Ερώτηση Δημ. Γελαλή για τους παραγωγούς σταφυλιών

Δημοσίευση: 29 Νοε 2013 14:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:11

Ερώτηση για τα προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων συγκομιδής από τους παραγωγούς σταφυλιών κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην ερώτηση κάνουν λόγο για λάθη στις καρτέλες που παρέλαβαν οι παραγωγοί, διαφορές με το αμπελουργικό μητρώο, λάθη στις καταχωρίσεις κατά τη μεταβίβαση, ή/και μεταβολές που δεν είχαν καταχωρηθεί και τονίζουν ότι «οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, των οποίων η σταφυλική παραγωγή τους προορίζεται για οινοποίηση, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ, με δικιά τους ευθύνη για την εγκυρότητα, την πληρότητα και την ορθότητα των όσων δηλώνουν, δηλώσεις συγκομιδής για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους.

Αρχικά ζητήθηκε από τους αμπελουργούς να παραλάβουν από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τις καρτέλες αμπελοκαλλιέργειας και να τις προσκομίσουν σε κάθε οινοποιείο που θα πουλούσαν τα σταφύλια τους, διαπιστώθηκε όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν προβλήματα.

Όταν στη συνέχεια ζητήθηκε από τους αμπελουργούς να καταθέσουν τις δηλώσεις συγκομιδής ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα παραπάνω προβλήματα κατέστησαν αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η αδυναμία κατάθεσης των ηλεκτρονικών δηλώσεων συγκομιδής δεν οφείλεται σε λάθη και παραλήψεις των αμπελουργών.  Τα προβλήματα του αμπελουργικού μητρώου είναι δεδομένα και γνωστά και όπως φαίνεται δεν λήφθηκαν υπόψη. Η συγκεκριμένη εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία χωρίς να προηγηθεί δοκιμαστική περίοδος, στην οποία θα διαπιστώνονταν τα παραπάνω προβλήματα και χωρίς να ενημερωθούν οι παραγωγοί και οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι των ΔΑΟΚ.

Η μη κατάθεση των ηλεκτρονικών δηλώσεων συγκομιδής από τους αμπελουργούς επισείει κυρώσεις. Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό: «Γιατί ενεργοποιήθηκε επίσημα η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης συγκομιδής χωρίς να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που υπάρχουν στο αμπελουργικό μητρώο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση τόσο στους παραγωγούς όσο και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να μην επιβληθούν άδικα κυρώσεις στους παραγωγούς;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass