Η καλλιέργεια ελιάς στο νομό Λάρισας

Δημοσίευση: 08 Νοε 2013 22:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:46

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Λάρισας η καλλιεργήσιμη έκταση σε στρέμματα είναι 75.000 περίπου, τα ελαιόδεντρα 1.900.000 (1.800.000 περίπου ενταγμένα στη Δακοκτονία και 100.000 περίπου εκτός προγράμματος). Η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου ανέρχεται σε 850.000 κιλά και η εκτιμώμενη παραγωγή επιτραπέζιας σε 230.000 κιλά.

Ικανοποιητικές αποδόσεις σημειώνονται στις εξαγωγές της ελιάς από δύο βασικά βιομηχανίες του νομού, ενώ αντιστρόφως ανάλογη (μειωμένο ενδιαφέρον) παρουσιάζεται στις εξαγωγές λαδιού. Σύμφωνα πάντα με την ΔΑΟΚ οι εξαγωγές ελιάς κυρίως προς Αμερική, Αυστραλία, Καναδά και ακολούθως προς χώρες της Ε.Ε. με καταγεγραμμένα στοιχεία ως 31 Αυγούστου ανέρχονται σε 18.837.896,60 κιλά  με αριθμό φορτίων 1.722. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι οι δύο βιομηχανίες με έδρα τον νομό Λάρισας συγκέντρωσαν ποσότητες και από την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα. Αντίθετα οι εξαγωγές λαδιού είναι περιορισμένες, αφού σημειώθηκαν μόλις 5.655 κιλά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ντόπια παραγωγή προορίζεται προς την τοπική κατανάλωση. Οι τιμές που κλείνονται οι συμφωνίες μεταξύ παραγωγού λαδιού και καταναλωτή ανέρχονται στα 4,5 ευρώ, ενώ οι εξαγωγές στις οποίες προχωρούν οι βιομηχανίες της Κρήτης και της Πελοποννήσου κλείνονται στα 2-2,5 ευρώ.           

Η ελιά στο δήμο Τεμπών

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του δήμου Τεμπών για το σύνολο της ελαιοπαραγωγής (επιτραπέζιας και ελαιοποιήσιμης) σε έκταση, δέντρα και κιλά με μέσο όρο τριετίας 2010-2012. Από τα στοιχεία (βλέπε σχετικό πίνακα) αυτά προκύπτει ότι στην επιτραπέζια ελιά οι πρώην δήμοι Νέσσωνος και Μακρυχωρίου κυριαρχούν, ενώ πολύ μικρή ποσότητα εμφανίζει ο πρώην δήμος Κάτω Ολύμπου. Στην ελαιοποιήσιμη ελιά σημειώνονται ικανοποιητικές παραγωγές στον πρώην δήμο Κάτω Ολύμπου, ακολουθούν οι περιοχές των πρώην δήμων Γόννων, Νέσσωνος, Μακρυχωρίου, ενώ μια μικρή ποσότητα εμφανίζουν τα Αμπελάκια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass