Βαμβάκι: Μειωμένη η ζήτηση για το εκκοκισμένο

Δημοσίευση: 28 Νοε 2013 19:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:10

Αδιάθετη στις αποθήκες των ελληνικών εκκοκκιστηρίων παραμένει η μισή και πλέον φετινή εγχώρια παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος, καθώς η απότομη πτώση των διεθνών τιμών του προϊόντος τις τελευταίες εβδομάδες συνοδεύεται από προσδοκίες περαιτέρω πτώσης της και αποθαρρύνει τους μεγάλους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού από το να προβούν σε αγορές.

 Οι όποιες εξαγωγές αυτή την περίοδο συνεπάγονται ζημιές για τα εκκοκκιστήρια, γεγονός που σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης του τομέα από το τραπεζικό σύστημα, δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα των εκκοκκιστικών βιομηχανιών να ανταποκριθούν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς.

«Έχει διατεθεί ως τώρα περί το 45% της συνολικής παραγωγής και οι πωλήσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει, λόγω των αρνητικών τιμών και της ισχνής διεθνούς ζήτησης» αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Δοντάς, πρόεδρος της Ένωσης Εκκοκκιστών Εξαγωγέων Βάμβακος και του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων-Βιομηχανιών. Οι προσδοκίες περαιτέρω πτώσης των τιμών του προϊόντος αποδυναμώνουν τη διεθνή ζήτηση και επιτείνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τομέα, λόγω της σχεδόν μηδενικής χρηματοδοτικής υποστήριξής του. «Οι εταιρείες έχουν εγκλωβιστεί σε επίπεδα τιμών που οδηγούν στην καταγραφή μικρών ή μεγαλύτερων ζημιών, ενώ και οι τρέχουσες προοπτικές είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες», σημειώνει ο Απ. Δοντάς, προσθέτοντας είναι υπαρκτή η πιθανότητα σειρά επιχειρήσεων να βρεθεί σε αδυναμία να ανταποκριθεί κανονικά στις υποχρεώσεις τους έναντι των καλλιεργητών βάμβακος.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η απότομη πτώση των διεθνών τιμών του εκκοκκισμένου βάμβακος μέσα σε τρεις εβδομάδες περίπου κατά 14%, σε επίπεδα που θεωρούνται τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας, συνδέεται με το γεγονός ότι το ήμισυ των παγκόσμιων αποθεμάτων βάμβακος βρίσκεται πλέον στην Κίνα, ενώ οι χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος «χειραγωγούνται». Έτσι, η χρονιά προβλέπεται ότι θα εξελιχθεί αρνητικά για τον κλάδο, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή βάμβακος ήταν καλύτερη του αναμενομένου τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Για ενδεχόμενα «αδιέξοδα» των επιχειρήσεων του τομέα κάνει λόγο και ο Σταμάτης Κουρούδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θρακικά Εκκοκκιστήρια στη Ροδόπη, αφού τα προβλήματα είναι κοινά για τις βιομηχανίες εκκοκκισμένου βάμβακος τόσο στη Θεσσαλία όσο και στις άλλες περιοχές της χώρας όπου καλλιεργείται ο αποκαλούμενος «λευκός χρυσός». Οι υψηλές στρεμματικές αποδόσεις, αναφέρει, εξουδετέρωσαν τη μείωση των καλλιεργημένων στρεμμάτων και οδήγησαν σε αυξημένη παραγωγή σύσπορου βάμβακος, αλλά η διαφαινόμενη περαιτέρω συμπίεση των τιμών του προϊόντος οδηγεί σε «απρόβλεπτες καταστάσεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass