M. Χαρακόπουλος: Οι 7 μεταρρυθμίσεις για τους αγρότες

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2014 19:37 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:41

«Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, δεδομένων των ασφυκτικών δημοσιονομικών δεδομένων, αλλά και στο πλαίσιο των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που μου ανατέθηκαν, δίνουμε λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε τις υπονομευτικές για τον αγροτικό τομέα παθογένειες».

Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην 1η Ημερίδα – Επιμορφωτικό Σεμινάριο του Θεματικού Τομέα Αγροτικών Θεμάτων των ΝΟΔΕ και Αγροτικών Στελεχών των Περιφερειών στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ο αγροτικός τομέας της χώρας μας καλείται στη παρούσα συγκυρία, τη γεμάτη από αντιξοότητες αλλά και ενδιαφέρουσες προκλήσεις, να πραγματοποιήσει μια δυναμική στροφή προς την ποιότητα, την ταυτότητα και την εξωστρέφεια. Συνάμα, η αναγκαιότητα για την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, για πρώτη φορά, αντανακλά και την επιθυμία χιλιάδων νέων συμπολιτών μας για την «επιστροφή στο χωριό».

Από τη πρώτη στιγμή που είχα τη τιμή να τοποθετηθώ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι ενέργειες και αποφάσεις που λάβαμε υπηρετούν τους παραπάνω στόχους. Κεντρικά σημεία της πολιτικής μας αποτέλεσαν η άρση στρεβλώσεων και η ανάδειξη της ποιότητας και εξωστρέφειας των αγροτικών μας προϊόντων».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται για τη στήριξη των αγροτών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε 7 τομές στην πρωτογενή παραγωγή:

1. Διαγραφή πανωτοκίων 17.000 αγροτών και απελευθέρωση υποθηκών. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια» στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα.

2. Σύσταση του ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για τη διευκόλυνση της

ρευστότητας, με χαμηλό επιτόκιο, όσων επενδύουν στον πρωτογενή τομέα.

3. Απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης νέων κτηνοτροφικών μονάδων. Δεν απαιτούνται περιβαλλοντικές μελέτες. Αρκεί η υπαγωγή στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

4. Οριστική νομιμοποίηση αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων ανεξαρτήτως

μεγέθους και χωρίς κανένα πρόστιμο, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.

5. Καθιέρωση της συνταγογράφησης για τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ήδη η σχετική εφαρμοστική Απόφαση έχει αποσταλεί για διαβούλευση.

6. Θέσπιση των Αγορών Παραγωγών. Οι ίδιοι οι παραγωγοί θα πουλούν χωρίς ενδιάμεσους, με στόχο το «κλείσιμο της ψαλίδας» στις τιμές, από το χωράφι στο

ράφι.

7. Καθαροί κανόνες στην εμπορία αγροτικών προϊόντων. Διασυνδέεται το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων με το Γ.Ε.ΜΗ. Οι έμποροι υποχρεούνται να καταθέτουν εγγυητική επιστολή. Έτσι θα αποτραπούν φαινόμενα με “αεριτζήδες” εμπόρους που ρίχνουν “φέσια” στους αγρότες.

Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ο αγροτικός κόσμος παραμένει η ραχοκοκαλιά της παράταξης» και συμπλήρωσε «ελπίζουμε ότι η επιτυχία του οικονομικού προγράμματος που ακολουθείται, και που συνεπάγεται την απαλλαγή από τα μνημόνια και την επιτροπεία, θα μας επιτρέψει να επιχειρήσουμε ακόμη πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass