Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2014 14:48 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:36

Οι Βουλευτές της Δημοκρατικης Αριστερας, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εξωτερικών για το «Μεταλλαγμένο καλαμπόκι».

Όπως σημειώνουν στην ερώτηση «παρά την εκφρασμένη άποψη της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, οι Υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν για το εάν θα επιτρέψουν την καλλιέργεια ενός νέου γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού του Pioneer 1507, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού οι εταιρείες DuPont και DowChemical και προορίζεται και για ανθρώπινη κατανάλωση.

Το συγκεκριμένο καλαμπόκι περιέχει επιπλέον γονίδια, ώστε να παράγει μια εντομοκτόνο ουσία και να παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο. Ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος έχει ήδη εγκριθεί στο παρελθόν για εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε είδη διατροφής και ζωοτροφών.

Δεκαοχτώ από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν κατά της έγκρισης. Μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες αυξημένης πλειοψηφίας της Ένωσης ο αριθμός αυτός δεν ήταν αρκετός, για να απορριφθεί η νέα ποικιλία από τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες, η αδυναμία λήψης απόφασης σημαίνει ότι η νέα ποικιλία πρέπει να εγκριθεί αυτόματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι νομικά υποχρεωμένη να εγκρίνει το Pioneer 1507.

Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση σταδιακά ενδίδει στις πιέσεις των αμερικανικών εταιρειών (ήδη η ΕΕ έχει εγκρίνει την καλλιέργεια άλλων δύο γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών: του καλαμποκιού MON810 της Monsanto, το οποίο καλλιεργείται σε μικρές μόνο εκτάσεις, κυρίως στην Ισπανία, και την πατάτα Amflora της BASF, η οποία προορίζεται για βιομηχανική χρήση).

Επειδή από τις εταιρείες παρέχονται ελλιπή στοιχεία για την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Επειδή το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία των καταναλωτών.

Επειδή η καλλιέργεια μεταλλαγμένων ενέχει κινδύνους και για την βιοποικιλότητα.

Επειδή οι αξιολογήσεις κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δείχνουν ότι πολλά είδη εντόμων κινδυνεύουν, όταν εκτίθενται στη γύρη του καλαμποκιού 1507.

Επειδή η  πλειοψηφία (61%) των Ευρωπαίων είναι αντίθετη με την ανάπτυξη των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ευρώπη (Ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου 2010), καθώς τα θεωρούν ανώφελα και επικίνδυνα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Πως θα οργανώσει η ελληνική Προεδρία τα επόμενα βήματα της συζήτησης για αυτό το ευαίσθητο θέμα στα Συμβούλια Περιβάλλοντος και Γεωργίας & Αλιείας της ΕΕ;  Η ελληνική προεδρία θα επαναφέρει στην Κομισιόν την πρόταση που θα επιτρέπει στις χώρες-μέλη να απαγορεύουν μονομερώς όσες «μεταλλαγμένες» ποικιλίες επιθυμούν;

Η Ελλάδα θα επιλέξει να απαγορεύσει μονομερώς την καλλιέργεια του καλαμποκιού Pioneer 1507 επικαλούμενη την Αρχή της Πρόληψης; Είναι στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου η δημιουργία και διαπίστευση περισσότερων και πιο αξιόπιστων εργαστηρίων ιχνηλασιμότητας;»