Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

«Ελέγχους κάναμε, ας φθάσουμε και στο «δια ταύτα»

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2014 12:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:27

 

Η υπόθεση με τα πορίσματα ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης στις Αγροτικές Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ «θα πρέπει να φτάσει σε ένα «τέλος», να υπάρξει ένα «δια ταύτα». Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) να αποφανθεί, πέρα από το τι κάνει η δικαιοσύνη, για το δέον γενέσθαι από πλευράς δημοσίου. Πιστεύω, κ. Κουκουλόπουλε, ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κουκουλώνονται αυτά τα θέματα. Θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως» τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την ενημέρωση από τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, (ΥπΑΑΤ) κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, σχετικά με το ν. 4015/2011 και τα πορίσματα ελέγχου των τριτοβάθμιων οργανώσεων.

Ο κ. Χαρακόπουλος υπενθύμισε πως «καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο βασική αρχή που υπηρέτησα ήταν η αρχή της διαφάνειας. Από τις πρώτες μέρες που βρέθηκα στο Υπουργείο δέχθηκα εισήγηση από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικού Συνεργατισμού, η οποία εισηγείτο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στις αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, για την οικονομική επιχορήγηση που ελάμβαναν μέσω ΕΛΓΑ από την πολιτεία, από το 1994 έως και το 2012, ύψους σχεδόν 60 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτήσεις για τις οποίες δεν έδωσαν ποτέ λογαριασμό».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε όλο το χρονικό των ελέγχων που ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, το ΣΔΟΕ, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τους ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Πριν αποχωρήσει από το ΥπΑΑΤ, και όταν πλέον του κατατέθηκε και το τελευταίο πόρισμα, ο κ. Χαρακόπουλος διαβίβασε στον τότε Υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη -λόγω αρμοδιότητος- σχέδιο ερωτήματος προς υποβολή στο Ν.Σ.Κ. για γνωμάτευση σχετικά με τις περαιτέρω ενδεδειγμένες ενέργειες του δημοσίου.

«Δυστυχώς, όμως», όπως σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος, «όταν πλέον έφυγα από το Υπουργείο, και ενώ δεν υπήρχε καμία ενημέρωση αν υποβλήθηκε ερώτημα στο Ν.Σ.Κ., μαζί με 25 συναδέλφους βουλευτές καταθέσαμε ερώτηση στο οποίο η ηγεσία του ΥπΑΑΤ απαξίωσε να απαντήσει». Και συνέχισε λέγοντας ότι στις 21 Ιουλίου αναγκάστηκα να επανέλθω, καταθέτοντας αυτή τη φορά μόνος μου ερώτηση, εάν εστάλησαν τα πορίσματα στο ΝΣΚ και αν ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού για διακοπή της χρηματοδότησής τους και απόδοση των χρημάτων σε πολύτεκνους αγρότες».

Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε ρωτώντας τον κ. Κουκουλόπουλο αν έχει ενημέρωση από τον Οικονομικό Εισαγγελέα πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση, αν έχει πάει στο αρχείο ή αν έχει ασκηθεί δίωξη.

Καθώς ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι «Το Υπουργείο έχει δύο γραφεία Νομικού Συμβούλου, όπως ξέρουν οι συνάδελφοι που διετέλεσαν σε υπουργικές θέσεις στο Υπουργείο, είτε σχετίζονται και το παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς. Σε αμφότερα τα γραφεία Νομικού Συμβούλου του Κράτους έθεσα ερώτημα και πήρα και από τα δύο την ίδια απάντηση, ότι, από την ώρα που υπάρχει εισαγγελική έρευνα παρέλκει και κάθε άλλη νομική διαδικασία μέχρις ότου καταλήξει σε απόφαση ο εισαγγελέας», ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε να κατατεθεί αντίγραφο του ερωτήματος με αριθμό πρωτοκόλλου που έχει υποβληθεί και αντίγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου της απάντησης που έχει λάβει το ΥπΑΑΤ από το ΝΣΚ.

Τέλος, ρώτησε αν το ΥπΑΑΤ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού «για κατάργηση της χρηματοδότησης στις Αγροτικές Οργανώσεις, ανεξαρτήτως των πορισμάτων και απόδοση των χρημάτων αυτών σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass