ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΕΑ ΚΑΠ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΜΙΚΡΕΣ» ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ

Θα επενδύουν χωρίς να δαπανούν ούτε ευρώ!

* Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία Ντ. Τσιόλος κατέστησε σαφές στην Αθήνα ότι «όλοι όσοι στραφούν στη γεωργία θα στηριχθούν αλλά προνομιακή στήριξη με επιχορήγηση έως 70 χιλιάδες ευρώ θα έχουν μόνο όσοι είναι μέχρι 40 χρονών»

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2013 22:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:22
 
Του Γιώργου Μακρή
Τη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις έως 15.000 ευρώ χωρίς οι ίδιοι να δαπανούν ούτε ευρώ παρέχει στους αγρότες με μικρές εκμεταλλεύσεις η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής ένωσης κ. Ντατσιάν Τσιόλος.
«Ξέρω ότι πολύ συχνά οι μικροί παραγωγοί δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις, ακόμα και για να καλύψουν 20 ή 30% της συμμετοχής τους, γι' αυτό η νέα ΚΑΠ περιλαμβάνει αυτή τη δυνατότητα πριμοδότησης μέχρι 15.000 ευρώ της επένδυσης που δεν απαιτεί συγχρηματοδότηση. Στόχος της νέας ΚΑΠ είναι να ενθαρρύνει επενδύσεις για τις μικρές εκμεταλλεύσεις», είπε ο κ. Τσιόλος μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων και πρόσθεσε:
«Θα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα χρηματοδότησης για τις μικρές εκμεταλλεύσεις, των τεχνικών συμβουλών που θα χρειάζεται ο μικρός παραγωγός από το οικονομικό συμβούλιο για να αναπτύξει την παραγωγή του ή για να μπορέσει να πιστοποιήσει ορισμένα παραδοσιακά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, προϊόντα τοπικής παραγωγής. Επίσης, θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τη μεταφορά στην πράξη των αποτελεσμάτων της έρευνας σε αυτό το πρόγραμμα ή προγράμματα καινοτομίας, όπου οι γεωργοί θα μπορούν να συνεργαστούν με τεχνικά ινστιτούτα έρευνας για να επιλύσουν τα προβλήματά τους».
ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ο κ. Τσιόλος εστίασε τις ομιλίες του τόσο στη Βουλή όσο και στο αναπτυξιακό συνέδριο για την ελληνική γεωργία στους νέους αγρότες επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση γι’ αυτούς μπορεί να φθάσει έως και τις 70.000 ευρώ από τη νέα ΚΑΠ. «Για τα 5 πρώτα χρόνια μετά την εγκατάσταση εκτός από το πριμ εγκατάστασης που θα υπάρχει πάντοτε, οι νέοι γεωργοί θα δικαιούνται μία πληρωμή που θα είναι πάνω από τον περιφερειακό ή εθνικό μέσο όρο για να υπάρχει ένα κίνητρο προκειμένου να εγκατασταθούν και να καλύψουν καλύτερα την επιβάρυνση τα πρώτα χρόνια», σημείωσε.
Ο Επίτροπος της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, εξήγησε γιατί η στήριξη αφορά αυτούς που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα μέχρι 40 ετών κι όχι τους μεγαλύτερους ηλικιακά:
«Πρέπει να έχουμε στοχευμένες δράσεις. Τα μέσα που έχουμε δεν είναι απεριόριστα. Άρα, αναγκαστικά θα θέσουμε προτεραιότητες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική: όλοι μπορούν να εγκατασταθούν (σ.σ. στον πρωτογενή τομέα), αλλά σε ποιον θα δώσουμε περισσότερα, είναι θέμα προτεραιότητας.
Εμείς είπαμε λοιπόν ότι θα είναι οι νέοι, γιατί ο νέος ο οποίος εγκαθίσταται θα πάρει 70.000 ευρώ και θα καθίσει εκεί για κάποιες δεκαετίες. Εάν πάει κάποιος στα 50 του, 60 του να ξεκινήσει μια γενική εκμετάλλευση, δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να τον στηρίξουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και το νέο, γνωρίζοντας ότι η προοπτική που έχει ο άνθρωπος είναι παντελώς διαφορετική.
Και βέβαια, κάποιος ο οποίος θέλει στα 45 του ή στα 50 του να εγκατασταθεί, έχει άλλα εργαλεία, άλλα μέσα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Θα μπορέσουμε να τον υποστηρίξουμε για τις επενδύσεις του π.χ. Θα μπορέσουμε να τον υποστηρίξουμε για την παραγωγή του με τις άμεσες ενισχύσεις, όπως όλοι οι άλλοι.
Αλλά όντως, το πριμ στην εγκατάσταση, επιλέξαμε να το δώσουμε στοχευμένα προς τους νέους. Επαναλαμβάνω όμως, όλοι μπορούν να εγκατασταθούν και θα τους υποστηρίξουμε. Αλλά απλώς δε θα είναι τόσο προνομιακή αυτή η στήριξη όσο για τους νεότερους».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass