O AN. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΜΑΡΙΝΑ:ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Η κτηνοτροφία μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2013 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:06
 
ΓΡΕΒΕΝΑ
Του Κώστα Τσόλα
Φωτ.: Ν. Σιούμκας
Το αδιαχώρητο τις περασμένες ημέρες στη Σαμαρίνα Γρεβενών για τη γιορτή της Μεγάλης Παναγιάς. Το μεγάλο κεφαλοχώρι της Βόρειας Πίνδου κατακλύστηκε κυριολεκτικά από χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι απόλαυσαν τη θερμή φιλοξενία, με την παρουσία του ίδιου του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου να στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία και μέσω του κτηνοτροφικού κόσμου.
Σε ό,τι αφορά στη Σαμαρίνα, ήταν και είναι τόσο μεγάλη η προσέλευση ντόπιων και επισκεπτών που η πληρότητα στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν 100%. Άλλοι πάλι φιλοξενήθηκαν σε φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις πλούσιες θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πανέμορφη Σαμαρίνα
Για τη Σαμαρίνα όπως για άλλα τα βλαχοχώρια υπήρξε ιδιαίτερη προετοιμασία αφού πανελλαδικά μετά την Τήνο, την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο και την Παναγία την Εκατονταπυλιανή στην Πάρο είναι ο κύριος προορισμός από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία αλλά και από όλη την Ελλάδα γενικότερα, η Σαμαρίνα είναι κεντρικός προορισμός για τη γιορτή της Παναγιάς.
Ο δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαμαρίνας κ. Γιώργος Λιούπας προγραμμάτισαν με τον καλύτερο τρόπο τις εκδηλώσεις στη Σαμαρίνα.
 Χθες Παρασκευή 16 Αυγούστου στις 10 το πρωί τελέστηκε εκκλησιασμός στον ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς. Αμέσως μετά ακολούθησε ο «Τσιάτσιος», ο μεγάλος παραδοσιακός χορός. Στις 12.30 το μεσημέρι παρουσιάστηκαν τοπικοί χοροί στην πλατεία της Σαμαρίνας.
Μετά τη θεία λειτουργία και τον παραδοσιακό χορό «Tσιάτσιο», ο κ. M. Χαρακόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στην κεντρική πλατεία της Σαμαρίνας, «το Xάνι», όπου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Γιορτάζει σήμερα η αρχόντισσα της Πίνδου η Σαμαρίνα τη Μεγάλη Παναγιά και όλοι μας αντλούμε δύναμη από την ιστορία, τις παραδόσεις και την ορθοδοξία. Παίρνουμε μια ανάσα και συνεχίζουμε την εθνική προσπάθεια για να ορθοποδήσει η χώρα. Εδώ, από την πρωτεύουσα του βλαχόφωνου ελληνισμού στέλνω ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
Η κτηνοτροφία έχει αναξιοποίητο δυναμικό και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αρκεί να θέσουμε την επανεκκίνησή της σε υγιείς βάσεις. Και αυτό κάνουμε στο ΥπΑΑΤ. Αντιμετωπίζουμε χρόνιες παθογένειες και αμαρτίες του παρελθόντος. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω τρεις πρωτοβουλίες που δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων:
Πρώτον, δίνουμε οριστική λύση στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτως τετραγωνικών, χωρίς πρόστιμο.
Δεύτερον, απλοποιούμε τη διαδικασία αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων. Πλέον, δεν χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη. Γίνεται πιο γρήγορα και πιο οικονομικά.
Τρίτον, θεσπίσαμε για πρώτη φορά πλαίσιο για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών Γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μαζί, παραγωγοί και Πολιτεία λύνουμε ένα-ένα τα προβλήματα.
Η Ελλάδα της περιφέρειας που ξέρει να αγωνίζεται θα τα καταφέρει. Χρόνια πολλά με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία».
Επίσης, το πλαίσιο της πρωτοβουλίας του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ «Όλοι μαζί μπορούμε και στην υγεία», και με τη συμπαράσταση και την υποστήριξη του Δήμου Γρεβενών (Τοπική Ενότητα Σαμαρίνας) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γρεβενών συγκεντρώθηκαν φάρμακα και υγειονομικό υλικό στη Μεγάλη Παναγιά στη Σαμαρίνα χθες Παρασκευή με την προτροπή «το τάμα μας στην Παναγία, το κάνουμε φάρμακα....για τους συνανθρώπους μας, που τα έχουν ανάγκη».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές: Το τάμα μας σε φάρμακα που προσκόμισε πολύς κόσμος, έγινε είτε από το προσωπικό μας φαρμακείο, είτε αγορασμένα από φαρμακεία ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Επίσης στον προαύλειο χώρο της Μεγάλης Παναγιάς της Σαμαρίνας, σε καλάθια με ειδικό σήμα, συλλέχθηκαν τα φάρμακα, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες.
Μιλώντας χθες το απόγευμα στην «Ε» ο δραστήριος πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σαμαρίνας κ. Γιώργος Λιούπας ευχαρίστησε τους χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν το κεφαλοχώρι αλλά και τη γύρω περιοχή. Ευχαρίστησε επίσης όλους τους εκπροσώπους φορέων της πολιτείας και ιδιαίτερα τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο για το ότι ανέβηκαν στη Σαμαρίνα έτσι ώστε όλοι μαζί να τιμήσουν την Παναγιά. Ευχαρίστησε επίσης για τη συγκέντρωση των φαρμάκων.
Αλλά, ο κ. Λιούπας, ιδιαίτερα συγκινημένος υποδέχθηκε και ευχαρίστησε για την παρουσία του στο κεφαλοχώρι τον Δήμαρχο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Κατσούλη ο οποίος πέρα από τη σημερινή πραγματικότητα ήρθε να τιμήσει και να προσκυνήσει στα χώματα που γεννήθηκαν τα Παιδιά της Σαμαρίνας τα οποία συμμετείχαν στην Έξοδο του Μεσολογγίου το 1826 κατά των Τούρκων οι οποίοι είχαν την πόλη σε αποκλεισμό.
Τότε μαζί με τους Μεσολογγίτες, κατά την Έξοδο σκοτώθηκαν και πολλοί Σαμαριναίοι που πολεμούσαν για την απελευθέρωση από το τουρκικό ζυγό.
Μιλώντας χθες στην «Ε» δήμαρχος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης ευχαρίστησε αρχικά όλους του Σαμαριναίους για την ιδιαίτερα ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία και ειδικά τον πρόεδρο κ. Γιώργο Λιούπα. Ο Δήμαρχος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου δάκρυσε μπαίνοντας στον ιστορικό ναό της Μεγάλης Παναγιάς και πατώντας το ιερό χώμα της Σαμαρίνας, εκεί που συγκεντρώθηκαν δεκάδες Σαμαριναίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Μεσολογγιτών να πολεμήσουν μαζί τους και να σωθεί η πόλη από την τουρκική πολιορκία.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακό με τη συμμετοχή πλήθους επισκεπτών, με τα χάλκινα όργανα να ανεβάζουν την διάθεση για διασκέδαση και τα ψητά να ξετρελαίνουν τον ουρανίσκο.
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τη Μεγάλη Παναγιά στη Σαμαρίνα παρευρέθηκαν και προσκύνησαν στη Χάρης της ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Αγοραστός και Αθανάσιος Παιδής, οι περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας κ. Αλέκος Καχριμάνης και Γεώργιος Δακής, οι βουλευτές κ.κ. Μαίρη Αντωνίου, Χρήστος Κέλλας, Τιμολέων Κοψαχείλης, Μιχάλης Ταμήλος και Κώστας Γκιούλεκας, ο τέως κοινοτάρχης Σαμαρίνας κ. Κώστας Τζήμας, οι δήμαρχοι Τυρνάβου και Γρεβενών κ. Νίκος Μαλάκος και Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου κ. Βαγγέλης Μουσιάρης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαμαρίνας κ. Γιώργος Λιούπας, ο πρώην αντιδήμαρχος Γρεβενών κ. Γιάννης Νασίκας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων κ, Ντίνος Διαμάντος, ο καταξιωμένος γιατρός ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του το τριήμερο στο αγροτικό ιατρείο Σαμαρίνας κ. Μάριος Ξηρομερίτης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Ζήσης Παρλίτσης κ.ά.
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass