ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ

Πυρά Μάξιμου Χαρακόπουλου σε Θεοχάρη-Χατζηδάκη

* “Αυτοί δίνουν κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα”… * «Μην περιμένετε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της ΝΔ για τους αγρότες, δεν είμαστε μόνοι μας», ήταν το μήνυμα του Λαρισαίου υπουργού

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2014 21:07 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:42
  
«Κάνουμε αμάν να γεμίσουμε την καρδάρα, και έρχεται κάθε τόσο ο κ. Θεοχάρης, πότε με τις καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ και του αγροτικού πετρελαίου, και τώρα με εγκυκλίους για την αλλαγή στη φορολόγηση των αγροτών και τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια, και δίνει μια κλωτσιά και χύνει το γάλα». Εμφανώς εξοργισμένος ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον γενικό γραμματέα Εσόδων μιλώντας με αγροτικά στελέχη της ΝΔ, λίγο πριν την έναρξη της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε η Γραμματεία Αγροτικού στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν μάσησε τα λόγια του και από το βήμα της εκδήλωσης αποκάλυψε ότι εδώ και ένα χρόνο του είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός να φέρει τον Χάρη Θεοχάρη σε επαφή με νοικοκυραίους αγρότες για να προετοιμάσει τη μετάβαση στο καθεστώς των βιβλίων. Μεταξύ αυτών ήταν και Λαρισαίος. Μάλιστα, ο γραμματέας Εσόδων ζήτησε από τον κ. Χαρακόπουλο να συνδράμει στην προσπάθεια να πεισθούν οι αγρότες για τα βιβλία λέγοντάς του να αναγγείλει ότι θα επιδοτείται το λογιστικό κόστος, κάτι, όμως, το οποίο στην πορεία λησμονήθηκε. Το παράδοξο, όπως κατήγγειλε ο Θεσσαλός υπουργός, είναι ότι έφτασε η 31η Δεκεμβρίου 2013 και το Υπουργείο Οικονομικών «δεν εδέησε» να βγάλει τη διευκρινιστική εγκύκλιο για το τι θα ισχύει από την επομένη μέρα που ξημέρωνε ο νέος χρόνος. Στις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτικών στελεχών για το φορολογικό (είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης αν κι ομιλητής στην ημερίδα τελικά δεν εμφανίστηκε) ο κ. Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι χάρη στην παρέμβασή του, μαζί με βουλευτές της επαρχίας, αποφεύχθηκε η φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων με φόρο 2,3 ευρώ το μέτρο για στάνες, αποθήκες, υπόστεγα κλπ. Επιπλέον, εξορθολογίστηκε η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, η οποία έφτανε τα 36 ευρώ το στρέμμα. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι από του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση διότι δεν μπορεί να φορολογούνται το ίδιο μονοετείς με πολυετείς καλλιέργειες.
«ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΝΤΑΡΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ»
Στις περισσότερες παρεμβάσεις, τα στελέχη της ΝΔ εστίασαν στο υψηλό κόστος παραγωγής, το ακριβό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα. Από την πλευρά του, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν συνεπής στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου στα περυσινά επίπεδα, όπως είχε υποσχεθεί στις περασμένες αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ «έβαλε φρένο» στις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα που είχαν ανακοινωθεί για την 1η Μαΐου και την 1η Ιουλίου 2013. Όπως επίσης τον διαβεβαίωσε ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ δεν θα υπάρξουν αυξήσεις ούτε φέτος ούτε του χρόνου. Ωστόσο, όπως είπε το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό «και αν ακόμη αλλάξει ο τρόπος επιστροφής του πετρελαίου, αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια μην έχετε αυταπάτες ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν είδε στις κινητοποιήσεις να αναδεικνύεται το γεγονός ότι φέτος στον προϋπολογισμό το κονδύλι για το αγροτικό πετρέλαιο από 160 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και 130 το 2013 έπεσε στα 108 εκατομμύρια. «Τα λέω αυτά και κάποιοι με χαρακτηρίζουν αντάρτη υπουργό».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που υπογράμμισε ότι κινείται μέσα στο πλαίσιο των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που του ανατέθηκαν, ξεκαθάρισε ότι από την επιτυχία του προγράμματος της κυβέρνησης και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια εξαρτάται και η δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των αγροτών. Τόνισε, όμως με νόημα, ότι πέρα από τις οικονομικές δυσχέρειες υπάρχουν και οι δυσκολίες της συγκυβέρνησης. «Μην περιμένετε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της ΝΔ για τους αγρότες, δεν είμαστε μόνοι μας», ήταν το μήνυμα του Λαρισαίου υπουργού, που υπενθύμισε ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την άρνηση του ΠΑΣΟΚ εδώ και 20 μήνες να αλλάξει ο συνεταιριστικός νόμος Σκανδαλίδη, που κατά κοινή ομολογία έχει οδηγήσει σε τέλμα τους συνεταιρισμούς.
ΟΙ «ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ» του ΟΟΣΑ
Με αφορμή διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων και συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών που έλαβαν το λόγο, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στους θιασώτες των προτάσεων του ΟΟΣΑ για το γάλα, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Μίλησε για μεταρρυθμίσεις εντός εισαγωγικών και για «προφητείες» του ΟΟΣΑ που θα οδηγήσουν σε καταστροφή την αγελαδοτροφία, χωρίς μείωση των τιμών για τον καταναλωτή. Μάλιστα, στους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν φωτοτυπίες του άρθρου του αναπληρωτή υπουργού στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» με τίτλο «Για την… Τιμή του γάλακτος». Στα στελέχη δόθηκε επίσης 16σέλιδο ενημερωτικό έντυπο με το έργο του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο ΥπΑΑΤ.
Ο Θεσσαλός υπουργός έκλεισε λέγοντας ότι οι αγρότες είναι η «ραχοκοκαλιά της παράταξης» και θύμισε ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως τον Μάιο του 2012, ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ ήταν από αγροτικές περιοχές. Όπως είπε, αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης θα πρέπει να τη διατηρήσει πάση θυσία η ΝΔ. Γι’ αυτό και ζήτησε πέρα από την κριτική και τις επισημάνσεις να αναδεικνύεται και το έργο που έχει γίνει στο πρωτόγνωρα ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον που ζούμε. Γιατί είναι εύκολο στην περίοδο των παχαίων αγελάδων να μοιράζεις πακέτα εκατομμυρίων…
Γ. Ρ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass