ΕΝΩ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΕΤΑΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ!

Μόνο το 1 στα 3 ευρώ των επιδοτήσεων έφθασε στους κτηνοτρόφους

*Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της κτηνοτροφίας έκρουσαν κτηνοτρόφοι στην εθνική συνδιάσκεψή τους *Πρωταγωνιστής ο κτηνοτρόφος Κ. Μόκας από τα Πλατανούλια που «κατέβηκε» στην Αθήνα να μιλήσει με τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης

Δημοσίευση: 28 Νοε 2013 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:09
Του Γιώργου Μακρή
Μόνο το 1 στα 3 ευρώ από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις (συνολικά 900 εκατ. ευρώ) που καταβλήθηκαν πριν λίγες εβδομάδες κατέληξε στην τσέπη των αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και το Δημόσιο αλλά και τρίτοι στους οποίους οφείλουν οι παραγωγοί, εισέπραξαν τα οφειλόμενα απευθείας από τους λογαριασμούς. Η παρακράτηση δεν αφορούσε μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και οφειλές με ημερομηνία εξόφλησης την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Παναγιώτης Πεβερέτος μιλώντας χθες στην εθνική συνδιάσκεψη για την κτηνοτροφία που διοργανώνει ο ΣΕΚ στην Αθήνα.
Ο κ. Παν. Πεβερέτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η πολιτική η οποία εφαρμόζεται επηρέασε άμεσα και τον κλάδο της κτηνοτροφίας, ο οποίος αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις, με τον κίνδυνο κατάρρευσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να είναι   προ των πυλών».
Ειδική αναφορά έκανε στη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και τη φορολόγηση αγροτών και κτηνοτρόφων σημειώνοντας ότι οι φόροι την 3ετία 2009-2012 αυξήθηκαν πάνω από 93% στα 351,2 εκατ. ευρώ από 181 εκατ. Οι συνέπειες όλων αυτών, όπως τόνισε, είναι:
-«Μείωση στην παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 92.000 τόνους τα δύο τελευταία χρόνια. Η μείωση αυτή συνεχίζεται και το 2013.
-Μείωση της παραγωγής τυριών. Ιδιαίτερα η παραγωγή φέτας μειώθηκε το 2012 κατά 15.000 τόνους, σε σύγκριση με το 2010, ενώ αυξάνονται οι εξαγωγές φέτας στους 36 χιλ. τόνους φέρνοντας 200 εκ. €.
-Συνεχής μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και αντίστοιχες μειώσεις σημειώνονται και στα άλλα ζωικά προϊόντα.
-Αύξηση εισαγωγών: Το κρέας και το γαλακτοκομικά προϊόντα συνεχίζουν να αποτελούν τα σημαντικότερα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.
- Χαμηλά ποσοστά αυτάρκειας (π.χ. βόειο κρέας και το γάλα).
-Το εισόδημα των αγροτών μειώθηκε κατά 20%, πτώση που αντιστοιχεί σε συρρίκνωσή του κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ».
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ο κ. Παν. Πεβερέτος αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της φέτας χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ΕΕ με τον Καναδά «απαράδεκτη για τα συμφέροντα της χώρας μας» καθώς όπως εξήγησε, «ο Καναδάς θα «χτυπήσει» την ελληνική φέτα στις αγορές τρίτων χωρών». Σε αντιδιαστολή έφερε τη συμφωνία της Ελλάδας μέσω της ΕΕ με την Κορέα, η οποία δέχεται ως ΠΟΠ φέτα μόνο την ελληνική.
ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΑ
Πρωταγωνιστής της χθεσινής πρώτης ημέρας της συνδιάσκεψης ήταν, πάντως, ο κτηνοτρόφος κ. Κώστας Μόκας από τα Πλατανούλια, ο οποίος μετέβη αυθημερόν στην Αθήνα προκειμένου να εκφράσει τα παράπονά του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη καθώς επί τρία χρόνια δεν λαμβάνει εξισωτική αποζημίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ακούγοντας τον κ. Τσαυτάρη να δηλώνει από του βήματος του συνεδρίου ότι «τα προβλήματα με τους επιλέξιμους βοσκοτόπους επιλύονται» και ότι πλέον «ο αριθμός των κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα βοσκοτόπια δεν ξεπερνά τα 8.000 άτομα», ο κ. Μόκας ζήτησε τον λόγο ώστε να εξηγήσει στον υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απλοί κτηνοτρόφοι. Μάλιστα επιχείρησε να ανέβει στο βήμα μετά την ομιλία του υπουργού αλλά δεν του το επέτρεψαν οι διοργανωτές.
Στη συνέχεια κάθισε δίπλα στον υπουργό για να του εξηγήσει το πρόβλημά του αλλά και πάλι παρενέβησαν οι διοργανωτές προκειμένου να μπορέσει ο κ. Αθ. Τσαυτάρης να ακούσει τους επόμενους ομιλητές.
Τελικά, ο κ. Κ. Μόκας τα είπε τετ α τετ με τον κ. Τσαυτάρη όταν ο τελευταίος αναχώρησε από την αίθουσα. Όπως εξήγησε στον υπουργό, το πρόβλημά του ξεκίνησε μετά το 2010 όταν ένα κομμάτι από τους βοσκοτόπους στα Πλατανούλια που δηλώνει η οικογένειά του για να παίρνει επιδοτήσεις όπως προβλέπει η ΚΑΠ κρίθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μη επιλέξιμο. Παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις του στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε με αποτέλεσμα τα τρία τελευταία χρόνια να μην εισπράττει την εξισωτική αποζημίωση. Μάλιστα, το συγκεκριμένο τμήμα του βοσκότοπου δεν μπορεί ούτε να το διαγράψει από τη δήλωσή του ούτε να το αντικαταστήσει ενώ η «ποινή» που επιβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι δυσανάλογα μεγάλη.
Ο κ. Κώστας Μόκας, μιλώντας στην «Ε», εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον της κτηνοτροφίας: «Του χρόνου με τη νέα ΚΑΠ θα είναι το τελειωτικό χτύπημα… Μην ακούτε τι λένε ότι θα ενισχυθεί η κτηνοτροφία. Βοσκότοποι δεν υπάρχουν. Μιλάμε για γενοκτονία… Στη θεωρία ακούγονται όλα ωραία και καλά. «Θα πάνε πόροι στην κτηνοτροφία», λένε. Άμα τα ακούει ένας αστός «όλα ωραία και καλά» θα σκεφτεί. Είμαστε τελειωμένοι άμα ισχύσει αυτό που σχεδιάζουν να μετρούν όχι πόσα ζώα έχει ο καθένας αλλά πόσα στρέμματα. Πού να τη βρω τη γη εγώ, δεν είμαι ιδιοκτήτης, δεν έχω χωράφια ή βοσκοτόπους...».
Σημειώνεται ότι υπέρ του κ. Μόκα παρενέβη στον κ. Αθ. Τσαυτάρη ο περιφερειακός σύμβουλος – εντεταλμένος για θέματα αγροτικού τομέα κ. Χρήστος Σιδερόπουλος ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου όπως και ο Λαρισαίος πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος και ο γεωπόνος κ. Ντίνος Μπλιάτσος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass