ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ

Οι αγρότες πιέζουν για την πληρωμή του ΦΠΑ

* Στο πλευρό των αγροτών και ο υφυπουργός Μαυραγάνης

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2013 2:37 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:47
Του Γιώργου Ρούστα
Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται πλέον οι σχέσεις αγροτών-συνεταιριστών με τις τοπικές εφορίες, λόγω καθυστέρησης επιστροφής του ΦΠΑ, καθώς οι πρώτοι απαιτούν οι πληρωμές να γίνονται κανονικά ακόμη και γι’ αυτούς που καλούνται για επανέλεγχο και εφόσον στην πορεία προκύψει παρατυπία ο... ένοχος να υποστεί τις συνέπειες του νόμου.
Να σημειωθεί πως από επανέλεγχο και φυσικά από κόσκινο περνά η πλειοψηφία των αγροτών του νομού, καθώς πέρυσι παρατηρήθηκαν καλές αποδόσεις στα προϊόντα, με αποτέλεσμα τα περισσότερα τιμολόγια να ξεπερνούν τον μέσο όρο της ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ και κατά συνέπεια να θεωρούνται ύποπτα.
Εξάλλου φέτος οι εντολές του υπουργείου Οικονομικών προς όλες τις εφορίες της χώρας είναι να προχωρήσουν σε εξονυχιστικό έλεγχο όλων των... φουσκωμένων τιμολογίων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος με πλαστά και παραποιημένα τιμολόγια.
Από τη μία οι εφοριακοί καλούνται να κάνουν φύλλο και φτερό (με συνεχείς επανελέγχους) όσα τιμολόγια θεωρούνται φουσκωμένα με τη γνωστή έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι Α’ και Β’ ΔΟΥ (μετά και τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών που έγιναν στο νομό) και από την άλλη οι αγρότες πιέζουν, καθώς αν πληρωθούν εγκαίρως –έστω και μειωμένο το ΦΠΑ, αφού από 11% πήγε στο 5%- θα ανασάνουν και θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν καλύτερα την εμπορία των δημητριακών.
Οι συνεταιριστές πιέζουν και πολιτικά, καθώς θεωρούν πως οι εφοριακοί στις τοπικές ΔΟΥ εκτελούν εντολές του υπουργείου Οικονομικών, ώστε μέσα από τους εξαντλητικούς ελέγχους να κερδίσουν χρόνο, μέχρι να γεμίσουν τα άδεια ταμεία και ταυτόχρονα το ΥΠΟΙΚ να προλάβει να στείλει τα εκκαθαριστικά και όποια είναι χρεωστικά να προκύψει ο συμψηφισμός.
Το σενάριο της σκόπιμης καθυστέρησης από την πλευρά των ΔΟΥ και κατ’ επέκταση του ΥΠΟΙΚ τροφοδοτείται, σύμφωνα με τους συνεταιριστές και από το γεγονός ότι αρχικά οι αγρότες καλούνταν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν ξοφληθεί από τους εμπόρους για την παραγωγή τους, αλλά στη συνέχεια η υποχρέωση μεταφέρθηκε στους τελευταίους, οι οποίοι όφειλαν να βεβαιώσουν οι ίδιοι την εξόφληση των παραγωγών, προκαλώντας αναστάτωση και κωλυσιεργία στην όλη διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα έχει πληρωθεί το 25% των αγροτών-δικαιούχων της επιστροφής στο νομό Λάρισας, αφού όποιο τιμολόγιο ξεπερνούσε τον μέσο όρο της ασφαλιστικής αξίας που αποζημίωνε ο ΕΛΓΑ, αποσυρόταν από τη διαδικασία.
Απαίτηση των αγροτών είναι να γίνει η πληρωμή κανονικά και εφόσον προκύψει παρατυπία να κληθεί εκ των υστέρων ο παραγωγός να δώσει εξηγήσεις και αν χρειαστεί να πληρώσει και το σχετικό πρόστιμο. «Δεν γίνεται με την αιτιολογία της υποψίας να παγώνει ολόκληρη διαδικασία» ήταν το σχόλιο του Χρήστου Σιδερόπουλου. Να σημειωθεί πως από τα 1.100 μέλη που αριθμεί ο νέος Συνεταιρισμός Λαρισαίων αγροτών, έχουν τακτοποιηθεί με το ΦΠΑ μόνο τα 80.
Από την άλλη οι αγρότες χαιρετίζουν τις σχετικές αποφάσεις που αποσκοπούν στην πάταξη φαινομένων πλαστών τιμολογίων, όπως είναι η πληρωμή του ΦΠΑ στον προσωπικό λογαριασμό του δικαιούχου και όχι στον συνεταιρισμό που ανήκε. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται η δυνατότητα οποιουδήποτε «παιχνιδιού» μεταξύ του προέδρου του ΑΣ και παραγόντων της αγοράς.
ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στις δύο εφορίες του νομού αντικρούουν τους ισχυρισμούς των συνεταιριστών, τονίζοντας πως καταβάλλουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια προκειμένου η διαδικασία ελέγχου των τιμολογίων να προχωρήσει άμεσα και πως μέχρι σήμερα έχει εξοφληθεί το 50% των δικαιούχων παραγωγών.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς «οι μόνες διαταγές που έχουν από το υπουργείο είναι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, καθώς πλέον ο έλεγχος από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι ανάλογος με τον εξαντλητικό έλεγχο των τιμολογίων των αγροτικών προϊόντων. Η όποια καθυστέρηση παρατηρείται οφείλεται καταρχήν στην έλλειψη προσωπικού, στην κατάργηση εφοριών στις επαρχίες, στη διάλυση της ΕΑΣ Λάρισας, η οποία με οργανωμένο τμήμα μηχανογράφησης που διέθετε προωθούσε σωστά τις αιτήσεις των δικαιούχων. Από κει και πέρα και με αφορμή τις παρατυπίες που εντοπίστηκαν στο παρελθόν με πλαστά και παραποιημένα τιμολόγια, η διαδικασία ελέγχου απαιτεί εξονυχιστικό έλεγχο, ο οποίος εν τέλει θα αποβεί προς όφελος των νομοταγών αγροτών».
Στόχος των εργαζομένων στο Τμήμα ΦΠΑ της Β’ ΔΟΥ Λάρισας, η οποία εξυπηρετεί και την πλειοψηφία των δικαιούχων παραγωγών του νομού είναι η συντριπτική πλειοψηφία να έχει πληρωθεί μέχρι τις 15 Αυγούστου, ενώ η επαρχία Φαρσάλων θα πρέπει να επιδείξει αρκετή υπομονή, καθώς λόγω της μεταφορά της τοπικής εφορίας στη Λάρισα, οι σχετικοί φάκελοι ελέγχου του ΦΠΑ δεν έχουν ανοιχθεί ακόμη.
ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ
Στο μεταξύ χθες βράδυ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος επικοινώνησε με τον βουλευτή Πέλλας της ΝΔ Ιορδάνη Τζαμτζή για το θέμα και ενημερώθηκε για τις κινήσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη που είναι θετικές για τους παραγωγούς.
Σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο «οι εφορίες όλης της χώρας έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν μέχρι σήμερα Παρασκευή εντολή της διευθύντριας του γραφείου του υφυπουργού, η οποία αναφέρει τα εξής: Για ποσά μέχρι 200 ευρώ δεν χρειάζεται επανέλεγχος (τουλάχιστον άμεσα) και πρέπει τα χρήματα να καταβληθούν άμεσα στον δικαιούχο. Το πλαφόν που ορίζει τον επανέλεγχο αυξάνεται από το 30% στο 50% επιπλέον από τον μέσο όρο της ασφαλιστικής αξίας που καθορίζει ο ΕΛΓΑ για το κάθε προϊόν. Επίσης ικανοποιείται το αίτημα των παραγωγών όταν γίνεται επανέλεγχος, η εφορία να καταβάλλει το 85% του τιμολογίου και να παρακρατά μόλις το 15%, για την ολοκλήρωση του επανελέγχου».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass