Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜ. ΜΕΛΑΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ:

«Αναπτυξιακός και πιο δίκαιος ο χαρακτήρας της νέας ΚΑΠ»

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2014 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:28

 

«Τα χαρακτηριστικά της νέας ΚΑΠ είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, να αποκαταστήσουν στρεβλώσεις και να δώσουν μια νέα πνοή στο αγροτικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός ο σχεδιασμός, τόνισε, είναι αποτέλεσμα μιας έντονης διεκδίκησης στις Βρυξέλλες τα προηγούμενα 2 χρόνια, ενώ παράλληλα φρόντισαν ως ελληνική πλευρά να έχουν τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο εισόδημα των αγροτών οι νέοι περιορισμοί αλλά και οι μειωμένοι προϋπολογισμοί».

Αυτά υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρης Μελάς, στην ενημερωτική εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας με θέμα «Ανάλυση της νέας ΚΑΠ 2015-2020», με πρωτοβουλία της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αγροτική έκφραση», του ΤΕΙ Θεσσαλίας και της εταιρείας F.A.S.

Ο κ. Μελάς ανέλυσε διεξοδικά τη νέα ΚΑΠ στους βασικούς πυλώνες, εξηγώντας ότι υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Όλη η χώρα χωρίζεται σε τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αρόσιμες και δενδρώδεις), με το συνολικό κρατικό προϋπολογισμό να μειώνεται με την είσοδο νέων χωρών στη νέα ΚΑΠ κατά 9,5-10% στο ύψος των κονδυλίων. Ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα δύο δις ετησίως (2015-2020) και θα μοιραστούν ως εξής: μεταφορά στο δεύτερο πυλώνα 5% για φυσικούς περιορισμούς, 2% στους νέους γεωργούς, 8% στη συνδεδεμένη ενίσχυση, 30% στο πρασίνισμα και 55% στη βασική ενίσχυση.

Η ενίσχυση του βαμβακιού έχει μείνει σχεδόν ακέραια, ενώ μέσω των προγραμμάτων και των δυνατοτήτων για την ενίσχυση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, ελπίζουν να αμβλύνουν και να αποκαταστήσουν διαφοροποιήσεις που μπορεί να έχουν προέλθει για την καλλιέργεια του καπνού, με το σκεπτικό ότι όσοι βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, δεν έχουν εναλλακτική καλλιέργεια και πρέπει να τη συνεχίσουν, αποδίδοντας ένα εθνικό προϊόν. Ο κ. Μελάς παραδέχτηκε βέβαια ότι υπήρχε πρόβλημα στην απορρόφηση των διαρθρωτικών μέτρων, για αυτό και διαβεβαίωσε ότι στη νέα ΚΑΠ έχει υπάρξει διόρθωση των κριτηρίων των μέτρων ώστε αυτά να γίνουν πιο ευέλικτα και αν μην εξαρτάται η απορρόφησή τους από αυτά. Τόνισε όμως ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας, ένα μεγάλο μέρος των δυσλειτουργιών προήρχετο από την αδυναμία καταβολής της εθνικής συμμετοχής, για αυτό και ένα ποσό της τάξης των 100 εκ. ευρώ έχουν περάσει από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο, τα οποία απευθύνονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, που μπορούν να δίνονται απευθείας, χωρίς κοινοτική ή ατομική χρηματοδότηση, ώστε να τις ενισχύσουν και να στοχεύσουν δράσεις χωρίς αν γίνεται διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Κατά την ημερίδα τονίστηκε ότι με την αλλαγή των ορισμών και των προϋποθέσεων για τους βοσκοτόπους στη νέα ΚΑΠ, θα εξαλειφθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος με τους επιλέξιμους βοσκοτόπους που οδήγησαν στην μη καταβολή μεγάλου μέρους της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, ενώ αυτή τη στιγμή γίνονται ενέργειες ώστε να μη χαθεί η εξισωτική και σε αυτήν την προγραμματική περίοδο. Όσον αφορά στον καπνό, ο οποίος για ακόμα μια φορά δεν εντάχθηκε στις ενισχύσεις, υπήρξε δέσμευση ότι πέρα από τη στρεμματική ενίσχυση, η οποία θα δοθεί ούτως ή άλλως στους καλλιεργητές, θα υπάρξει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενισχυθούν οι καπνοπαραγωγοί.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Από τον διάλογο που ακολούθησε με το ακροατήριο προέκυψαν τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία: Οι αγρότες θα πρέπει να παρακολουθούν την αγορά ώστε να αυξήσουν το εισόδημά τους μέσα από αυτή κι όχι το ύψος της επιδότησης, αφού από το 2020 και μετά, αλλάζουν ακόμα περισσότερα οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Γι΄ αυτό χρειάζεται καλύτερη οργάνωση.

Ακόμη ο υπολογισμός του ύψους της επιδότησης στη νέα ΚΑΠ θα προκύπτει από το ύψος των δικαιωμάτων του 2014 μείον το 15%. Η γενική κατεύθυνση είναι αυτοί που λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις να χάσουν μέρος αυτών, ώστε να προσεγγίσουν το μέσο όρο της περιφέρειας στην οποία εντάσσονται (250 ευρώ/εκτάριο στους βοσκοτόπους, 420 ευρώ/εκτάριο στις αρόσιμες και 500 ευρώ/εκτάριο στις δενδρώδεις), ενώ όσοι παίρνουν χαμηλές θα ανεβαίνουν κάθε χρόνο για να πιάσουν κι αυτοί το μέσο όρο. Για παράδειγμα εάν το 2014 ένας γεωργός διαθέτει πέντε εκτάρια (50 στρέμματα) αρόσιμες εκτάσεις το 2014 λαμβάνει επιδότηση 1.500 ευρώ. Κάνοντας την αφαίρεση των 1.500 ευρώ με το -15% το υπόλοιπο είναι 1.275 ευρώ κι αυτή θα είναι η ενιαία ενίσχυση του 2015, η οποία θα ανεβαίνει κλιμακωτά μέχρι το 2019, όταν και θα λάβει 2.100 ευρώ.

Επίσης καλό θα είναι οι αγρότες να δηλώσουν ενόψει νέας ΚΑΠ εκτάσεις προς επιδότηση, που δεν τις δήλωναν μέχρι τώρα, αφού είναι προς το συμφέρον τους. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις παραμένουν στο σκληρό σιτάρι (προϋπόθεση χρήση πιστοποιημένου σπόρου 16 κιλά/στρέμμα) με επιδότηση 5,5 ευρώ το στρέμμα, στα κτηνοτροφικά ψυχανθή η επιδότηση θα ανέρχεται στα 17 ευρώ (με χρήση είδους και ποικιλίας εθνικού και κοινοτικού καταλόγου), στη σποροπαραγωγή με 30 ευρώ (με παράδοση στις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις), στη βιομηχανική τομάτα με 35 ευρώ το στρέμμα (με παράδοση πέντε τόνους ανά στρέμμα), ενώ η συνδεδεμένη στο βαμβάκι παραμένει χωρίς περιορισμό στα στρέμματα. Στην κτηνοτροφία, για τα βοοειδή η συνδεδεμένη που θα δίδεται θα είναι 120 ευρώ για κάθε γέννηση μοσχαριού σε θηλυκά από 18 μηνών έως οκτώ ετών, στα αιγοπρόβατα πεδινών περιοχών η συνδεδεμένη ορίζεται στα πέντε ευρώ ανά ζώο (με παράδοση τουλάχιστον δέκα τόνων γάλακτος), στα ορεινά η συνδεδεμένη ανέρχεται στα εφτά ευρώ ανά ζώο, με παράδοση τουλάχιστον έξι τόνων γάλακτος, ενώ στα πρώην ειδικά δικαιώματα έως το 2014 η συνδεδεμένη ορίζεται στα 160 ευρώ ανά μονάδα μεγάλου ζώου. Τέλος, στο καθεστώς του ενεργού αγρότη εντάσσονται εκείνοι που έχουν δικαιώματα από 1.250 ευρώ και πάνω. Όσοι έχουν μικρότερα δικαιώματα, στη χώρα μας είναι 350.000 και σε αυτούς θα απλοποιηθούν οι έλεγχοι, ώστε έτσι να αποφορτιστεί κι ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Να σημειωθεί ότι την ενημερωτική εκδήλωση χαιρέτησαν οι βουλευτές κ.κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημ. Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Γούλας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Γ. Γεωργιάδης, ο κ. Βασ. Μιχαήλ από την εταιρία F.A.S. κ.α.

Γ. Ρούστας