Η ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ- Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Πώς γλίτωσαν τα μαντριά από... τον «κακό λύκο» της φορολογίας!

Δημοσίευση: 16 Νοε 2013 21:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:55
  
«Αν ο κ. Χαρακόπουλος δεν επιθυμεί τη φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων ας μας υποδείξει ισοδύναμα για τα 160 εκατομμύρια ευρώ που τους αναλογούν»...
Η ώρα είναι δύο παρά τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Οικονομικών, όταν ο τσάρος της οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας εμφανώς εκνευρισμένος απευθύνεται στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, που νωρίτερα είχε ασκήσει σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων.
Το κλίμα στην αίθουσα με τη συμμετοχή σχεδόν 80 βουλευτών της Ν.Δ. ήταν από νωρίς εκρηκτικό, με τους βουλευτές της περιφέρειας να στρέφονται κατά του υπουργού αλλά και του συμβούλου του κ. Καραβίτη που ανέλαβε τον άχαρο ρόλο της παρουσίασης του νομοσχεδίου. Ο πάντα ήρεμος κ. Στουρνάρας τους ακούει μάλλον υπομειδιώντας. Ωστόσο, η αναφορά του Μάξιμου Χαρακόπουλου στη φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων τον οδήγησε σε οξεία αντιπαράθεση που απασχόλησε και τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ε», ο Λαρισαίος υπουργός, που από την πρώτη στιγμή διατύπωσε ευθαρσώς τις ενστάσεις του για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, έθεσε, στην τοποθέτησή του, την ανάγκη κατάργησης των συντελεστών θέσης, λέγοντας ότι δεν έχει διαφορετική παραγωγή το χωράφι αν είναι κοντά ή μακριά από τη θάλασσα, ή αν βλέπει σε αγροτικό ή δημοτικό δρόμο. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καυτηρίασε την πρόβλεψη απομείωσης του συντελεστή επιφάνειας για όσους έχουν άνω των 130 ή 500 στρεμμάτων, λέγοντας ότι η ΝΔ δεν είναι κόμμα των τσιφλικάδων αλλά της μικρομεσαίας αγροτιάς και αν χρειάζεται συντελεστής επιφάνειας έπρεπε να είναι μεγαλύτερος στις μεγάλες γαιοκτησίες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Βεβαίως, εκείνο που σχολιάστηκε εκτενώς, ήταν η αναφορά του Λαρισαίου «δεν μπορείτε να φορολογείται το ίδιο τα μπαΐρια και τα τσαΐρια» με δημοσιογράφους των καναλιών να αναζητούν στα λεξικά την ερμηνεία των όρων... και να σημειώνουν ότι δεν μιλά την ίδια γλώσσα με τον υπουργό Οικονομικών.
«ΡΑΒΕΤΕ ΚΟΣΤΟΥΜΙ 1000 -1.500 ΕΥΡΩ
ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ»
Καθώς στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν μέχρι εκείνη τη στιγμή και οι ομιλίες των άλλων βουλευτών της επαρχίας -σε αντιδιαστολή με εκείνους της Αθήνας- δεν είχε υπάρξει μέχρι τότε καμία αντίδραση του κ. Στουρνάρα. Όταν όμως, ο κ. Χαρακόπουλος αποκάλυψε τη σχεδιαζόμενη -παρά τις διαψεύσεις- φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων με 160 εκατομμύρια ευρώ, το θερμόμετρο στην αίθουσα ανέβηκε κατακόρυφα. «Δεν μπορεί να διαρρέετε επισήμως ότι δεν θα φορολογηθούν οι στάνες και οι αποθήκες και από την άλλη να ράβετε «κουστούμι» 1.000 έως 1.500 ευρώ σε κάθε κτηνοτρόφο ή αγρότη που έχει αποθήκη ή υπόστεγο για τα αγροτικά του μηχανήματα» είπε ο Λαρισαίος υπουργός, με τον κ. Στουρνάρα να τον διακόπτει λέγοντας ότι δεν είναι διαρροές, αλλά επίσημη ανακοίνωση.
«Ακόμη χειρότερα, ήρθε η απάντηση. Παραπλανάτε τον πρωθυπουργό και τους αγρότες. Αν δεν φορολογηθούν όπως λέτε στάνες και αποθήκες τότε ποια είναι τα αγροτικά κτίσματα από τα οποία προσδοκάτε 160 εκατομμύρια ευρώ;» συμπλήρωσε σε έντονο ύφος ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για να λάβει ως απάντηση την απαίτηση του Υπουργού Οικονομικών να του... υποδείξει ισοδύναμα. «Δεν είναι αυτή ούτε δική μου δουλειά ούτε των βουλευτών» ήταν η καταληκτική κουβέντα του Θεσσαλού, που δέχθηκε τα συγχαρητήρια για τη στάση του από τους παριστάμενους βουλευτές, που στις δύο παρά δεν ξεπερνούσαν τους είκοσι. Βλέπετε, οι περισσότεροι, αφού είπαν την... ατάκα τους για την τηλεόραση, αποχώρησαν για ταβέρνα, όπως γράφτηκε, της Καισαριανής.
Από πού όμως προέκυπτε το «κουστούμι των 1.500 ευρώ» που αναφέρθηκε ο Χαρακόπουλος; Όπως είπε στη σύσκεψη, επικοινώνησε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Νίκο Παλάσκα ζητώντας του στοιχεία για την κτηνοτροφική του εκμετάλλευση, για να δει τι φόρο θα πλήρωνε με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Τα στοιχεία αυτά τα μετέφερε στον κ. Καραβίτη, σύμβουλο του κ. Στουρνάρα, ο οποίος υπολόγισε για ένα σταύλο 600 τ.μ. φόρο 1.380 ευρώ, καθώς ο συντελεστής ήταν 2,3 ευρώ το μέτρο. Στην αποκάλυψη αυτή, που έκανε έξω φρενών τους βουλευτές, οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών άρχισαν να θέτουν θέμα ορισμού τι είναι μαντρί ή στάνη, για να λάβουν αποστομωτική απάντηση από τον πρώην υφυπουργό Εργασίας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο ότι είναι αδιανόητο να αυτοσχεδιάζουν χωρίς να έχουν έρθει νωρίτερα σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»
Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι στις αρχές του καλοκαιριού υπήρξε σύσκεψη στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο όπου ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τους είπε ότι είναι εκτός τόπου ο σχεδιασμός για είσπραξη 700 εκατομμυρίων ευρώ από τους αγρότες. Και καλό είναι να έχουν εναλλακτικά σενάρια γιατί αυτά τα χρήματα απλά δεν θα τα εισπράξουν! Μετά από εκείνη τη θυελλώδη συνεδρίαση δεν ξανακλήθηκε σε σύσκεψη για το φορολογικό, παρά μόνο όταν αυτό δημοσιοποιήθηκε εισπράττοντας την καθολική αντίδραση των βουλευτών.
Και αν αυτά ειπώθηκαν εντός των τειχών του υπουργείου Οικονομικών, αίσθηση προκάλεσε λίγες μέρες μετά, η δημόσια τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα. Με άρθρο του στην «Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Μην πυροβολείτε τους αγρότες!» ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επιχειρηματολογούσε εναντίον εκείνων που αρθρώνουν δημόσιο λόγο στοχοποιώντας τους αγρότες ότι δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Πέραν των επιχειρημάτων με τα οποία μπορεί κανείς να συμφωνεί ή όχι, είναι εμφανές ότι το άρθρο απευθυνόταν περισσότερο στο... Μαξίμου. Και απ’ ό,τι φαίνεται έπιασε τόπο. Η φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων πάει στις καλένδες, ενώ μειώθηκαν και οι προσδοκίες από τα αγροτεμάχια, καθώς από τα 150 έπεσαν στα 110 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός και αν το λόμπι των «βουλευτών του Κολωνακίου» επανέλθει δριμύτερο...
Γ. Ρούστας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass