Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για το φρέσκο γάλα

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2014 14:22 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:32

Οι Βουλευτές της Δημοκρατικης Αριστερας, Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη και Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τους προβληματισμούς ως προς το θέμα της τιμής αλλά και της διάρκειας ζωής του γάλακτος, έτσι ώστε να προστατεύονται και οι καταναλωτές και οι μικροί παραγωγοί γάλακτος.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές «πρόσφατα σε επίκαιρη Ερώτησή μας, είχαμε θέσει το ζήτημα της ακρίβειας των τιμών των αγαθών και ιδιαίτερα των ειδών πρώτης ανάγκης, καλάθι της νοικοκυράς.  Συγκεκριμένα, παρόλο που η χώρα έχει το μεγαλύτερο αποπληθωρισμό των τελευταίων 50 χρόνων, υπολογίζεται ότι ένα καλάθι βασικών προϊόντων που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για τη διαβίωσή του από το 2011 μέχρι και φέτος έχει ακριβύνει κατά 2,1% (σε πραγματικές τιμές), ενώ συνολικά την τελευταία τετραετία της κρίσης οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 5,1%.

Επίσης, στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ανταγωνιστικότητα, η οποία τόσο πολύ έχει συζητηθεί τον τελευταίο καιρό, επισημαίνεται ότι από το 2008, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί πιο γρήγορα στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις χώρες της ευρω-ζώνης, και ειδικότερα αναφέρεται ότι το 2012 η τιμή του γάλακτος, του τυριού και των αυγών ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερη κατά 32,4% σε σύγκριση με την τιμή στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση αυτή περιέχει, μεταξύ άλλων, προτάσεις για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος. Προτάσεις που αναστάτωσαν τους κτηνοτρόφους-γαλακτοπαραγωγούς και που διχάζουν τα αρμόδια Υπουργεία. Συγκεκριμένα, από τον ΟΟΣΑ προτείνεται να αρθεί ο περιορισμός των πέντε ημερών ως προϋπόθεση για την αναγραφή ‘φρέσκο’ στη συσκευασία του παστεριωμένου γάλακτος, έτσι ώστε ο κάθε παραγωγός ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που χρησιμοποιεί να ορίζει και τη διάρκεια ζωής του γάλακτος.

Ωστόσο, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η απελευθέρωση από τον περιορισμό των πέντε ημερών ενέχει τον κίνδυνο για τις μικρές επιχειρήσεις παραγωγής γάλακτος να μην αντέξουν στον ανταγωνισμό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Ο σοβαρός αυτός κίνδυνος επισημαίνεται, με στοιχεία και έμφαση, και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και φυσικά και από τους ίδιους τους παραγωγούς γάλακτος.

Σε όλα τα παραπάνω αυτό που κατ’ εξοχήν πρέπει να τονίσουμε και να λάβουμε υπόψη είναι ότι η τιμή που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής είναι υπερδιπλάσια της τιμής που απολαμβάνει ο παραγωγός γάλακτος. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, αυτό το άνοιγμα ψαλίδας τιμών στο γάλα είναι υψηλότερο στη χώρα μας κατά 35% σε σχέση με το μέσο όρο στην Ε.Ε. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε παθογένειες που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Είναι απαραίτητο να συμπιεσθούν τα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας λιανικής των γαλακτοβιομηχανιών. Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι αυτά τα περιθώρια κέρδους είναι ιδιαίτερα υψηλά στη χώρα μας, ενώ η υψηλότερη τιμή παραγωγού σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε. πρέπει να συγκρίνεται με το κόστος παραγωγής γάλακτος που είναι υψηλότερο στη χώρα μας σε σχέση με τις κύριες γαλακτοπαραγωγικές χώρες της Ε.Ε.

Επιπροσθέτως, ο ΟΟΣΑ καταλήγει επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις για την αγορά γάλακτος δεν προκύπτουν από μία πλήρη ανάλυση κόστους-οφέλους, ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τις αρνητικές συνέπειες στους παραγωγούς. Συνεπώς, τονίζει ότι οι προτάσεις του – που προέρχονται κυρίως από παραδείγματα άλλων χωρών - δεν θα πρέπει να υιοθετηθούν χωρίς την προσαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα αλλά και χωρίς τον υπολογισμό των συνεπειών τους στους εμπλεκόμενους παράγοντες.

Αποτέλεσμα της δημοσίευσης της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα ήταν να ανακύψει διαφωνία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων για την ανάγκη εφαρμογής των προτάσεων που παρατίθενται σχετικά με το γάλα, με διαφορετικά επιχειρήματα από τις δύο πλευρές, χωρίς όμως και να προτείνεται κάποια εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και ιδιαίτερα αυτού που κατ’ εξοχήν επισημάναμε παραπάνω, του ανοίγματος της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή.

Αναγνωρίζοντας:

•        το γεγονός ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων – καλάθι της νοικοκυράς - είναι πολύ υψηλές, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών, καθώς και την εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας και της φτώχειας,

•        ότι δεν θα πρέπει να υιοθετούνται αποσπασματικές προτάσεις από τα αρμόδια Υπουργεία, χωρίς την πλήρη μελέτη των συνεπειών στον καταναλωτή και στον παραγωγό,

•        την ανάγκη να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν μικρότερες επιχειρήσεις και έχουν περισσότερη ανάγκη από στήριξη, αλλά και

•        τη δυνατότητα συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους της βιομηχανίας λιανικής των γαλακτοβιομηχανιών.

 

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1.      Ποια μέτρα πρόκειται να λάβετε για τη μείωση της ψαλίδας των τιμών παραγωγού-καταναλωτή στην αγορά του γάλακτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι απαραίτητες διαρθρωτικές εξυγιαντικές παρεμβάσεις στο όλο κύκλωμα εμπορίας των προϊόντων και όχι μεμονωμένες ενέργειες που μάλιστα δεν στηρίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση αλλά σε ιδεολογικές εμμονές;

2.      Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο του γάλακτος και γενικότερα των αγροτικών προϊόντων;

3.      Θα προχωρήσετε σε ένα συνολικό σχεδιασμό με βασικό στόχο τη μείωση των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης, λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική πραγματικότητα, και χωρίς να υιοθετούνται αποσπασματικές προτάσεις των οποίων δεν υπολογίζονται πλήρως οι συνέπειες;» καταλήγουν οι βουλευτές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass