Και εγένετο αγροτικός συνεταιρισμός ιπποφαούς

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2013 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:27
 

Της Λένας Κισσάβου

Για πρώτη φορά στο νομό Λάρισας, δημιουργείται συνεταιρισμός αγροτών καλλιεργητών ιπποφαούς, ένα από τα φυτά τα οποία κατακτούν συνεχώς έδαφος στη Ελληνική και στην παγκόσμια αγορά, τα τελευταία χρόνια, χάρη κυρίως στις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των καρπών τους.

Ως ιδέα άρχισε να συζητιέται από έναν πυρήνα λίγων Λαρισαίων, από το 2009, οι οποίοι ερεύνησαν τις δυνατότητες μια τέτοιας καλλιέργειας, τις προοπτικές, τις ανάγκες της, πριν κατασταλάξουν να ασχοληθούν πιο ουσιαστικά και επαγγελματικά με το ιπποφαές.

Αφού κατέληξαν ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια με μέλλον, δημιούργησαν πέρυσι τον Αγροτικό Συνεταιρισμό  «EVEXIA super foods», με γραφεία του στη Λάρισα, στην οδό Τσιτσάνη 26.

Αναλυτικότερα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του μας ενημερώνουν ότι: « Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το χειμώνα του 2009. Τρείς από τους σημερινούς συνεταίρους του συνεταιρισμού «EVEXIA super foods» συνέλεξαν πληροφορίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ξεκίνησαν φυτεύοντας ένα στρέμμα ιπποφαούς.

Με το πείραμα αυτό διαπιστώθηκε ότι το ιπποφαές μπορεί να καλλιεργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Μετά από μετρήσεις που έγιναν σε δικούς μας καρπούς, βρέθηκε πως η ποιότητα τους, συγκρινόμενη με αυτή της Βόρειας Ευρώπης, Ιταλίας Πορτογαλίας και Καναδά, είναι υψηλότερη σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, σύμπλεγμα βιταμινών Ω κ.α.). Αυτό βέβαια ήταν ένα βασικό στοιχείο για μας, καθότι το προϊόν είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα ίδια, λόγω της καλύτερης ποιότητάς του».

Όσο αφορά στους στόχους του Συνεταιρισμού, αναφέρουν: « Οι στόχοι του αγροτικού συνεταιρισμού είναι:

α) να συγκεντρώσει υψηλή παραγωγή (τονάζ), υψηλή και σταθερή ποιότητα κάτι που επιτυγχάνεται με ελεγχόμενη καλλιέργεια που επιβλέπεται από μια εξειδικευμένη γεωτεχνική ομάδα

β) η επίτευξη καλύτερων τιμών σε πρώτες ύλες, εργαλεία κλπ.

γ) η υψηλής ποιότητας παραγωγή μέσω της του συντονισμού και ελέγχου από ειδικούς επιστήμονες.

δ) η ομαδική και οργανωμένη προώθηση του προϊόντος στην εγχώρια και ξένη αγορά»

Σήμερα τον αγροτικό συνεταιρισμό ιπποφαούς, απαρτίζουν σαράντα μέλη, ενώ όπως τονίζουν οι ίδιοι, όλο και περισσότερα άτομα τους προσεγγίζουν για να μάθουν λεπτομέρειες για την καλλιέργεια, σκεπτόμενοι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και να επενδύσουν σε αυτή, για να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Μέχρι στιγμής, στο σύνολό τους τα μέλη, καλλιεργούν 130 στρέμματα ιπποφαούς, με προοπτικές αύξησής τους.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΣτην ερώτηση τι φιλοδοξούν να πετύχουν απαντούν: « Αυτό που θέλουμε στην ουσία να πετύχουμε, είναι το υψηλό κέρδος του κάθε παραγωγού, πηγαίνοντας το προϊόν απευθείας στις γραμμές παραγωγής και μεταποίησης.

Έχοντας σαν γνώμονα το χαμηλό κόστος εγκατάστασης και της συντήρησης, τα τελικά οφέλη είναι πολύ υψηλά και θα είναι ακόμη υψηλότερα εάν ο συνεταιρισμός πετύχει δική του μεταποίηση και τυποποίηση φτάνοντας στο τελικό προϊόν. 

Οι μελλοντικές επενδύσεις είναι ένα κομμάτι που δουλεύουμε σαν Διοικητικό Συμβούλιο, του αγροτικού συνεταιρισμού, έχοντας βέβαια συνεργάτες αντίστοιχους επιστήμονες-μάνατζερ. Αυτή τη στιγμή είμαστε πάρα πολύ κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας πώλησης».

Αναλυτικά για το είδος αυτού του φυτού, που έχει πάρει μια θέση στην θεσσαλική γη, τα μέλη του συνεταιρισμού μας ενημερώνουν: « Το ιπποφαές είναι ένα θαμνόδενδρο, θα μπορούσε όμως να χαρακτηριστεί και ως δενδροκαλλιέργεια.

Το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα 3,5 μέτρα. Η καλλιέργειά του είναι σχετικά εύκολη. Επειδή είναι αρδευόμενη καλλιέργεια κρίνεται απαραίτητο το νερό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το εύρος ανοχής του σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, όσο και άνω του μηδενός, είναι μεγάλο. Η ενασχόληση στο χωράφι αφορά κυρίως τους έξι μήνες, ξεκινώντας  από τον Απρίλιο. Το κόστος της καλλιέργειας είναι σχετικά χαμηλό, ειδικά μετά τον τρίτο χρόνο, επειδή το φυτό δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες λιπάνσεις και προστασίες από φάρμακα.

Να σημειωθεί ότι αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές (αρχ. ιππόφαος, ιππόφεως, ιπποφανής) χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Η ονομασία στα λατινικά του γένους Hippophae προέρχεται από τις λέξεις ίππος(άλογο) και -φαές, ουδ. του –φαής (φως, λάμψη), άρα σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο.

Ηδη σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Κοζάνη, στην Εύβοια, στην Πέλλα, στη Φθιώτιδα και στη Ροδόπη, υπάρχουν ομάδες παραγωγών, με την Κρήτη να πρωτοστατεί στην ενασχόληση αγροτών με το ιπποφαές.

Για κάθε ενδιαφερόμενο, να ενημερώσουμε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την καλλιέργεια του ιπποφαούς, από τον συνεταιρισμό «EVEXIA super foods»,  στις 6 μμ. στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» στη Λάρισα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα των γεωτεχνικών του αγροτικού συνεταιρισμού:  2410661240, 6973772090 και 6948008826.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass