Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

«Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε τον ΕΛΓΑ»

* Πληρώστε τις εισφορές για να εντάξουμε κι άλλες ασθένειες

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2013 2:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:35
Του Γιώργου Ρούστα
«Στόχος μας είναι να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους αγρότες και σιγά σιγά το πετυχαίνουμε. Αυτό φαίνεται και από την πληρωμή της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ, καθώς η πλειοψηφία των παραγωγών είναι συνεπής. Νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά μας, το 2013 είναι μια καλή χρονιά, αφού δεν έχουμε ιδιαίτερες ζημιές. Έτσι θα μπορέσουμε εν ευθέτω χρόνο να μειώσουμε τα τέλη και να εντάξουμε περισσότερες ασθένειες στον νέο Κανονισμό».
Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε, χθες, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, ο οποίος επισκέφτηκε τα νέα γραφεία του υποκαταστήματος στη Λάρισα, στη συμβολή των οδών λεωφόρου Καραμανλή και Κασταλείας και είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνέπεια των παραγωγών έναντι του ΕΛΓΑ, καλώντας τη μειοψηφία που δεν έχει τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες να το πράξει, ώστε ο Οργανισμός να μπορέσει να αναμορφώσει υπέρ τους το νέο θεσμικό πλαίσιο.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Κάνοντας έναν απολογισμό των αποζημιώσεων που έχουν ή πρόκειται να καταβληθούν, ο κ. Έξαρχος ξεκαθάρισε τα εξής: «Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες αποζημιώσεων το 2012, με εξαίρεση τις ζημιές από πλημμύρες στα σιτηρά, για τις οποίες υποβλήθηκαν αιτήσεις πέρισι τον Δεκέμβριο και αναμένονται οι φετινές δηλώσεις του ΟΣΔΕ για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις. Για αποζημιώσεις του 2013, εκκρεμούν στη Θεσσαλία 4.055 δηλώσεις, που έχουν ως ζημιογόνο αίτιο το χαλάζι και ο προϋπολογισμός που υπάρχει ανέρχεται στα 6 εκατ ευρώ. Απ΄αυτές οι 2.370 αφορούν στο νομό Λάρισας, 352 τον νομό Καρδίτσας, 620 τα Τρίκαλα και 710 τον νομό Μαγνησίας.
Για τις ζημιές στο βαμβάκι ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις, ενώ η επανασπορά –που εκτυλίχθηκε ομαλά- θα αποζημιωθεί με 24 ευρώ\στρέμμα. Επίσης είναι θετικό ότι φέτος το πράσινο σκουλήκι δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στην καλλιέργεια. Για την καθυστέρηση της αποζημίωσης δεν ευθύνεται ο ΕΛΓΑ, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με βάση τις οποίες θα γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, κυρίως για να διαπιστωθεί αν οι δικαιούχοι έχουν πληρώσει όχι μόνο τη φετινή εισφορά στον ΕΛΓΑ, αλλά κι αυτές των προηγούμενων ετών. Γι΄ αυτό και στις προθέσεις μας είναι να προτείνουμε στο ΥΠΑΑΤ η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ να ξεκινά από 1η κάθε έτους, ώστε τον Μάιο να ολοκληρώνεται η διαδικασία και έγκαιρα να αποζημιώνονται οι αγρότες».
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις (κρατική ενίσχυση μέσω ΠΣΕΑ) για τον περονόσπορο στα αμπέλια, η έκδοση της ΚΥΑ βρίσκεται στην τελική φάση.
ΕΙΣΦΟΡΑ
Ιδιαίτερη βαρύτητα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Έξαρχος, έδωσε και στην αναγκαιότητα καταβολής των εισφορών από πλευράς παραγωγών, ώστε ο Οργανισμός να κάνει τον σωστό προγραμματισμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ «έχουμε διαπιστώσει πως φέτος περίπου 5.500 παραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν, γιατί εν αγνοία τους δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι, γι΄ αυτό και δώσαμε παράταση τακτοποίησης της εκκρεμότητας μέχρι 31 Αυγούστου. Για το 2012 συνολικά 103.000 αγρότες δεν είχαν πληρώσει την εισφορά τους προς τον ΕΛΓΑ και μετά τις επιστολές που αποστείλαμε ανταποκρίθηκαν 35.000 παραγωγοί. Για το 2011 το 90% των παραγωγών έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Για τη φετινή εισφορά, οι παραγωγοί μπορούν να την πληρώσουν μέχρι 31 Μαρτίου 2014. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι πως αν πληρώνουν όλοι τις εισφορές, συνεχιστεί η κρατική επιχορήγηση και βεβαίως το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Οργανισμού, τότε ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να εξετάσει τη μείωση των ασφαλίστρων που αποτελεί πρωταρχική μας προτεραιότητα. Να σημειώσω τέλος ότι μαζί με την αντιχαλαζική προστασία προστέθηκε και η αντιβρόχινη προστασία σε κεράσια και αμπελοειδή και μάλιστα η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους λήγει την προσεχή Δευτέρα».
ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Λαρισαίος πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε πολλές φορές στην επιθυμία της νέας διοίκησης του Οργανισμού να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον παραγωγό. «Απόδειξη των προθέσεών μας είναι η μείωση των τελών επανεκτίμησης κατά 50%. Για παράδειγμα στα σιτηρά, επειδή η διαδικασία είναι εύκολη η πρώτη εκτίμηση χρεώνεται 1 ευρώ και η επανεκτίμηση 50 λεπτά. Θέλουμε να αλλάξουμε τον Κανονισμό, να τον κάνουμε πιο δίκαιο, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια. Γίνονται για παράδειγμα αναλογιστικές μελέτες για την προαιρετική ασφάλιση για εντομολογικές προσβολές στο βαμβάκι, για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών κλπ. Μία άλλη μελέτη που τρέχει αφορά στην κάλυψη ζημιών από χαλάζι στην ανθοφορία στις δεντρώδεις καλλιέργειες και μία τρίτη την αποζημίωση της ηρτημένης σοδειάς όταν αυτή πλήττεται από πυρκαγιά (σήμερα αποζημιώνεται από τα ΠΣΕΑ). Το 2014 θα εξετάσουμε την ένταξη στον Κανονισμό κι άλλων ασφαλιστικών κινδύνων, σε συνδυασμό πάντα με την καταβολή εισφοράς.
Όλα αυτά εξετάζονται από τις Ομάδες Εργασίας που έχω συγκροτήσει και πιστεύω πως τέλος του μήνα η διοίκηση του ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μέχρι τέλος του έτους να υπάρξουν ανακοινώσεις και φυσικά οι απαραίτητες τροποποιήσεις.
Το 2013 είναι μια καλή χρόνια από άποψη αποζημιώσεων, καθώς δεν είχαμε ιδιαίτερες ζημιές. Έτσι εφόσον οι αγρότες πληρώνουν τις εισφορές κι εμείς μειώσουμε τις λειτουργικές μας δαπάνες θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Αφού μιλάμε για λειτουργικές δαπάνες να σημειώσω ότι το προσωπικό μειώθηκε κατά 50%, περίπου 500 εργαζόμενοι απασχολούνται σήμερα, ενώ αναζητούμε φθηνότερα κτίρια για τη στέγασή μας, όπως έγινε στη Λάρισα, όπου απαλλαχθήκαμε από τη μίσθωση των 9.000 ευρώ τον μήνα και σήμερα καταβάλλουμε 3.000 ευρώ».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass