ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΔΑΟΚ ΠΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Μετά τη συγκομιδή απαραίτητη η φροντίδα του χωραφιού

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2013 2:12 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:04
 
«Η αύξηση του κόστους καλλιέργειας εξαιτίας συγκεκριμένων μα απαραίτητων πρακτικών, είναι αμελητέα σε σχέση με το συνολικό όφελος που θα υπάρξει από τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών με εντομοκτόνα στη βαμβακοκαλλιέργεια που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τόσο το περιβάλλον, όσο και την υγεία των ίδιων των παραγωγών και των περιοίκων».
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσΉ της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, η οποία σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
Σχετικά με τις συστάσεις και τις καλλιεργητικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, η υπηρεσία αναφέρει τα εξής: «μετασυλλεκτικές πρακτικές: Η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου σκουληκιού κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται από τον πληθυσμό της διαχειμάζουσας γενεάς. Κατά συνέπεια η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα του ελέγχου του εντόμου για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Για το σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιούνται οι κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή, ώστε να προκαλείται ελαχιστοποίηση του αριθμού των εντόμων. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου η Υπηρεσία συστήνει να πραγματοποιείται στελεχοκοπή και μετά άρωση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους), σε βάθος 20-25 εκατοστών κατά το φθινόπωρο σε όλα τα βαμβακοχώραφα ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αναστροφή του εδάφους και η ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων στο έδαφος με τα παρακάτω αποτελέσματα:
1. Άμεση καταστροφή των νυμφών.
2. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες.
3. Μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20-25 εκατοστά με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.
4. Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.
Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α. αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του πράσινου σκουληκιού.
Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, η διαχείμαση του σκουληκιού γίνεται μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη όπως και στις ρωγμές του εδάφους. Για το λόγο αυτό η ΔΑΟΚ συνιστά να πραγματοποιείται στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών με στελεχοκόπτη/καταστροφέα και στη συνέχεια να γίνεται άρωση ενσωμάτωσης όπως και στην περίπτωση του πράσινου σκουληκιού για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και αυτού του εχθρού.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass