισης περονόσπορου σε αμπελώνες του Δήμου Τυρνάβου προέβη ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της περιοχής. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «στους αμπελώνες της περιοχής του Δήμου Τυρνάβου Λάρισας διαπιστώθηκε μετά από επιτόπιους ελέγχους η εμφάνιση και εγκατάσταση του περονόσπορου με τις χαρακτηριστικές κηλίδες ελαίου στα φύλλα και λευκές εξανθήσεις στο σταφύλι.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την εποχή αυτή με έντονη αστάθεια και με συχνά έντονες βροχοπτώσεις, σε όλες τις περιοχές ευνόησαν την εμφάνιση και εγκατάσταση του μύκητα. Οι συνθήκες συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές για την εμφάνιση και την επιδημική εξάπλωση της ασθένειας. Μεγαλύτερη ευαισθησία στην προσβολή έχουμε όταν τα φύλλα είναι νεαρά και στα σταφύλια κατά τα βλαστικά στάδια: λίγο πριν την άνθιση και στο στάδιο ανθοφορίας όπου ο περονόσπορος μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής. Η καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις προσβολές από περονόσπορο μέχρι το βλαστικό στάδιο της καρπόδεσης. Οι ζημιές που προκαλούνται την περίοδο αυτή είναι συχνά καταστροφικές. Συστήνεται άμεσα η προστασία των ταξιανθιών/βοτρύων και της τρυφερής βλάστησης, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.
Παρακαλούνται οι παραγωγοί να ελέγξουν τα αμπελοτεμάχια για τυχόν προσβολές και να ψεκάσουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass