ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟ

Σούπερ τροφή το αμύγδαλο, χρησιμεύει και ως καλλυντικό

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2013 0:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:42

Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στους αμυγδαλοπαραγωγούς του δήμου Τεμπών από την απήχηση που είχε η φετινή γιορτή αμυγδάλου που πραγματοποιήθηκε στο Συκούριο, καθώς οι επισκέπτες που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις ήταν αρκετοί, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ομιλητές στην θρεπτική ουσία του προϊόντος και στην ανάγκη το αμύγδαλο να μπει στην καθημερινή διατροφή των καταναλωτών.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι ομιλητές στη Γιορτή Αμυγδάλου «τα αμύγδαλα σήμερα κατέχουν υψηλότατη θέση στον κατάλογο τροφίμων. Θεωρείται από τους περισσότερους οργανισμούς υγείας «super» τροφή! Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επίσης, φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την πιθανότητα νόσησης από διαβήτη τύπου ΙΙ. Τα αμύγδαλα κάνουν πολύ καλή «παρέα» στις σαλάτες. Να σημειωθεί πως στο νομό Λάρισας υπάρχουν δύο ομάδες παραγωγών, μία εκ των οποίων η ομάδα της ΑΓΚΡΟΝΑΤΣ που έχει έδρα το Συκούριο.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Οι ισχυρισμοί ότι ένα τρόφιμο μπορεί να «μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης» ή να «προφυλάσσει από το ενδεχόμενο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων» ή ακόμα πως «συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας», συναντώνται στις ημέρες μας ολοένα και συχνότερα στις ετικέτες διαφόρων τροφίμων, πρέπει όμως πάντα να πιστοποιούνται από έγκριτους διεθνείς φορείς υγείας για να έχουν πραγματική αξία για τον καταναλωτή.

Το 2003, ο FDA, (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων), από τους πιο «αυστηρούς» φορείς στην παροχή άδειας για την χρήση ανάλογων ισχυρισμών που αφορούν την υγεία, ενέκρινε τον ακόλουθο ισχυρισμό: «Επιστημονικές ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις, προτείνουν πως τρώγοντας 42,5 γρ. ξηρών καρπών (1 ½ χούφτα) καθημερινά, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, ίσως μειώνει το ενδεχόμενο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων». Παράλληλα, το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, τα οφέλη υγείας του οποίου είναι πια αδιαμφισβήτητα, προτείνει τους ξηρούς καρπούς ως μέρος του εβδομαδιαίου διατροφικού μας πλάνου και τα θεωρεί ως θαυμάσια εναλλακτική ενδιάμεσου γεύματος (σνακ).

Πέρα όμως από τις επιδράσεις των ξηρών καρπών στο καρδιαγγειακό, μελέτες υποδεικνύουν πως η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να επιφέρει μείωση και στο ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αντίστοιχες μελέτες έδειξαν ξεκάθαρα πως γυναίκες που κατανάλωναν 5 ή και περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών εβδομαδιαίως (1 μερίδα = 1 χούφτα), είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν σπανίως ξηρούς καρπούς. Όλα αυτά οφείλονται στη μαγική τους σύνθεση: Τα αμύγδαλα αποτελούν θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε. Μια χούφτα (28-30 γρ.) αμύγδαλα, αποδίδει 165 θερμίδες, εμπεριέχει 9 γρ. μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και προμηθεύει το 35% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε! Η περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε κορεσμένο λίπος είναι πολύ χαμηλή, ενώ δεν εμπεριέχουν καθόλου χοληστερόλη. Σε μετα-ανάλυση 7 ερευνών, φάνηκε πως τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης χωρίς να μειώνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη. Τα καρύδια τύπου pecan είναι τα πιο θερμιδογόνα από τους ξηρούς καρπούς που εξετάζουμε, αποδίδοντας 195 θερμίδες ανά χούφτα. Το περιεχόμενο των pecans σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι υψηλότατο και επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν στο ότι τα εν λόγω καρύδια μπορεί να συνεισφέρουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης».

ΚΑΙ ΩΣ ΚΑΛΥΝΤΙΚΟ

Να σημειωθεί πως οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της περιοχής, στην εκδήλωση του Συκουρίου πολύ έξυπνα έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση εκτός από τα διατροφικά οφέλη του προιόντος και του αμυγδαλέλαιου και στους σκοπούς ομορφιάς που επιτελεί, αφού όντας πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε βιταμίνες Α και Ε, το αμυγδαλέλαιο βελτιώνει την επιδερμίδα και ανακουφίζει τον ερεθισμό του δέρματος και την φλεγμονή. Μια μάσκα προσώπου από αμύγδαλο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ανανέωση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Τα φυσικά συστατικά μιας σπιτικής μάσκας προσώπου με αμύγδαλο αναζωογούν το δέρμα του προσώπου, καθιστώντας το υγιές και λαμπερό. Μια μάσκα αμυγδάλου μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη αν έχετε ξηρό δέρμα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass