ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Καρπούζι από τον τόπο ή τον πάγκο σου

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2013 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:47
Του Γιώργου Ρούστα
Συνεπείς και φέτος στο καλοκαιρινό ραντεβού με τους Λαρισαίους είναι οι καρπουζοπαραγωγοί που εγκατέστησαν σε διάφορα σημεία της πόλης τούς πάγκους τους, διαθέτοντας το προϊόν τους σχεδόν όλο το 24ώρο και σε χαμηλές τιμές.
Όπως είναι γνωστό στον Δήμο Λαρισαίων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 24 είναι οι θέσεις υπαίθριου στάσιμου εμπορίου που χορηγήθηκαν για φέτος, και το σκεπτικό της απόφασης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πλανόδιους πωλητές να απευθυνθούν άμεσα στον καταναλωτή, αποφεύγοντας τα παζάρια με τον έμπορο\μεσίτη.
Ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα υπαίθρια παρουσία τους εμφανίζονται οι παραγωγοί και πλανόδιοι πωλητές, καθώς η κίνηση είναι καλή, αν και τις τελευταίες μέρες, πιθανότατα λόγω αποχώρησης των αδειούχων, αυτή υποχώρησε κάπως. Η τιμή πώλησης του καρπουζιού κυμαίνεται στα 30 λεπτά, ενώ φέτος η ποιότητα είναι καλή.
Σύμφωνα με τον παραγωγό Πάνο Σταυροθεόδωρο «η σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή είναι ενθαρρυντική. Τα πλεονεκτήματα του πάγκου έναντι των S\M και των λαϊκών αγορών είναι πως οι πάγκοι παραμένουν ανοικτοί από το πρωί ως αργά το βράδυ, το καρπούζι αν δεν είναι καλό μπορεί να επιστραφεί άμεσα, το προϊόν μπορεί να φορτωθεί άμεσα στο ΙΧ, χωρίς να χρειαστεί η μεταφορά του για πολλά μέτρα, ενώ ο εφοδιασμός των πάγκων με νέα σοδειά γίνεται καθημερινά. Και επειδή τα έξοδα συντήρησης ενός πάγκου είναι λίγα, ο παραγωγός\έμπορος έχει τη δυνατότητα να ρίξει περισσότερο τις τιμές».
Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Το Τμήμα Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου εισηγείται τον συνολικό αριθμό θέσεων των πάγκων, προς τις 4 Δημοτικές Κοινότητες, οι οποίες θα εγκρίνουν ή θα τροποποιήσουν τις προτεινόμενες θέσεις. Ακολούθως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου θα προχωρήσει στον καθορισμό τιμήματος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα ανάψει το τελικό πράσινο φως για την παραχώρηση των πάγκων.
Οι θέσεις που καθορίστηκαν φέτος είναι 24, δεν διαφέρουν από τις περσινές και ουσιαστικά είναι αυτές που προέκυψαν πριν από χρόνια μετά από άτυπη δημοπράτηση των πάγκων και με βάση το ενδιαφέρον που έδειξαν οι παραγωγοί και πλανόδιοι έμποροι.
Η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής είναι η συμπαράσταση στον παραγωγό και τον έμπορο (που διαθέτει άδεια λαϊκών αγορών), δίνοντάς του τη δυνατότητα να απευθυνθεί άμεσα στον καταναλωτή, αποφεύγοντας τα παζάρια με τον έμπορο\μεσίτη. Για να μην δημιουργηθεί όμως αθέμιτος ανταγωνισμός με τους συναδέλφους τους των λαϊκών αγορών (αφού για τον καταναλωτή είναι πιο εύκολη, λόγω βάρους των καρπουζιών, η προμήθεια καρπουζιού από το δρόμο), θεσπίστηκε όριο 150 μέτρων από τους χώρους όπου διεξάγεται η λαϊκή αγορά. Η κατοχύρωση των πάγκων στους παραγωγούς-εμπόρους, εν είδει άτυπης άδειας λειτουργίας των στεγάστρων, θεωρείται η πληρωμή του κομίστρου στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ
Αναλυτικότερα οι πάγκοι όπου πωλούνται καρπούζια στον Δήμο Λαρισαίων και το τίμημα που θα εισπράξει ο δήμος για το τρίμηνο είναι οι εξής:
Α’ Δημοτική Κοινότητα (Φιλιππούπολη, Ιπποκράτης, Καρδίτσης) 8 πάγκοι και οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από 350 ευρώ και φθάνουν τα 900 ευρώ.
Β’ Δημοτική Κοινότητα (Κέντρο) 6 θέσεις και το ενοίκιο κυμαίνεται από 400 ευρώ μέχρι 1.700 ευρώ.
Γ’ Δημοτική Κοινότητα (Βόλου-Νέα Σμύρνη) 4 θέσεις με τιμή 500 ευρώ οι δύο, 1000 ευρώ η 3η και η ακριβότερη εκμίσθωση είναι στις γραμμές του ΟΣΕ με κόστος 3.000 ευρώ.
Δ’ Δημοτική Κοινότητα (Φαρσάλων-Σταθμός) 6 θέσεις, οι οποίες κοστίζουν από 300-1000 ευρώ.
Επίσης ένας πάγκος έχει στηθεί στο δρόμο Γιάννουλης-Τυρνάβου και ένας δεύτερος στον δρόμο Φαλάνης-Αμπελώνα.
Από τους παραπάνω πάγκους τρεις δεν εκμισθώθηκαν, ελλείψει ενδιαφέροντος και αυτοί είναι στην οδό Ανθ. Γαζή (μπροστά από τα σχολεία), στις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Θωμά και τέρμα της οδού Καρδίτσης (πριν το 3ο Λύκειο), ενώ ένας έμπορος έχει εκμισθώσει 5 μόνιμες θέσεις πώλησης καρπουζιών. Αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό αρκεί να μην υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος, ενώ όταν παρουσιάζονται παραπάνω από ένας υποψήφιος τότε λαμβάνεται υπόψη η σειρά προτεραιότητας και το γεγονός ότι ο έμπορος δεν διαθέτει άλλη θέση\στέγαστρο.
Τέλος οι πλανόδιοι έμποροι\παραγωγοί έχουν υποχρεωθεί από τον Δήμο να δημιουργήσουν βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών τα ίδια στέγαστρα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass