ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Καινοτομία αλλά με αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία

Δημοσίευση: 02 Νοε 2013 20:53 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:39
 
«Θέλουμε συνέργεια στην καινοτομία που παράγεται στα πανεπιστήμια, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνδυαστεί με χρήσιμα αποτελέσματα στην πράξη, στα θεσσαλικά προϊόντα. Να υπάρξει συντονισμός με σκοπό, αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, με θέσεις εργασίας και εισόδημα για να ανατρέψουμε το σημερινό υφεσιακό κλίμα» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός ανοίγοντας τις εργασίες εκδήλωσης με θέμα τη «διαμόρφωση της στρατηγικής ευφυούς εξειδίκευσης RIS3 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στον αγροδιατροφικό τομέα».
Η εκδήλωση, που έγινε χθες στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Θεσσαλίας ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της διαβούλευσης ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου (2014 -’20).
Στον σκοπό της εκδήλωσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Γρ. Παπαχαραλάμπους σημειώνοντας αρχικά ότι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχώρησε στη σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας με τη συγκρότηση παράλληλα θεματικών ομάδων εργασίας στο πλαίσιο του προγραμματισμού της νέας περιόδου.
Για να προσθέσει ότι «σήμερα γίνεται η πρώτη εκδήλωση της ομάδας εργασίας για τον αγροδιατροφικό τομέα, έτσι ώστε, μετά την παρουσίαση των δύο βασικών αξόνων, της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης RIS3 (Regional Innovation Strategies for Smart Specialization) και, την εξειδίκευσή του RIS3 για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον αγροδιατροφικό τομέα, να ακολουθήσει διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τον καθορισμό της τελικής πρότασης του αγροδιατροφικού τομέα σε επίπεδο Περιφέρειας».
Για να τονίσει καταλήγοντας ότι οι διαδικασίες διαβούλευσης για τις άλλες θεματικές ενότητες θα συνεχιστούν με αντίστοιχες εκδηλώσεις και συναντήσεις εργασίας το επόμενο διάστημα.
«Δεν κάνουμε ούτε διακρίσεις – ούτε αποκλεισμούς» τόνισε ο κ. Αγοραστός προσδιορίζοντας το πλαίσιο της διαβούλευσης καλώντας τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, εκπροσώπους δήμων, επιμελητηρίων, αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων, μέλη ΔΕΠ, εκπαιδευτικούς του ΤΕΙ και ερευνητές, να συμμετάσχουν στη διαδικασία με προτάσεις.
«Θέλουμε, πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός, συνέργεια στην καινοτομία που παράγεται στα πανεπιστήμια, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνδυαστεί με χρήσιμα αποτελέσματα στην πράξη, στα θεσσαλικά προϊόντα. Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει πόρους για την καινοτομία.
Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο και προσδοκούμε στη συνεργασία σας. Να υπάρξει συντονισμός μας με σκοπό, αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, με θέσεις εργασίας και εισόδημα για να ανατρέψουμε το σημερινό υφεσιακό κλίμα» κατέληξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας προσθέτοντας ότι «εμείς θα χρηματοδοτήσουμε τις καλύτερες προτάσεις και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε γρήγορα τα έργα».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ιωάν. Μεσσήνης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το θεσσαλικό πανεπιστήμιο θα αποτελέσει τον βασικό ερευνητικό φορέα στην περιοχή ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Κων. Μαλίζος πρόσθεσε ότι το πανεπιστημιακό ίδρυμα αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στην περιοχή χαρακτηρίζοντας ως θετική εξέλιξη την ανοιχτή διαβούλευση, με αφορμή και την εμπειρία του παρελθόντος.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας καθηγητής Παν. Γούλας σημείωσε την αξία της καινοτομίας ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας καθηγητής Κων. Χατζηθεοφίλου αναφέρθηκε σε δράσεις Τμημάτων του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Λάρισας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ακολούθησαν εισηγήσεις που αφορούσαν στα εξής θέματα: «Η προσέγγιση της Ευφυούς Εξειδίκευσης στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό», «Έρευνα και Καινοτομία στον τομέα της πρωτογενούς Αγροτικής Παραγωγής των Τροφίμων και της Αγροβιοτεχνολογίας και η πρόκληση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο», «Εργαλεία προώθησης Καινοτομίας και Μεταφοράς Γνώσης για την Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013».
Τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου διαβουλεύσεων για τον Αγροδιατροφικό τομέα στην Περιφέρεια παρουσίασε ο αναπληρωτής πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται με τοποθετήσεις και προτάσεις εκπροσώπων του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών , του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας - Κεντρικής Ελλάδος , των Επιμελητηρίων Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων αλλά και άλλων φορέων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass