Ο ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ:

Σωστή διαχείριση πόρων για ανταγωνιστική γεωργία

Μ. Σουλτς στην ημερίδα του Αχελώου: Ηράκλεια η ελληνική προσπάθεια, ανάπτυξη από το 2014

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2013 2:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:26
  
ΑΘΗΝΑ
«Η Ελλάδα έχει σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά και στον 20ο αιώνα. Η Ευρώπη της οφείλει χρέος ευγνωμοσύνης και για το λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε ημερίδα στην Κοιλάδα του Αχελώου που διοργάνωσαν τα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: "ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ".
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Δήμους Αργιθέας, Γ. Καραϊσκάκη, Αγράφων και Αμφιλοχίας στην Κοιλάδα του Αχελώου με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, των ευρωβουλευτών Γ. Παπανικολάου (ΝΔ), Σπ. Δανέλλη (ΠΑΣΟΚ), Σ. Σοφοκλέους (ΕΔΕΚ Κύπρου) και του διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπ. Επιτροπής Τάσου Χανιώτη.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες έχουν καταβάλει μία Ηράκλεια προσπάθεια» είπε ο κ. Σούλτς σημειώνοντας ότι «οι σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχετε δρομολογήσει φαίνεται τελικά να αποδίδουν καρπούς, και για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, το 2014 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη».
* Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στην νέα ΚΑΠ υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση των πόρων ώστε να μπορέσει να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Σήμερα, πρόσθεσε, έχουμε μια νέα ΚΑΠ συμφωνημένη σε πολιτικό επίπεδο για την νέα προγραμματική περίοδο με σημαντικούς πόρους, και η χώρα μας είχε μια σημαντική συμβολή με τεκμηριωμένες θέσεις και αντικειμενικά επιχειρήματα στη διαμόρφωσης αυτής της ΚΑΠ».
Επίσης, ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός στην προηγούμενη ΚΑΠ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση ήταν στο 2%, ενώ με την νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020, το ποσοστό αυτό θα μπορεί να φτάσει στο 8%, και μπορεί να αυξηθεί κατά 2% και φτάσει στο 10% με μια προϋπόθεση ότι αυτό θα πάει στην καλλιέργεια για ψυχανθή φυτά είτε για κτηνοτροφές είτε για παραγωγή οσπρίων».
* Ο Γιώργος Παπανικολάου σημείωσε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα αφού τα ελληνικά προϊόντα ιδίως σε περιοχές όπως ο Αχελώος είναι ποιοτικά και μοναδικά στην ΕΕ. Σημείωσε ακόμα ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της περιφέρειας στην Ελλάδα προϋποθέτει -μεταξύ άλλων- περισσότεροι να ασχοληθούν με την ντόπια παραγωγή και ιδίως νέοι, προτείνοντας μάλιστα να εφαρμοστεί ακόμα πιο αποφασιστικά η αναδιανομή αναξιοποίητων γαιών δημόσιας ιδιοκτησίας.
* Ο Σπύρος Δανέλλης αναφέρθηκε στη διαδικασία και τη σημασία της επίτευξης πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που θα ισχύσει στο διάστημα 2014-2020.
* Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους είπε ότι η Ελλάδα, όπως επίσης και η Κύπρος περνούν δύσκολες στιγμές, ωστόσο, «τα μέτρα λιτότητας δεν είναι η λύση». Η Ευρώπη σημείωσε «πρέπει να αλλάξει πολιτική. Η πολιτική της ασύδοτης και φιλελεύθερης πρότασης έκλεισε τον κύκλο της. Και έχει όνομα. Εκφράζεται, ή πιο σωστά επιβάλλεται από την Μέρκελ και τους εταίρους της. Πρέπει να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις».
* Ο Τάσος Χανιώτης είπε ότι βασικό χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ αποτελεί η αλλαγή στον τρόπο ενίσχυσης των παραγωγών με έμφαση στην ενίσχυση της ορθολογικότερης χρήσης γης. Η σταδιακή σύγκλιση ανάμεσα στα κράτη-μέλη στοχεύει στη μείωση των σημαντικών ανισοτήτων στην στρεμματική ενίσχυση. Στο εσωτερικό των κρατών μελών η επιλογή σύγκλισης θα στηριχθεί είτε στην προσέγγιση των στρεμματικών ενισχύσεων σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο μέχρι το 2019, είτε στην σταδιακή αύξηση των ενισχύσεων κάτω του 90% του εθνικού ή περιφερειακού μέσου όρου, με απόφαση των ίδιων των κρατών. Το 30% των ενισχύσεων θα δίδεται με την τήρηση οικολογικών κριτηρίων, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό μέτρων ανάπτυξης της υπαίθρου θα είναι υποχρεωτικά περιβαλλοντικής φύσης.»
* Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο κάτοικοι του ορεινού Βάλτου, των Αγράφων και της Κοιλάδας του Αχελώου παίρνοντας τον λόγο ζήτησαν να αναμορφωθεί ο κτηνοτροφικός -αγροτικός τομέας αλλά, κυρίως, να δοθεί μεγάλη ώθηση στους υπάρχοντες φυσικούς, περιβαλλοντικούς, τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή και αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για να μπορεί να εξασφαλίσει μία σταθερή ανάπτυξη και να μπορέσει να ξεφύγει από τη θέση που είναι.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass