Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα ακτινίδια

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2013 15:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:27

Το σκοπό εξυπηρέτησης και το λόγο που εκδόθηκε η υπ’ αρ. πρωτ. 8595/95935/9-8-2013 απόφασή του ΥΠΑΑΤ, με την οποία χορηγείται κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά 120 ημερών, στο φυτοπροστατευτικό προϊόν ETHY GEN II και εάν έχει χορηγηθεί για πειραματική ή για εμπορική χρήση, ζήτησαν με ερώτηση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και οι Λαρισαίοι βουλευτές Δημήτρης Γελαλής και Ηρώ Διώτη.

Στην ερώτηση αναφέρουν «Με την 8595/95935/1-8-2013 αίτηση της εδρεύουσας στην Αθήνα εταιρίας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «ΤΑΚΕΜ Ε.Π.Ε.», που υπεβλήθη για λογαριασμό κατοίκου Κατερίνης, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητήθηκε η κατά παρέκκλιση χορήγηση άδειας για διάθεση στην αγορά 120 ημερών στο φυτοπροστατευτικό προϊόν ETHY GEN II για χρήση έναρξης του μηχανισμού ωρίμανσης ακτινιδίων.

Με την υπ’ αρ. πρωτ. 8595/95935/9-8-2013 απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής, Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής,  Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων του ΥΠΑΑΤ, η αιτηθείσα άδεια χορηγήθηκε. Κατά τα περιεχόμενα στην ίδια απόφαση που αναγράφονται τα στοιχεία, το φυτοπροστατευτικό προϊόν (φυτορρυθμιστική ουσία) ETHY GEN II είναι ετοιμόχρηστο συμπυκνωμένο διάλυμα αιθανόλης, που απελευθερώνει αιθυλένιο με τη βοήθεια ειδικής συσκευής (γεννήτριας).

Επειδή, η διασφάλιση της ποιότητας του ακτινιδίου πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό γνώμονα για τις όποιες ενέργειες

Επειδή, η χώρα μας έχει συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για εξαγωγή καρπών ακτινιδίων, με τρίτες χώρες (όπως η Κίνα για τους νομούς Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας, Άρτας, Πέλλας και Λάρισας) και με αυστηρούς όρους που αν παραβιαστούν από το ΥΠΑΑΤ, θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στις εξαγωγές

Επειδή, η λήψη αποφάσεων χρήσης γεωργικών φαρμάκων με όρους εξπρές χωρίς να διασφαλίζονται οι απαραίτητες προύποθέσεις ασφάλειας του προϊόντος (πειραματική εφαρμογή, έρευνα κλπ)  μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τα κέρδη της βιομηχανίας φαρμάκων σε βάρος της αγροτικής οικονομίας, των καλλιεργητών, αλλά και της δημόσιας υγείας».

Με βάση τα παραπάνω, ζήτησαν να κατατεθούν «οι πειραματικές μελέτες και έρευνες βάσει των οποίων έγινε η αξιολόγηση και δόθηκε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά 120 ημερών στο φυτοπροστατευτικό προϊόν ETHY GEN II για την έναρξη του μηχανισμού ωρίμανσης ακτινιδίων».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass