ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΛΟΥΚΕΤΟ

«Καπνός» έγιναν 2.500 συνεταιρισμοί - σφραγίδες

* Μόλις 414 συνεταιρισμοί έχουν τζίρο άνω των 50 χιλιάδων ευρώ ετησίως *Από τις 110 ΕΑΣ που υπήρχαν μόνο οι 37 έχουν σήμερα θετική οικονομική θέση *Στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης υποβλήθηκαν 2.000 λανθασμένες διευθύνσεις και τηλέφωνα συνεταιρισμών!

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2014 12:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:29

Του Γιώργου Μακρή

Σε 500 υπολογίζονται οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που θα παραμείνουν ενεργοί στην αγροτική οικονομία μετά το ξεκαθάρισμα το οποίο επιχειρείται με το Νόμο 4015/2011 (γνωστό ως «Νόμο Σκανδαλίδη»).

Τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είναι αποκαλυπτικά:

-Στο αρχείο του υπουργείου με βάση το Ν.2810/2000 και μέχρι σήμερα, έχουν καταχωρηθεί 6.770 καταστατικά Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) όπως έχουν αποσταλεί από τις οικείες Δικαστικές Αρχές που τα ενέκριναν.

-Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 υπέβαλαν αίτηση πρώτης εγγραφής στο εθνικό μητρώο ΑΣΟ οι 3.858 ΑΣΟ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι

* περίπου 1000 Δασικοί Συνεταιρισμοί του αρχείου καταστατικών δεν έχουν υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο

* και νέοι συνεταιρισμοί συνεχίζουν να ιδρύονται και έχουν τη δυνατότητα εγγραφής, εμφανίζεται μια διαφορά 2.500 συνεταιρισμών που δεν είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο ΑΣΟ.

-Μέχρι σήμερα σε εφαρμογή του Ν. 4015/2011 έχουν αξιολογηθεί ως ενεργοί 570 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ποσοστό 15%) με βάση τα 4 τέσσερα κριτήρια της πρώτης εγγραφής, τα οποία είναι: Αριθμός μελών πάνω από 10, καταστατικό καταχωρημένο σε αρμόδια Δικαστική Αρχή, αρχαιρεσίες με Δικαστικό αντιπρόσωπο, κύκλο εργασιών τριών τελευταίων ετών.

Με βάση τον ετήσιο κύκλο εργασιών, των 3.850 αγροτικών συνεταιρισμών, διαπιστώθηκε :

-Οι 125 έχουν κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ ετησίως

-Οι 185 έχουν κύκλο εργασιών άνω των 500 χιλ. ευρώ ετησίως

-Οι 320 έχουν κύκλο εργασιών άνω των 100 χιλ. ευρώ ετησίως.

-Και συνολικά μόνο 414 έχουν κύκλο εργασιών άνω των 50 χιλ. ευρώ ετησίως.

ΕΝΩΣΕΙΣ

Όσον αφορά τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), επί συνόλου 110 ΕΑΣ

-Οι έξι έχουν μετατραπεί σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).

-Οι 46 έχουν μετατραπεί σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ) με έγκριση των καταστατικών τους στα οικεία Ειρηνοδικεία και 23 βρίσκονται σε διαδικασία μετατροπής.

-Οι 34 έχουν πάρει απόφαση γενικών συνελεύσεών για εκκαθάριση,

-και μία έχει κηρύξει πτώχευση.

Από τα οικονομικά στοιχεία 74 Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών που έχουν ελεγχθεί, προκύπτει ότι:

-Θετική οικονομική θέση εμφανίζουν 37 ΕΑΣ, εκ των οποίων 17 έχουν ήδη μετατραπεί σε ΑΣ και μία σε ΑΕΣ ενώ δύο είναι Αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί και δεν μετατρέπονται.

- Αρνητική οικονομική θέση εμφανίζουν 24 ΕΑΣ, εκ των οποίων 11 μετατράπηκαν σε ΑΣ ενώ οι υπόλοιπες 13 δεν έχουν ακόμη μετατραπεί.

«ΨΑΧΝΟΥΜΕ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ!»

Μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Π. Κουκουλόπουλος προανήγγειλε ότι τα επόμενα 24ωρα θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση του αρμόδιου γνωμοδοτικού συμβουλίου για τα νέα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση και η ανάρτηση στο εθνικό μητρώο μόνο «των πραγματικά ενεργών συνεταιρισμών, εγγυημένα και όχι θεωρητικά».

Παράλληλα, έκρινε αναγκαίο να δοθεί μια μικρή προθεσμία στους συνεταιρισμούς που από ελλιπή ενημέρωση δεν πρόλαβαν να στείλουν τα στοιχεία κι έτσι τίθενται εκτός ενεργών συνεταιρισμών ώστε να προσκομίσουν τα επιπλέον στοιχεία τους για να κριθούν ενεργοί. «Δεν πρέπει να αποκλείσουμε κανέναν. Καταβάλουμε τρομακτική προσπάθεια εδώ και ημέρες, να ενημερώσουμε και τον τελευταίο συνεταιρισμό από αυτούς που έχουν εγγραφεί στο μητρώο, προκειμένου να προωθηθούν τα απαραίτητα στοιχεία για να έχουμε ενεργούς», επισήμανε.

Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος ανεγνώρισε όμως ότι από το αρχείο καταγραφής των ΑΣΟ στην ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου, «διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός προβλημάτων στη πληρότητα των υποβαλλομένων στοιχείων από τις ΑΣΟ, όπως για παράδειγμα ανυπόγραφοι ισολογισμοί, πρόχειρες εγγραφές, αδυναμία επικοινωνίας (είναι λάθος 2.000 ταχυδρομικές διευθύνσεις και τηλέφωνα ΑΣΟ), σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, που οι ίδιοι έχουν υποβάλει».

«ΚΑΜΙΑ ΣΚΙΑ»

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε ως στόχο:

«-Να υπάρχει ένα εκλεγμένο συλλογικό όργανο των συνεταιρισμών εντός του 2014, το οποίο θα τους εκπροσωπεί αυθεντικά.

-Να μην τους συνοδεύουν κατηγορίες μεθοδεύσεων και αποκλεισμών συνεταιρισμών σφραγίδα.

-Κι έτσι να είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής της πολιτείας, της Βουλής και του υπουργείου, προκειμένου να συζητήσει επί παντός ζητήματος που σχετίζεται με το παρόν και το μέλλον των συνεταιρισμών.

Ο Ν. 4015 να εφαρμοστεί καθολικά, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση για κανένα συνεταιρισμό. Έτσι, δεν θα υπάρχει η παραμικρή σκιά στην εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελληνική Πολιτεία από την 1.1.2015 που ξεκινάει η νέα ΚΑΠ να έχει έναν απόλυτα αξιόπιστο και έγκυρο συνομιλητή, τον οποίο δεν θα τολμά να αμφισβητεί κανένας, καθώς θα έχει εφαρμοσθεί απολύτως ο Νόμος που προβλέπει:

-Συμμετοχή εκπροσώπων μόνο από ενεργούς συνεταιρισμούς,

-Αναγνώριση αντιπροσώπων μόνο εφόσον έχει υπάρξει εκλογή με φυσική παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου». 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass