ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 510 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Χωρίς επιδότηση όσοι αγρότες χρωστούν στον ΟΓΑ!

*Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνει ρόλο... κέντρου είσπραξης οφειλών για τον ΟΓΑ *Μεγάλη η μείωση στη χρηματοδότηση του ΟΓΑ από τον προϋπολογισμό: από 4,6 δισ. ευρώ το 2012 θα λάβει φέτος μόλις 2,8 δισ. ευρώ

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2013 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:08
 
Χωρίς καθόλου ή με μειωμένη επιδότηση θα βρεθούν φέτος χιλιάδες αγρότες καθώς προωθείται ρύθμιση για παρακράτηση των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τον ΟΓΑ οι οποίες ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 510 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό ιδίως αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι μειώνεται δραστικά η χρηματοδότηση του οργανισμού από τον προϋπολογισμό: το 2012 έλαβε 4,660 δισ.. ευρώ, ενώ φέτος δεν πρόκειται να αντλήσει πάνω από 2,8 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ ετησίως, συνάγεται ότι φέτος ο ΟΓΑ θα παρακρατήσει το 25%, ποσό το οποίο θα λείψει από τα νοικοκυριά των αγροτών και κατ’ επέκταση την ελληνική περιφέρεια.
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΤΟΥ ΔΝΤ
Ο συμψηφισμός των αγροτικών επιδοτήσεων με τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΟΓΑ είναι πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο καλεί την κυβέρνηση να την υλοποιήσει επειγόντως με το επιχείρημα ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων βεβαίωσης για αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, άρα δυσκολεύεται να τις εισπράξει (δεν είναι τυχαίο ότι σε ρύθμιση του ΟΓΑ το 2011 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανταποκρίθηκε μόλις το 18% των οφειλετών του οργανισμού).
Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» που αποκάλυψε το θέμα, το ΔΝΤ προτείνει να μην χρησιμοποιήσει στην παρούσα φάση ο ΟΓΑ το νέο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο θα ενταχθούν προοπτικά τα μεγαλύτερα ταμεία, αλλά τον οργανισμό για τις κοινοτικές επιδοτήσεις, τον γνωστό ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Εφ’ όσον η ρύθμιση αυτή εφαρμοστεί τελικά, θα είναι η πρώτη φορά που θα επιτραπεί να παρακρατηθούν ποσά απ’ ευθείας από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις κα προφανώς ανοίγει ο ασκός του Αιόλου ώστε να ακολουθήσει συμψηφισμός των επιδοτήσεων και μ’ άλλες οφειλές των παραγωγών – για παράδειγμα προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες. Σήμερα, ως γνωστόν, ισχύει ότι οι επιδοτήσεις καταβάλλονται αυτούσιες στον τραπεζικό λογαριασμό των παραγωγών αν και βεβαίως στην πράξη αυτό δεν ισχύει καθώς η τράπεζα μόλις «φανεί» το σύνολο των χρημάτων, αμέσως μετά παρακρατεί το ποσό που της οφείλει ο παραγωγός (για παράδειγμα, από ανοιχτό δάνειο) με την έγγραφη συναίνεσή του πάντως.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass