ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Επί... τάπητος η αναθεώρηση της ΚΑΠ

Δημοσίευση: 23 Νοε 2013 21:04 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:03
 
Του Δημήτρη Βάλλα
«Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ χωρίς κανέναν συνολικό σχεδιασμό για την αγροτική παραγωγή, ακολούθησαν την υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης στη βάση της απορρόφησης των διατιθέμενων κονδυλίων και τη διανομή των άμεσων ενισχύσεων με διάτρητο και πελατειακό τρόπο, με αποτέλεσμα την κατασπατάληση πόρων, την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων και τη χαμηλή έως μηδενική αποδοτικότητα των επενδύσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται από όλα τα στοιχεία που περιγράφουν τον αγροτικό τομέα, όπως προστιθέμενη αξία, έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, μειωμένο αγροτικό εισόδημα κ.ά.».
Αυτό επισημάνθηκε χθες, μεταξύ άλλων, σε πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα παρουσία και των βουλευτών κ. Ηρώς Διώτη και κ. Δημ Γεραλή.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και η κ. Ειρήνη Κατσινοπούλου υπεύθυνη του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κ.Ε.
Εν τω μεταξύ, όπως επισήμανε στην «Ε» ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, μέλος του αγροτικού τομέα του κόμματος, «οι αγρότες αμέσως μετά τη σπορά θα βρεθούν σε τροχιά κινητοποιήσεων και σε γενικό ξεσηκωμό για τη φοροεπιδρομή που γίνεται στο εισόδημά τους».
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ΚΑΠ που σε γενικές γραμμές αναφέρουν ότι:
«Η αγροτική πολιτική οφείλει να πάψει να είναι αποκλειστικά και μόνο ένας μηχανισμός κατανομής ενισχύσεων και να ενεργοποιήσει τα αναπτυξιακά ανακλαστικά του αγροτικού χώρου, ώστε να αναβαθμίσει τον ρόλο του τόσο σε οικονομικό (περιφερειακή ανάπτυξη – δημιουργία διακλαδικών σχέσεων με την υπόλοιπη οικονομία) όσο και κοινωνικό επίπεδο (ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων, προστασία του περιβάλλοντος).
Ο σχεδιασμός της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής για την περίοδο 2014-2020 είναι για πρώτη φορά τόσο άμεσα συνδεδεμένος με τη συνολική πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας που διαμορφώνεται στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού της Ε.Ε. και της οικονομικής κρίσης. Με τον νέο μειωμένο προϋπολογισμό η Ελλάδα χάνει το 12% του δημοσιονομικού φακέλου των άμεσων ενισχύσεων και το 6% των πόρων για αγροτική ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απαράδεκτη ρήτρα της αναστολής χρηματοδότησης των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης αν δεν τηρηθούν τα ασφυκτικά δημοσιονομικά μέτρα που επιβάλλει το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, όπως προβλέπεται στον Γενικό Κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ. Μια απαράδεκτη ρύθμιση που ακυρώνει στην πράξη την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε μια περίοδο που ιδίως οι χώρες του Νότου που βρίσκονται σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, έντονης ύφεσης και υψηλότατης ανεργίας, έχουν την απόλυτη ανάγκη των κοινοτικών πόρων ώστε να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.
Σαν ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουμε μια ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική που θέτει στον πυρήνα της την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα για όλους, σταθερά και δίκαια εισοδήματα για τους αγρότες, προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, μέσω οικολογικά βιώσιμων μορφών παραγωγής.
Το διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων πρέπει να πάψει να ρυθμίζεται από τις αποφάσεις του ΠΟΕ και τις διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και να μπει σε νέες βάσεις υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, με προτεραιότητα την τοπική και περιφερειακή παραγωγή αντί για τις εξαγωγές, τον έλεγχο της δράσης των πολυεθνικών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ισότιμης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση των δασμών και των δασμολογικών ποσοστώσεων που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες για στρατηγικού χαρακτήρα ελληνικά και μεσογειακά αγροτικά προϊόντα, αποτελεί θέμα ιδιαίτερης προσοχής και επαναδιαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά, με στόχο την προστασία των ελληνικών- μεσογειακών προϊόντων. Τέλος, απαιτείται η προστασία των προϊόντων γεωγραφικού προσδιορισμού σύμφωνα με την περιοχή προέλευσής τους, τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής τους και την προέλευση των συστατικών τους».
ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Κάνοντας λόγο για μια ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν:
«Σε επίπεδο ΕΕ, με τη δημιουργία κατάλληλων συμμαχιών ιδίως των χωρών του Νότου, επιδιώκουμε μια ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ με στόχο:
 Αύξηση των προϋπολογισμού για τη γεωργία.
 Ακύρωση της ρήτρας της αναστολής χρηματοδότησης των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης αν δεν τηρούνται οι όροι του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας.
 Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου διαχείρισης γεωργικών κρίσεων χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το ταμείο αυτό θα έχει ως σκοπό την εξασφάλιση των παραγωγών από ιδιαίτερα σοβαρές φυσικές καταστροφές καθώς και από αναταραχές στις διεθνείς αγορές προϊόντων
 Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων Αύξηση του ποσοστού των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ειδικά για στρατηγικού χαρακτήρα προϊόντα.
 Ενδυνάμωση του ρόλου της αγροτικής πολιτικής ως εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης. Ιδιαίτερη πολιτική στήριξης της νησιωτικής και ορεινής παραγωγής
 Προτεραιότητα στην ποιοτική γεωργία (ποιοτικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα) και ολική απαγόρευση γενετικά τροποποιημένων».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass