ΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ κ. Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Κατ εξαίρεση άδεια για χρήση σκευασμάτων φυτοπροστασίας

* Στόχος να συντηρηθούν μήλα και αχλάδια για να εξαχθούν

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2013 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:00
Την κατ΄ εξαίρεση άδεια 120 ημερών χρήσης σκευασμάτων φυτοπροστασίας με τη δραστική ουσία διφαινυλαμίνη, για την εμβάπτιση των μήλων και αχλαδιών, με σκοπό την αποτελεσματική προστασία και συντήρησή τους, ζητά η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, με επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον υπουργό κ. Αθαν. Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Όπως αναφέρει στην επιστολή της η κ. Καραλαριώτου, το 2011 οι μηλοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας υπέστησαν σημαντική οικονομική ζημία εξαιτίας της απαγόρευσης χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας για την εμβάπτιση των προϊόντων τους, ενώ, αντίθετα, το 2012, οπότε και εγκρίθηκε η κατ’ εξαίρεση άδεια χρήσης 120 ημερών από το ΥΠΑΑΤ, δεν παρουσιάστηκαν συμπτώματα αλλοίωσης των μήλων και συνεπώς, οι εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα.
Σε άλλο σημείο της επιστολής της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η κατ’ εξαίρεση άδεια χρήσης σκευασμάτων με τη δραστική ουσία διφαινυλαμίνη για την εμβάπτιση των μήλων και των αχλαδιών, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρής αλλοίωσής τους, με δραματικές συνέπειες για την εξαγωγική δραστηριότητα των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η απαγόρευση χρήσης της ουσίας που ισχύει στη χώρα μας έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την εξαγωγική δραστηριότητα της περιοχής μας αλλά και κατ’ επέκταση της χώρας μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, συγκριτικά με άλλες χώρες του εξωτερικού, παρά το γεγονός ότι, σε δυσμενείς οικονομικά συνθήκες, όπως είναι οι σημερινές που βιώνουμε, η χώρα μας προσβλέπει σε μεγάλα οφέλη από τις εξαγωγές».
Το ακριβές κείμενο της επιστολής της κ. Καραλαριώτου έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία του αγροτικού κόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ιδιαίτερα των μηλοπαραγωγών και των αχλαδοπαραγωγών μας, εξαιτίας της απαγόρευσης χρήσης της ουσίας διφαινυλαμίνης, που είναι απαραίτητη για την εμβάπτιση των μήλων και των αχλαδιών, με σκοπό τη συντήρησή τους.
Όπως γνωρίζετε, το 2011 βιώσαμε, ουσιαστικά, την οικονομική συντριβή των μηλοπαραγωγών – κυρίως των πράσινων μήλων- της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που είδαν τα προϊόντα τους να καταστρέφονται, λόγω της συγκεκριμένης απαγόρευσης καθώς μόνον στην περιοχή του δήμου Αγιάς, καταστράφηκαν περισσότεροι από 5.000 τόνοι μήλων.
Κατά συνέπεια, η οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι μηλοπαραγωγοί ήταν τεράστια, ακριβώς επειδή δεν δόθηκε έγκριση στη συγκεκριμένη ουσία για χρήση, η οποία θα προστάτευε τα προϊόντα και θα τα διατηρούσε σε καλή κατάσταση, ούτως ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να τα εξάγουν. Αυτή η απαγόρευση είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αλλοίωση μεγάλων ποσοτήτων εξαγώγιμων μήλων, κυρίως από την ποικιλία Granny Smith, γεγονός που τα κατέστησε μη καταναλώσιμα και μη εμπορεύσιμα.
Αντιθέτως, το 2012 ύστερα από την κατ’ εξαίρεση άδεια χρήσης 120 ημερών, που εγκρίθηκε από το Υπουργείο σας, με την εμβάπτιση των μήλων που διενεργήθηκε δεν παρουσιάστηκαν συμπτώματα εγκαύματος και οι εξαγωγές των μήλων πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα.
Επιπρόσθετα, σας αναφέρουμε ότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα αυξημένης προστασίας κατά τη διαδικασία της εμβάπτιση των προϊόντων, καθώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας πραγματοποιούσαν συνεχείς ελέγχους, από τους οποίους διαπιστώθηκε η τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφαλείας από το εμπλεκόμενο προσωπικό των συσκευαστηρίων. Αναφορικά με τα υγρά απόβλητα από τη διαχείριση, αυτά συγκεντρώθηκαν σε ειδικές δεξαμενές και στο τέλος της περιόδου μεταφέρθηκαν για καταστροφή στο εξωτερικό, ως επικίνδυνα απόβλητα, από εγκεκριμένη εταιρία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής.
Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί βάσει επιστημονικών μελετών και των αποτελεσμάτων τους πρόβλημα από τη χρήση της δραστικής ουσίας διφαινυλαμίνης (σύμφωνα με τις από 22/7/2012 και 8/8/2013 Γνωμοδοτήσεις της Ομάδας Αντιμετώπισης Κρίσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας).
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η ίδια ουσία χρησιμοποιείται ευρέως και χωρίς να υπάρχει σχετική απαγόρευση σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπως οι Η.Π.Α., η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία, ενώ τα τελευταία έτη έχει πάρει άδεια κατ’ εξαίρεση 120 ημερών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ισπανία, η Ιταλία κ.ά.
Η απαγόρευση χρήσης της ουσίας που ισχύει στη χώρα μας έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την εξαγωγική δραστηριότητα της περιοχής μας αλλά και κατ’ επέκταση της χώρας μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, συγκριτικά με άλλες χώρες του εξωτερικού, παρά το γεγονός ότι, σε δυσμενείς οικονομικά συνθήκες, όπως είναι οι σημερινές που βιώνουμε, η χώρα μας προσβλέπει σε μεγάλα οφέλη από τις εξαγωγές.
Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, οι παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ήδη βιώνουν καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας, αναφορικά με την επαρκή προστασία και συντήρηση των προϊόντων τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση των μήλων και των αχλαδιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, σας ενημερώνουμε ότι έχει σταλεί σχετικό έγγραφο, με αρ. πρωτ. 11846/8-8/2013 του δήμου Αγιάς προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με το οποίο αιτείται την επανέγκριση της ουσίας διφαινυλαμίνη, ούτως ώστε να προστατευθεί η αυξημένη, για τη φετινή χρονιά, παραγωγή μήλων της περιοχής.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε για την κατ’ εξαίρεση έγκριση άδειας χρήσης 120 ημερών, σκευασμάτων φυτοπροστασίας με τη δραστική ουσία διφαινυλαμίνη για εμβάπτιση των μήλων και των αχλαδιών, προκειμένου οι παραγωγοί μας να έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν, για τη σωστή συντήρηση και προστασία των προϊόντων τους. Ευελπιστούμε ότι θα προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και ότι η ανταπόκρισή σας θα είναι όχι μόνο θετική αλλά και άμεση, ούτως ώστε να προασπίσουμε το εισόδημα των αγροτών μας, που βάλλεται πανταχόθεν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass