ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΣΕ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ

Έρχονται πληρωμές για αγρότες – κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

* Νέα προκήρυξη το 2014 για τη νιτρορύπανση, υπέρ του Αχελώου ο υπουργός * Στις Περιφέρειες περνά το 30% των κονδυλίων του Γεωργικού Ταμείου με το νέο ΕΣΠΑ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2013 1:26 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:54
  
Τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρη, για επιτάχυνση των πληρωμών σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας απέσπασε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο και στην οποία έλαβε μέρος και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τα αγροτικά θέματα Χρήστος Σιδερόπουλος.
Στη συνάντηση, η διάρκεια της οποίας υπερέβη τη μιάμιση ώρα, έγινε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα που αφορούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, ενώ ο περιφερειάρχης επέδωσε και υπομνήματα με τις θέσεις της Περιφέρειας.
Στα ζητήματα που έθεσε ο κ. Αγοραστός, ο υπουργός δεσμεύτηκε οτι:
- Αποκαθίστανται οι 15.000 επιλαχόντες κτηνοτρόφοι από την εξισωτική αποζημίωση καθώς εξασφαλίστηκαν τα 28,6 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν. Οι πληρωμές ξεκινούν απ’ την ερχόμενη εβδομάδα.
-Εξασφαλίστηκε το κονδύλι και με νέα ΚΥΑ αποπληρώνεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
- Προκηρύσσεται νέο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, με τους δικαιούχους να φτάνουν τους 6.000.
-Στο Πρόγραμμα 1.4.4 (εννιαχίλιαρο) για τους καπνοπαραγωγούς τακτοποιούνται τα στοιχεία των δικαιούχων για να γίνουν οι πληρωμές.
- Με την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ) είναι εφικτό να ολοκληρωθούν τα προγράμματα για τους αγρότες που είναι έτοιμοι με επιχειρηματικό φάκελο.
- Για τους βοσκοτόπους ο ΟΠΕΚΕΠΕ με δικές του ενέργειες θα αποκαταστήσει την ενιαία πληρωμή (επιλέξιμες εκτάσεις)
-Ξεκινά σύντομα νέο πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ στον τομέα της μεταποίησης.
ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ
Ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης με τον υπουργό να δεσμεύεται για νέα προκήρυξη εντός του 2014. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε να προκηρυχθούν τα προγράμματα για τη μείωση της νιτρορύπανσης και τη βιολογική γεωργία και, ταυτόχρονα, έκρινε επιβεβλημένο να αρθεί η αδικία που υπήρξε στο τελευταίο πρόγραμμα, όταν οι εκτάσεις στη Θεσσαλία μειώθηκαν από τις 100.000 στις 26.000 στρ., οι δικαιούχοι από τους 9.405 στους 2.159 και το συνολικό ποσό ενίσχυσης από τα 243,7 στα 52,1 εκατ. ευρώ. «Οι αγρότες τις Θεσσαλίας αγκάλιασαν το πρόγραμμα αυτό, καταγράφεται σημαντική μείωση στην επιβάρυνση από τα νιτρικά και ένα επιπλέον εισόδημα προστέθηκε στα αγροτικά νοικοκυριά», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός και παράλληλα ζήτησε να επανεξεταστούν ένας-ένας οι φάκελοι των απορριπτέων και να γίνουν αιτήσεις θεραπείας όπου υπήρξαν παραλείψεις.
ΝΕΑ ΚΑΠ
Εκτενή συζήτηση έγινε για τη νέα ΚΑΠ και το νέο ΕΣΠΑ. Ο κ. Αγοραστός ζήτησε από τον υπουργό να μεταφερθούν πόροι από το Γεωργικό Ταμείο του νέου ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες για να μπορούν αυτές να διαχειρίζονται αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα και να «τρέχουν» γρηγορότερα οι διαδικασίες. Ο κ. Αθ. Τσαυτάρης συμφώνησε και ανακοίνωσε ότι το 30% του Γεωργικού Ταμείου του νέου ΕΣΠΑ περνάει στις Περιφέρειες.
Σε ό,τι αφορά στη νέα ΚΑΠ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε συγκεκριμένο προγραμματισμό ενημέρωσης αγροτών και κτηνοτρόφων («να πάμε σπίτι-σπίτι», σημείωσε χαρακτηριστικά), ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για το τι πρόκειται να ισχύσει από εδώ και πέρα.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι από «τη νέα ΚΑΠ θίγονται ο καπνός, η ντομάτα, το βαμβάκι και η ελιά. Όταν αυτά τα τέσσερα προϊόντα της «βαριάς» αγροτικής παραγωγής πλήττονται, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος παραγωγής ώστε να πάμε σε ισόρροπη και δίκαια σύγκλιση προκειμένου να μην απομακρυνθούν οι αγρότες από τα προϊόντα αυτά». Ακόμη, ζήτησε το μοντέλο που θα ακολουθηθεί να περάσει από τα Περιφερειακά Συμβούλια και τη Βουλή και να μην αντιμετωπιστεί η Ελλάδα ως μια ενιαία Περιφέρεια, αλλά να ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές και γεωμορφολογικές διαφορές.
Για την καλύτερη ενημέρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ, παρουσία της ηγεσίας και στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υπάρξει πλήρη ενημέρωση και πολύπλευρη ενημέρωση. Στη συνέχεια, η Περιφέρεια θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε επίπεδο Δήμων.
ΡΕΥΜΑ-ΦΠΑ
Ο κ. Αγοραστός έθεσε επίσης και τα εξής θέματα:
-«Να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας καθώς η ένταξη των κτηνοτρόφων σε αυτό απαιτεί ένα σημαντικό κόστος για τους ίδιους οι οποίοι δυσκολεύονται να το καταβάλουν αυτή τη στιγμή.
-Να ψηφιοποιηθούν άμεσα οι βοσκότοποι του Δημοσίου για να μπορούν να παραχωρηθούν σε κτηνοτρόφους έναντι μικρού αντιτίμου για χρήση.
-Για τα αγροτοδικεία, να μην ποινικοποιηθεί ο αγώνας των αγροτών
-Τέθηκε το θέμα της κλοπής των μετασχηματιστών.
- Φθηνότερο ρεύμα για τους αγρότες.
- Επιστροφή του ΦΠΑ.
- Καθυστερήσεις στις πληρωμές στον καπνό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ
Για τα έργα του Προγράμματος ΑΓροτικής Ανάπτυξης 2007-13 «Αλ. Μπαλτατζής» ο περιφερειάρχης ζήτησε να δοθεί η έγκριση δημοπράτησης για όσα είναι ήδη ενταγμένα στο πρόγραμμα και έχουν ολοκληρωμένες μελέτες και τεύχη δημοπράτησης και αφορούν παράλληλα σε έργα αναδασμού, υδατοδεξαμενές, υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων κ.ά.
ΑΧΕΛΩΟΣ
Στη συνάντηση ετέθησαν ακόμη και τα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα της Κάρλας και του Αχελώου με τον υπουργό να ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο.
THESSAGRO
Συζήτησαν ακόμα για το Θεσσαλικό Καλάθι και την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων Thessagro, την οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει για τις πρωτοβουλίες αυτές και συνεχάρη τον περιφερειάρχη, τονίζοντας ότι ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. έχει τονίσει την ανάγκη να πάμε σε πρωτόκολλα πιστοποίησης, άρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι έτοιμη μπροστά στις νέες αυτές προκλήσεις.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass