ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΒΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

Αγροτικό τμήμα συστήνει το Επιμελητήριο Λάρισας

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2013 23:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:46
 
michou@eleftheria.gr
Το πρώτο Αγροτικό Τμήμα σε Επιμελητήριο της χώρας φιλοδοξεί να συστήσει το Επιμελητήριο Λάρισας, με στόχο την ενίσχυση του φορέα με την ένταξη του αγροτικού δυναμικού του νομού στις τάξεις του, αλλά κυρίως την ενίσχυση των ίδιων των αγροτών, με την παροχή των υπηρεσιών του ΕΒΕΛ προς κάθε γεωργική, κτηνοτροφική ή ακόμη και αλιευτική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΛ, Σωτήρη Γιαννακόπουλο, η διαδικασία υποβολής του σχετικού αιτήματος έχει ήδη ξεκινήσει.
Μιλώντας στην «Ε», ο κ.Γιαννακόπουλος υπογράμμισε πως ενώ ο νομός Λάρισας έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αγροτική δραστηριότητα, οι αγρότες δεν εκπροσωπούνται στο Επιμελητήριο –το «Σπίτι» των επιχειρηματιών, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν τα μέλη του. Υπενθυμίζεται πως το Επιμελητήριο Λάρισας, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών Επιμελητηρίων (μετά και την αναδιάρθρωση των τμημάτων, μέσω της σχετικής επιμελητηριακής νομοθεσίας) διαθέτουν τρία τμήματα: Εμπορικό, Υπηρεσιών και Μεταποίησης. Σε ορισμένα περιφερειακά Επιμελητήρια, όπου φυσικά υπάρχει ανεπτυγμένη η δραστηριότητα υπάρχουν και τμήματα Τουρισμού. Σε μια περιοχή, όπως η Λάρισα, όπου οι αγροτικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες, ήταν παράξενη η «έλλειψη» ξεχωριστού αγροτικού τμήματος. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τόσο στο επίπεδο των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων, όσο και στο επίπεδο καταγραφής όλων των δραστηριοτήτων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο –υπενθυμίζεται ότι πλέον και οι αγρότες/αγροτικές επιχειρήσεις να εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ.- έχουν οδηγήσει στο να «ωριμάσει» η ιδέα λειτουργίας Αγροτικού Τμήματος στο ΕΒΕΛ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκύπτει η ανάγκη στήριξης και προώθησης αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, που δεν μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον άλλον φορέα.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αγροτικών φωτοβολταϊκών, καθώς οι αγρότες που έχουν προχωρήσει στις επενδύσεις στις οποίες τους προέτρεπε σχετική νομοθεσία –υποτίθεται για τη συμπληρωματική ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος- βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά φορολόγηση του ακαθάριστου εισοδήματος από το ρεύμα που παράγουν στα χωράφια τους, αλλά και με τη μείωση της τιμής αγοράς του ρεύματος που παράγουν. Το θέμα βρέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Σωτήρης Γιαννακόπουλος, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, και πρώην αντινομάρχη Κώστα Σπανούλη και τον ταμία του συνδέσμου, Γιώργο Ζιάμα, πριν από μερικές ημέρες στο ΕΒΕΛ. Με αφορμή τη συνάντηση, ανακοινώθηκε και η πρόθεση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας για τη δημιουργία του Αγροτικού Τμήματος.
ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ
Οι διαδικασίες για την υποβολή του σχετικού αιτήματος έχουν ήδη ξεκινήσει. Στο τμήμα θα μπορούν να εγγράφονται αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις και θα έχουν τους δικούς τους εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΛ. Να σημειωθεί ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν αγροτική δραστηριότητα υπάρχουν είτε οργανωμένα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια, είτε ξεχωριστές δομές, όπως Αγροτικά Επιμελητήρια. Και στην Ελλάδα, η συζήτηση δεν είναι καινούρια, καθώς έχει τονιστεί κατά καιρούς από παράγοντες του αγροτικού κόσμου η ανάγκη δημιουργίας μιας τέτοιας δομής.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass