ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ, ΑΡΩΝΙΑ, ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΚΑΙ ΜΥΡΤΙΛΛΟ

Ενισχύει παραγωγή και εξαγωγές η «Εύκαρπον»

* Επένδυση ύψους 450.000 ευρώ σε εγκαταστάσεις ολοκληρώνει ο συνεταιρισμός – Πάνω από 80 παραγωγοί συμμετέχουν στο εγχείρημα * Σε ενεργούς γεωργούς οι επιδοτήσεις, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ – Στις γαίες τα δικαιώματα

Δημοσίευση: 25 Νοε 2013 1:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:03
 
 
 
michou@eleftheria.gr
Μεγαλύτερη παρουσία στην εγχώρια αγορά, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης εξαγωγικής δραστηριότητας αναμένεται να δώσει στον αγροτικό συνεταιρισμό Νέας Γενιάς «Εύκαρπον – Ελληνικές Υπερτροφές» η ολοκλήρωση της μεταποιητικής μονάδας, μέσα σε διάστημα περίπου 12 μηνών. Η εταιρία δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια και παραγωγή νωπών-αποξηραμένων καρπών και προϊόντων γκότζι μπέρι, αρώνιας, ιπποφαούς και μύρτιλλου, καλλιέργειες που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Εύκαρπον», Ιωάννη Γαλάτουλα, η πρώτη γραμμή παραγωγής, που θα αφορά σε νωπά προϊόντα, αναμένεται να έχει φτάσει δυναμικότητα 1000 τόνων/έτος, μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 θα τεθεί σε λειτουργία και η δεύτερη γραμμή παραγωγής, για αποξηραμένα προϊόντα, δυναμικότητας επίσης 1000 τόνων.
Το εγχείρημα της «Εύκαρπον» παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι, σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Λάρισας, με τη συμμετοχή και παραγωγών των τεσσάρων φυτών που αποτελούν τον πυρήνα της δραστηριότητας της εταιρίας. Μιλώντας στην «Ε», ο κ. Γαλάτουλας ανέφερε ότι η εταιρία αναμένεται να αναπτύξει την πλήρη δυναμική της μέσα σε μία πενταετία, ωστόσο τα πρώτα θετικά για τους παραγωγούς-μετόχους αποτελέσματα αναμένεται να φανούν στην τριετία. Η «Εύκαρπον – Ελληνικές Υπερτροφές» ιδρύθηκε το 2012 με τη μορφή Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Γενιάς, έχει έδρα στη Ματαράγκα Καρδίτσας (κόμβος Ε65), αριθμεί περίπου 80 μέλη που είναι παραγωγοί (καλλιεργητές) και μέτοχοι, ενώ έχει στην κατοχή της περίπου 500 στρέμματα καλλιεργειών γκότζι μπέρι, αρώνιας, ιπποφαούς και μύρτιλλου σε όλη την Ελλάδα, από τις Σέρρες μέχρι και την Τρίπολη. Σε πρώτο επίπεδο, έχουν κλειστεί συμφωνίες στο εσωτερικό της χώρας, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από Μ. Βρετανία και Γερμανία. Να σημειωθεί ότι οι καλλιέργειες είναι βιολογικές, ενώ τελικός σκοπός είναι η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά. Πειραματικά, η «Εύκαρπον» έχει κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά συσκευασίες των 100γρ, οι οποίες, ωστόσο, είναι προς το παρόν διαθέσιμες μόνον σε δύο καταστήματα αλυσίδας σούπερ-μάρκετ στην Αθήνα. Μόλις ολοκληρωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις –μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους- στους στόχους της εταιρίας είναι να ενισχυθεί η παρουσία των νωπών προϊόντων σε σημεία λιανικής πώλησης, ενώ η εταιρία έχει σκοπό και την παραγωγή μαρμελάδων, ακόμη και συσκευασιών για αφεψήματα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις καλλιέργειες θεωρούνται ως υπερ-τροφές, διότι συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά υψηλής διατροφικής αξίας, κυρίως μέσω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχουν. Το γκότζι μπέρι, χαρακτηρίζεται ως «μούρο της ευτυχίας», καθώς επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά καταπολέμησης των ελευθέρων ριζών, καθώς περιέχει οκτώ φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά ακόμη και από το καρότο. Η αρώνια, το ιπποφαές, αλλά και το μύρτιλλο χρησιμοποιούνται και στη φαρμακευτική και την κοσμετολογία, όπως επίσης το τελευταίο χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική.
ΕΝΕΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και οι βασικές κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ, από τον Γεώργιο Βλότζο, λέκτορα του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι τα νέα ποσοστά ενίσχυσης-επιδότησης συνοδεύουν τις δηλώσεις για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις –και όχι σκέτες τις φορολογικές δηλώσεις, ενώ στόχος είναι τα χρήματα να κατευθύνονται στους «ενεργούς γεωργούς». Στόχος της ΕΕ είναι να σταματήσουν οι επιδοτήσεις γαιών που είναι, λ.χ. «δεσμευμένες» ως αεροδρόμια, στρατόπεδα και επιδοτούνται μέσω της αγρανάπαυσης. Παράλληλα, από το 2015 κι έπειτα, στο πλαίσιο της οικολογικής διαχείρισης –μέριμνας- των γαιών, θα πρέπει να δηλώνονται τρεις διαφορετικές καλλιέργειες –δεν έχουν καθοριστεί ακόμη ακριβώς τα ποσοστά. Το θετικό είναι ότι στη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ, στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπεται η δυνατότητα διαφοροποίησης των προγραμμάτων ενίσχυσης (με υποπρογράμματα), ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γεωγραφικής περιοχής. Το αρνητικό είναι ότι οι ενισχυόμενοι παραγωγοί θα δουν τα τελικά ποσά ενίσχυσης να μειώνονται ως και -30%, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, από το 2015 ως και το 2020, στις αποσυνδεδεμένες ενισχύσεις.
Να αναφερθεί ότι ομιλητές στην ημερίδα ήταν ακόμη ο διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ Λάρισας, Χρίστος Τσαντήλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Σιδερόπουλος καθώς και οι παραγωγοί Πέτρος Καριπίδης, Αποστόλης Πάνος, Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος και Δημήτριος Λάμπας, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της «Εύκαρπον» με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Μορφωτικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Κοιλάδας «Ο Φάρος».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass