ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Μαίνεται ο πόλεμος για την ελληνικότητα της φέτας

Δημοσίευση: 21 Νοε 2013 1:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:01
Του Γιώργου Ρούστα
Δεν μας έφτανε η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους τοπικούς κόλπους της επιστημονικής κοινότητας για την εμπορική αξιοποίηση του ονόματος «φέτα» σε παράγωγα της, ανέκυψε ζήτημα και μάλιστα μείζον εθνικό θέμα για την συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά για την ονομασία της «φέτας», καθώς υπάρχουν βουλευτές και διάφοροι φορείς και οργανώσεις που δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το επικερδές της συμφωνίας και σπεύδουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Όλα δείχνουν ότι η χώρα μας μπαίνει σε περιπέτειες και μπορεί μετά από προσπάθειες 22 χρόνων να κατοχύρωσε την ονομασία «φέτα» στην Ευρώπη, παρά τις κατά καιρούς ενστάσεις για την ελληνικότητα του ονόματος από Γαλλία, Γερμανία, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά φαίνεται ότι ο κίνδυνος για το παγκοσμίως γνωστό προϊόν επέστρεψε.
Γιατί σαφώς το θέμα δεν είναι η αγορά του Καναδά, αλλά τι θα ακολουθήσει με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, κι άλλες τρίτες χώρες με την ΕΕ, αφού ήδη το προηγούμενο της συμφωνίας με τον Καναδά αποτελεί γόνιμο έδαφος για την περαιτέρω εκχώρηση της ονομασίας της «φέτας» και σε άλλες χώρες. Κυρίως το παιχνίδι θα γίνει στην αγορά των ΗΠΑ, όπου τα τελευταία 6-8 χρόνια τα Greek products σπάνε ταμεία...
Ο Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ
Στο θέμα της Εμπορικής Συμφωνίας Ε.Ε. και Καναδά αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότης Μηταράκης κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μηταράκης «για δεκαετίες στην αγορά του Καναδά, η κατάσταση ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη. Όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία «φέτα», χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, και παραπλανούσε τους καταναλωτές. Αυτές οι πρακτικές τελειώνουν με την εμπορική συμφωνία καθώς: α) δέχεται ο Καναδάς τη «φέτα» ως ελληνικό ΠΟΠ - κατοχύρωση επί της αρχής, β) από τις υφιστάμενες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα».
Επίσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μηταράκης θα υπάρχει σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά (ευδιάκριτη και ευανάγνωστη αναγραφή της φράσης «Made in Canada»). Επιπλέον, όλοι οι νέοι παραγωγοί Καναδικού λευκού τυριού θα πρέπει, επιπροσθέτως των ανωτέρω, να αναγράφουν «feta-style cheese» ή «feta imitation cheese» και τέλος σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω περιορισμών θα παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως το Υπουργείο Εμπορίου του Καναδά και θα συμμορφώνει τους παραβάτες χωρίς να απαιτείται δικαστική συνδρομή, η οποία θα επιβάρυνε υπέρμετρα ειδικά τους μικροπαραγωγούς. «Τονίζεται ότι η έννοια της εν λόγω διοικητικής προστασίας εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών, γεγονός το οποίο θεωρείται εξαιρετικό επίτευγμα για την εφαρμογή των ανωτέρω υποχρεώσεων και τη διαφύλαξη των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών», συμπλήρωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό δε έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις Καναδικές Επαρχίες (Provinces), τη συμμόρφωση των οποίων αναλαμβάνει το Υπουργείο Εμπορίου του Καναδά. Αποφεύγουμε έτσι το ενδεχόμενο να γίνει “μπαλάκι” ο Έλληνας εξαγωγέας μεταξύ των επαρχιακών και των ομοσπονδιακών δικαστηρίων του Καναδά. Αντίθετα, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες που εξάγουν στον Καναδά καθώς στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα για τον διπλασιασμό των ποσοστώσεων γαλακτοκομικών, που θα μπορούν να εξάγονται από την Ε.Ε στον Καναδά με μηδενικούς δασμούς, από 4% σε 8%».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Ωστόσο φαίνεται ότι οι εξηγήσεις Μηταράκη δεν έπεισαν όλους τους βουλευτές που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής, με τον βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη, που σήκωσε το θέμα της επισφαλούς, για τα ελληνικά συμφέροντα, συμφωνίας ΕΕ με τον Καναδά να δηλώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης έλεγε ότι δεν έχει κλείσει το θέμα και γίνονται ακόμα διαπραγματεύσεις και δεν υπάρχουν τελικά κείμενα. Σήμερα έρχεται ο κ. Μηταράκης και μας λέει ότι εδώ και καιρό έχει κλείσει η πολιτική συμφωνία και μένει να καθαρογραφούν τα κείμενα! Ουδέποτε μέχρι σήμερα, εδώ και 4 χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, έγινε έστω και μία ενημέρωση για το περιεχόμενο τους, όχι μόνον στους ενδιαφερόμενους κλάδους, αλλά ούτε και στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής. Όποιος ανατρέξει στα πρακτικά της επίμαχης συμφωνίας και συγκεκριμένα στη σελίδα 20, θα διαπιστώσει διατάξεις για την «φέτα» σε δύο υποπαραγράφους. Τόσο για τους υφιστάμενους χρήστες, όπου και εκχωρείται το όνομα «φέτα» ακέραιο, όσο και για τους μελλοντικούς που θα το χρησιμοποιούν με περιορισμούς. Αλλά και πάλι θα υπάρχει ο όρος «φέτα». Τώρα τη χαρίζουμε στους Καναδούς. Ε αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί επιτυχία».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass