Ερώτηση Θ. Ψύρρα για το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2013 15:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:51

Οι Βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα κατέθεσαν ερώτηση (με αριθμ. πρωτοκόλλου: 2066/26.09.2013) προς τους Υπουργούς α) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και β) Οικονομικών, σχετικά με την  «μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια», κατέθεσαν Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Στην ερώτηση αναφέρουν τα εξής:

«Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε αγροτικά εφόδια, όπως είναι οι σπόροι, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και οι  ζωοτροφές έχει ξεκινήσει μια ανοδική πορεία από το Μάρτιο του 2010, που από το 9% πήγε στο 10%, τον Ιούλιο του 2010 αυξήθηκε σε 11% και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 13%. 

          Η συνεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές, έχει αυξήσει το κόστος λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων, στερώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αγροτών και κτηνοτρόφων σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές.

          Αξίζει να σημειωθεί, ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει τόσο υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ (13%) στα αγροτικά εφόδια. Σε αρκετές χώρες, ο φόρος σε σπόρους και λιπάσματα κυμαίνεται από 0% έως και 12%. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, ο ΦΠΑ για την προμήθεια πολλαπλασιαστικού υλικού κυμαίνεται από 4 έως 6%.

          Ίδια είναι η εικόνα και στις ζωοτροφές, που από τον ΦΠΑ πλήττονται τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι εγχώριες μονάδες ζωοτροφών. Διότι την ίδια στιγμή που, στην Ελλάδα οι ντόπιες ζωοτροφές επιβαρύνονται σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής τους με ΦΠΑ 13%, στην Ευρώπη οι ζωοτροφές θα συνεχίσουν να παράγονται με ΦΠΑ στη Γερμανία 7%, με την Ολλανδία στο 6% ή ακόμα και 4% στην Ιταλία και την Ισπανία. Ο ανταγωνισμός για τις εγχώριες βιομηχανίες παραγωγής ζωοτροφών είναι μεγάλος. Βέβαια, δε μπορεί να παραβλέψει κανείς και την αύξηση των εισαγωγών στις ζωοτροφές, για τις οποίες δαπανιέται μεγάλο χρηματικό ποσό, επιβαρύνοντας το ήδη παθητικό ισοζύγιο.

Επειδή ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι ένας από τους βασικούς τομείς που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην παραγωγή ανασυγκρότηση της χώρας και στην έξοδο από την σημερινή κρίση.

Επειδή στην προγραμματική σύγκλιση της προηγούμενης τρικομματικής κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012 γινόταν σαφής αναφορά «στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια: σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια».

Επειδή ο Πρωθυπουργός ανέφερε στη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά τον Φεβρουάριο του 2013 ότι «βασικός προσανατολισμός μας είναι η απαλλαγή των ενδιάμεσων εισροών – αυτό  που λέμε παραγωγικοί συντελεστές - από κάθε επιβάρυνση κατά την παραγωγική διαδικασία. Ιδιαίτερα σε κλάδους εξαγωγικού προσανατολισμού και παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια διατροφής του πληθυσμού. Αυτό που έχουμε πει για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια θα το κάνουμε μέσα στην τετραετία».

Επειδή, η μείωση του ΦΠΑ θα συνεισφέρει στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Επειδή, με τη μείωση του φόρου θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1)      Γιατί δεν έχετε προβεί ακόμη στη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε χαμηλά κλιμάκια στα γεωργικά εφόδια, όπως σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές;

2)      Σκοπεύετε να διαπραγματευτείτε με τη τρόικα τώρα τη συγκεκριμένη τροποποίηση στο πρόγραμμα προσαρμογής ώστε άμεσα να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων;»

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass