ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ερευνα για την ανθεκτικότητα του πράσινου σκουληκιού

* Ρ. Καραλαριώτου: «Αναγκαία η επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου»

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2013 20:56 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:42
  
Την πιλοτική εφαρμογή ερευνητικού προγράμματος που θα ερευνήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας την ανθεκτικότητα του πράσινου σκουληκιού -που εμφανίζεται στη βαμβακοκαλλιέργεια- στα σκευάσματα που χρησιμοποιούν για την καταπολέμησή του οι αγρότες, θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στον εφιάλτη του καταστροφικού για την καλλιέργεια φαινομένου.
Μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού πριν από 10 μέρες το υπουργείο τελικά άναψε το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση της έρευνας (με 26.000 ευρώ), η οποία θα επεκταθεί και στην αξιολόγηση συσκευών παγίδευσης του.
Επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων αυτών θα είναι ο Τμηματάρχης Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Δημ. Σταυρίδης (Δρ. Εντομολογίας). Το πρώτο από τα προαναφερθέντα προγράμματα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Μοριακής Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ι. Βόντα και τον αναπληρωτή καθηγητή Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ν. Παπαδόπουλο (με τις επιστημονικές τους ομάδες). Το δεύτερο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Αθανασίου (με την επιστημονική του ομάδα).
Η αναγκαιότητα υλοποίησης των δύο προγραμμάτων έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα του πράσινου σκουληκιού στις δραστικές ουσίες που χρησιμοποίησαν (ακόμη και αλόγιστα) οι παραγωγοί, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση περί της αποτελεσματικότητας αυτών.
Να σημειωθεί πάντως ότι φέτος το πρόβλημα του πράσινου σκουληκιού είναι περιορισμένο, συγκριτικά με άλλες χρονιές, εξέλιξη που αποδίδεται στη συνεργασία των παραγωγών με τους Γεωπόνους της Περιφέρειας αφενός και στις καιρικές συνθήκες και αφετέρου στην ανάπτυξη πολλών ωφέλιμων εντόμων (π.χ. Orius, χρύσωπα, πασχαλίτσα, αλογάκι Παναγίτσας, κ.ά.) που άντεξαν στη δράση των ψεκασμών.
Το πράσινο σκουλήκι Helicoverpa armigera (Hübner) είναι ένας από τους σημαντικότερους εντομολογικούς εχθρούς παγκοσμίως και θεωρείται ένας από τους σοβαρότερους εχθρούς του βαμβακιού και άλλων καλλιεργειών για πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η χημική καταπολέμηση, στο πλαίσιο προγραμμάτων ολοκληρωμένης αντιμετώπισης, είναι ένας βασικός τρόπος ελέγχου του εντόμου. Τα τρία τελευταία χρόνια (το 2010 κυρίως) παρατηρήθηκε πολύ σοβαρό πρόβλημα από την παρουσία μεγάλων πληθυσμών του εντόμου σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.
Το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί θα συμβάλει στη συστηματική συλλογή επιστημονικών δεδομένων, προκειμένου για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πράσινου σκουληκιού, μέσω της επιλογής βέλτιστων προγραμμάτων καταπολέμησης, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών και τη διαχείριση της ανθεκτικότητας.
Όσον αφορά στην αξιολόγηση των συσκευών παγίδευσης για το πράσινο σκουλήκι του βάμβακος, σκοπός του έργου θα είναι η αξιολόγηση διαφόρων τύπων φερομονικών παγίδων για το πράσινο σκουλήκι, με στόχο τη χρήση των αποτελεσμάτων στη δημιουργία ενός επισήμου δικτύου παρακολούθησης στην κεντρική Ελλάδα. Επιπροσθέτως, τα δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν στην έκδοση γεωργικών προειδοποιήσεων.
Η ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ
Κληθείσα να σχολιάσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος από το ΥΠΑΑΤ η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, αφού ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο για τη συμβολή του στη χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος, δήλωσε στην «Ε» τα εξής: «Δυστυχώς κάθε χρόνο οι αγρότες μας είναι στο ίδιο έργο θεατές, βλέποντας τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα πράσινο σκουλήκι να καταστρέφει τη βαμβακοκαλλιέργειά τους. Σαν Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας οφείλαμε να δράσουμε αποτελεσματικά και αναζητούσαμε κάποια λύση στον τομέα της πρόληψης. Έτσι η ΔΑΟΚ Λάρισας ζήτησε από το ΥΠΑΑΤ την έγκριση εκπόνησης μελέτης, ώστε να έχουμε επιστημονικά δεδομένα γύρω από την ανθεκτικότητα των σκευασμάτων στην καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άναψε το πράσινο φως και το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με υπεύθυνο τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοπροστασίας και έναν επιστήμονα που γνωρίζει όσο λίγοι το θέμα του πράσινου σκουληκιού, τον Δημήτρη Σταυρίδη. Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες του νομού ότι σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους και σε όλα τα επίπεδα, επιστημονικά, οργανωτικά, αγωνιστικά».
Γ. Ρούστας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass