ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΦΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ:

Συγκριτικό πλεονέκτημα οι γενετικοί πόροι

* Ανάγκη η συνεργασία ιδιωτικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών του δημοσίου τομέα

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2014 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:30

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 15ο Πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών, με θέμα «Εγχώριο Γενετικό Υλικό», που έγινε στη Λάρισα από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Imperial και στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Μοχλός ανάπτυξης σε ένα κλιματικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον» προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία πολλών νέων ερευνητών. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι από όλη τη χώρα και το εξωτερικό και παρουσιάστηκαν 130 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, που κάλυπταν όλους τους κλάδους της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας της Γενετικής Βελτίωσης Φυτών και Γεωργίας.

Όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΟΕ Δρ. Δ. Βλαχοστέργιο «στις μέρες μας, ο ρόλος του γενετικού υλικού και της αγοράς σπόρων αποκτά όλο και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τον έλεγχο της εθνικής, αλλά και της παγκόσμιας διατροφής και γεωργικής ανάπτυξης. Ο τίτλος του συνεδρίου επιλέχθηκε με στόχο να αναδείξει τη μεγάλη αξία που έχει το γενετικό υλικό της Ελλάδας, και να επισημάνει ότι η αξιοποίηση του μέσω της έρευνας μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας».

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρώην ΥπΑΑΤ καθ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος επισήμανε ότι οι γενετικοί πόροι της χώρας αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα και εισροή σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο καλλιεργητικό αλλά και καταναλωτικό περιβάλλον και ανέφερε εντυπωσιακά παραδείγματα αξιοποίησης των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών μοριακής γενετικής βελτίωσης στην αποτύπωση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των γενετικών πόρων για διάφορες χρήσεις.

Παρουσιάστηκαν πρωτότυπες εργασίες σε επίκαιρα θέματα, όπως η μεθοδολογία δημιουργίας νέων ποικιλιών για απόδοση και αντοχή στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, καινούργιες προτάσεις για την αναβάθμιση της σποροπαραγωγής, θέματα προστασίας φυτογενετικών πόρων και αξιοποίησης της μοριακής γενετικής ως σημαντικού εργαλείου για τη δημιουργία νέων ποικιλιών και την παραγωγή βασικής γνώσης. Διευκρινίστηκε επιστημονικά τι ακριβώς είναι η λεγόμενη «ποικιλία» σιταριού Ζέα και παρουσιάστηκαν πολλές εργασίες που αφορούσαν την αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών, κυρίως στα αρωματικά φυτά, ενώ υπήρξαν καινοτόμες εργασίες για νέα συστήματα καλλιέργειας και εφαρμογές της πληροφορικής στη διαχείριση φυτογενετικών πόρων. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η θεματική ενότητα για τα ψυχανθή που έγινε στο ΙΚΦ&Β το οποίο έχει συμπληρώσει 80 χρόνια συνεχούς ερευνητικής δραστηριότητας στον τομέα των ψυχανθών. Στην στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Η ανάπτυξη ξεκινάει από τον σπόρο» συμμετείχαν οι σποροπαραγωγικοί σύλλογοι ΕΕΠΕΣ και ΣΕΣΠ, ο ΓΣ ΘΕΣγη και οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ και American Genetics που παρουσίασαν επιτυχημένα ερευνητικά προγράμματα με ερευνητικά ιδρύματα της χώρας στον τομέα της γενετικής βελτίωσης φυτών. Ακολούθησε συζήτηση από την οποία διαπιστώθηκε η αμοιβαία διάθεση συνεργασίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και σύγχρονων γεωργικών συνεταιρισμών με το δημόσιο ερευνητικό τομέα ως ανάγκη των καιρών και ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το κόστος που απαιτεί η έρευνα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συνδιοργανωτές ήταν το ΤΕΙ Θεσσαλίας, το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κ. Ελλάδας και ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass