ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Μ.Σ.Ε. Β. ΝΤΟΥΡΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αυτή είναι η λύση για τη φορολόγηση των αγροτών…

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2014 22:04 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:50

 

 Την πλήρη αντίθεσή του στην προοπτική τήρησης λογιστικών βιβλίων από το σύνολο των αγροτών –ως εκ τούτου και των μελισσοκόμων-, όπως έχει διαφανεί από την ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων, εκφράζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Ντούρας, ο οποίος παρεμβαίνοντας στο κυβερνητικό επιτελείο της κυβέρνησης πρότεινε να  δημιουργηθεί θέση στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, όπου θα ζητείται από τους αγρότες να γράφουν το άθροισμα που προκύπτει από τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους.

Με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το θέμα της φορολόγησης των αγροτών και την τήρηση λογιστικών βιβλίων ο κ. Ντούρας με επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, την οποία κοινοποιεί και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντά κατηγορηματικά θετικά στο ερώτημα αν πρέπει οι αγρότες  να φορολογούνται στα πραγματικά τους εισοδήματα αλλά αρνητικά στην προοπτική τήρησης λογιστικών βιβλίων.

Αντί της τήρησης βιβλίων πρότεινε να δημιουργηθεί θέση στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, όπου θα ζητείται από τους αγρότες να γράφουν το άθροισμα που προκύπτει από τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους. Όταν συμπληρώνεται αυτή η στήλη, σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου της Ο.Μ.Σ.Ε., να ανοίγει  αρχείο όπου θα γίνεται η καταχώρηση των τιμολογίων. Αυτό το αρχείο θα είναι ο «εγγυητής»  για τη σωστή συμπλήρωση. Το παραπάνω αναγραφόμενο ποσό θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του ΦΠΑ και για τον υπολογισμό του ετήσιου εισοδήματος.

«Με την πρότασή μου αυτή τονίζει στην επιστολή του ο κ. Ντούρας

1. Περιορίζεται η γραφειοκρατία, αφού καταργούνται όλοι όσοι παρεμβαίνουν για την επιστροφή του Φ.Π.Α.

2. Μηδενίζεται η δυνατότητα να μη δηλώνονται εισοδήματα για τα οποία έγινε επιστροφή Φ.Π.Α.

3. Γίνεται εκκαθάριση όπως όταν τηρούνται λογιστικά βιβλία (κανονικό καθεστώς) όπου όταν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μικρότερο δε λαμβάνεται υπ’ όψη για την εκκαθάριση

4. Γίνεται επίσης συμψηφισμός Φ.Π.Α. με τον αναλογούντα φόρο

5. Δεν απαιτείται η ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς και η τήρηση λογιστικών βιβλίων, η οποία θα απαιτούσε από τους αγρότες να πληρώνουν πάνω από 500 ευρώ το χρόνο στους λογιστές από χρήματα που δεν έχουν, ενισχύοντας ταυτόχρονα το πανίσχυρο και αναποτελεσματικό κράτος της γραφειοκρατίας».

Και ο πρόεδρος της Ο.Μ.Σ.Ε. καταλήγει:

«Κύριε Υπουργέ, Με την πρότασή μου αυτή πιστεύω ότι συμβάλλω στην απλοποίηση των διαδικασιών και στη δικαιότερη αντιμετώπιση των αγροτών. Το αποτέλεσμα μετράει. Ελπίζω να είναι μια χρήσιμη πρόταση».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και στην παρέμβασή του προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη, στον οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η δημιουργία θεσμών απλών, δίκαιων, λειτουργικών και πάνω από όλα εύχρηστων είναι για μένα ζητούμενο. Η πρότασή μου πιστεύω ότι δίνει ουσιαστική λύση στο ζητούμενο και δημιουργεί προϋποθέσεις για διαρκείς διασταυρώσεις στοιχείων και γρήγορους ελέγχους στις εταιρίες που συνεργάζονται με τους αγρότες. Η επιμονή για τήρηση λογιστικών βιβλίων από όλους δε θα ωφελήσει. Το μόνο που θα κάνει είναι να προσθέσει έξοδα και ταλαιπωρία στους Έλληνες αγρότες, που ήδη βλέπουν ότι το επάγγελμά τους δεν είναι απλά  μη ανταγωνιστικό, αλλά μη βιώσιμο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass