Ημερίδα για τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020 στην Τερψιθέα Λάρισας

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2014 18:36 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:39

 

         Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020 στην Τερψιθέα, με συνδιοργανωτές την Αντιδημαρχία Περιαστικής- Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων, το Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.   

          Η ανταπόκριση των γεωργών και των κτηνοτρόφων, στο κάλεσμα, ήταν άμεση και καθολική, καθώς υπήρχαν πολλά ερωτήματα σχετικά με την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων στις αροτριαίες καλλιέργειες οι οποίες είναι  οι επικρατέστερες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων εν αναμονή έκδοσης εγκυκλίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

       Χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ. Τάσος Πρασσάς-Αντιδήμαρχος Περιαστικής, Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων, Χρήστος Σιδηρόπουλος-εντεταλμένος σύμβουλος επί αγροτικών θεμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Παναγιώτης Καλφούντζος-Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας.

      Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Δημήτρης Λώλης, Γεωπόνος, συντονιστής της ομάδας εργασίας του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα των αλλαγών στις άμεσες ενισχύσεις στη νέα Κ.Γ.Π.-Πυλώνας Ι.                                                             Ανέφερε ότι οι άμεσες ενισχύσεις (τσεκ) θα συνεχίσουν να είναι αποδεσμευμένες από την παραγωγή, αλλά αλλάζει ο τρόπος που θα δίνονται. Δεν θα δίνονται πλέον με βάση τα ιστορικά δικαιώματα που έχουν μέχρι σήμερα οι γεωργοί, αλλά θα δίνεται μια στρεμματική ενίσχυση, που θα είναι ενιαία για μια περιφέρεια, όπως θα την ορίσει το κράτος μέλος και με βάση νέα δικαιώματα που θα αποκτηθούν με τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2015.  Επισήμανε μια ακόμη μεγάλη αλλαγή, η οποία αφορά στο υποχρεωτικό ποσοστό 30% των άμεσων ενισχύσεων, που θα δίνεται με τον όρο ότι ο γεωργός θα τηρεί γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το  κλίμα και το περιβάλλον, καθώς και η πρόβλεψη να δίνεται μια αυξημένη ενίσχυση κατά 25% για τους νέους γεωργούς κάτω των 40 ετών για την πενταετία της πρώτης εγκατάστασής τους.  Επίσης, ο κ. Λώλης τόνισε ότι, για να έχει κάποιος τη δυνατότητα πρόσβασης στα νέα δικαιώματα το 2015, βασική προϋπόθεση είναι να έχει πάρει ενίσχυση το 2013 ή να μπορεί να αποδείξει ότι το 2013 είχε γεωργική δραστηριότητα και να είναι ενεργός γεωργός.

         Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας, κ. Δημήτρης Σοφολόγης, ο οποίος ανέπτυξε τα μέτρα στήριξης της Αγροτικής Ανάπτυξης-Πυλώνας ΙΙ.  Τόνισε ότι στις προτεραιότητες της Ένωσης για την αγροτική ανάπτυξη είναι, η προώθηση μεταφοράς γνώσεων και καινοτομίας στη γεωργία, στη δασοπονία, η ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας σε όλες τις περιφέρειες και προώθηση όλων των καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών και της βιώσιμης διαχείρισής τους καθώς επίσης και η προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, της καλής διαβίωσης των ζώων και της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία ∙  επίσης είπε, ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα προγράμματα , τα οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις πιο πάνω προτεραιότητες.

        Τη συζήτηση συντόνισε η Γεωπόνος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων κ. Χριστίνα Κοντογιάννη, η οποία εκτός των άλλων, προανήγγειλε ότι ο Δήμος Λαρισαίων είναι σε διαδικασία ένταξης στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Πλαστικών Φιαλών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, σύμφωνα με το οποίο θα ορίσει σημεία συλλογής των κενών συσκευασιών, θα προμηθεύσει με τις ειδικές σακούλες για την αποθήκευση των πλυμένων κενών συσκευασιών τα καταστήματα πώλησης εφοδίων και αυτά με τη σειρά τους,  τους χρήστες, θα διαθέσει για τις ημέρες συλλογής φορτηγό αποκομιδής απορριμμάτων για την ανακύκλωση κλπ.     Η κ. Κοντογιάννη πρόσθεσε, ότι θα υπάρξει εκτενέστερη ενημέρωση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης του Δήμου Λαρισαίων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

      Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στην κ. Αγγελική Παπαδοπούλου, επίσης Γεωπόνο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων, η οποία υπενθύμισε στους δημότες κτηνοτρόφους ότι η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεών τους σχετικά με τη νομή των βοσκοτόπων, εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2014.   Επίσης πρόσθεσε, ότι οι δημότες-κάτοχοι γεωτρήσεων με άδεια πριν από τις 20-12-2005, ανεξάρτητα εάν είναι σε ισχύ ή όχι και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν καταθέσει ήδη φάκελο για ανανέωση άδειας χρήσης νερού, ότι σύμφωνα με την 145026/2014 ΚΥΑ, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση για εγγραφή τους στο ΕΜΣΥ (Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας) στο Δήμο στον οποίο βρίσκεται η γεώτρησή τους. Για τις άδειες που εκδόθηκαν μετά τις 20-12-2005, η κατάθεση του αιτήματος θα δίνεται στις Διευθύνσεις Υδάτων. Τα σχετικά έντυπα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθεύονται από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων (Αθ. Διάκου 17, Γιάννουλη) ή από την ιστοσελίδα του Δήμου ( http://www.larissa-dimos.gr/).

       Μετά το πέρας των ομιλιών, τέθηκαν πολλά και καίρια ερωτήματα από τους παραβρισκόμενους τα οποία απαντήθηκαν στο σύνολό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην των κυρίων Λώλη και Σοφολόγη, σε πολλά ερωτήματα των αγροτών απάντησε ο Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αθ. Βαλιώτης.

        Την ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα Κ.Γ.Π. μεταξύ άλλων παρακολούθησαν οι κ.κ. : Κώστας Δεσπόπουλος-περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Νότας-πρόεδρος τοπικής κοινότητας Τερψιθέας, Κώστας Λυγούρας-πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Φαλάνης, Γιώργος Πακάκης- πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Γιάννουλης, Παναγιώτης Νατσίδης- πρόεδρος τοπικής κοινότητας. Κοιλάδας, Θανάσης Χρήστου- πρόεδρος τοπικής κοινότητας Μάνδρας, Νίκος Μακρίδης- πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αμυγδαλέας, Αχιλλέας Σταυροθεόδωρος- πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κουτσόχερου, Δημήτρης Κουλουκτσής-γεωπόνος, πρ. προϊστάμενος κτηνιατρικής και αλιείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννης Μπαλαμώτης- προϊστάμενος τμ. Υδροοικονομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass