Η ΕΒΟΛ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Με «όπλο» το γίδινο γάλα!

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2013 23:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:14
 
Του Αποστόλη Ζώη
Ο μύθος λέει ότι ο Δίας μεγάλωσε με το γάλα της γίδας Αμάλθειας γι' αυτό και έγινε ο κορυφαίος των θεών. Ήταν τότε που η Αμάλθεια τον βρήκε στα Λευκά Ορη εγκαταλελειμμένο, την ώρα που προσπαθούσε να ξεφύγει από τον πατέρα του, τον Κρόνο, που έτρωγε τα παιδιά του. Με το δικό της γάλα απέκτησε τη δύναμή του και έγινε βασιλιάς του Ολύμπου, αρχηγός και πατέρας των Θεών. Με την ίδια πίστη στις ευεργετικές ιδιότητες του γίδινου γάλακτος αναπτύχθηκε, επεκτάθηκε και σημειώνει υψηλές επιδόσεις η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ που δραστηριοποιείται στη Μαγνησία, αλλά έχει καταφέρει να κατακτήσει το 90% της τοπικής αγοράς και να "εγκαταστήσει" το γίδινο γάλα στα ράφια των πιο απαιτητικών καταστημάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής, απελευθερωμένο μάλιστα από τις χαρακτηριστικές οσμές του, χάρη σε ειδικό αποσμητή, που απορροφά τη μυρωδιά!
Η γαλακτοβιομηχανία αλλά και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βόλου έχουν καταφέρει σήμερα να αναδειχθούν σε μια κορυφαία για τα ελληνικά δεδομένα μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, με πολλαπλές δράσεις πέραν της παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (προσφορά υπηρεσιών στον αγροτικό κόσμο, παραγωγή δημητριακών, λειτουργία μονάδας βιομηχανικής ντομάτας). Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για μια υγιή συνεταιριστική οργάνωση που δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ σε δάνεια, καλύπτει όλα τα έξοδα από τα έσοδά της, δεν έχει μειώσει καθόλου τις αποδοχές των 125 εργαζόμενων και για όλα τα παραπάνω βραβεύτηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη.
«Δεν είναι δική μου η βράβευση, ανήκει σε όλα τα μέλη του συνεταιρισμού, τους εργαζόμενους και το Δ.Σ.» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου και της ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος και όταν ρωτάται για το μυστικό της επιτυχίας απαντά: «υπάρχει μια σύμπνοια σε όλα τα μέλη που αποτελούν την οργάνωσή μας, υπάρχει σύνεση, λογική και εργατικότητα στο προσωπικό μας, τους εργαζόμενους και τη διοίκηση. Με μια χρηστή διοίκηση, προσεκτική, με ενδιαφέρον, με προσοχή, διαφάνεια και με αγώνα επιτυγχάνουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα και ονειρευόμαστε ακόμη καλύτερες ημέρες όπως ήδη, μάλιστα, συμβαίνει και το 2013, μια εποχή που όλη η Ελλάδα καίγεται και εμείς δοξάζουμε τον Θεό γιατί πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά».
Παρουσιάζοντας το μοντέλο της οργάνωσης της δραστηριότητας της ΕΑΣ και της ΕΒΟΛ εξηγεί ότι η συνεταιριστική οργάνωση δημιουργήθηκε το 1918 με σκοπό να προσφέρει υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο και με τον όρο υπηρεσίες αναφέρεται στις δηλώσεις καλλιέργειας, ΦΠΑ, ΟΣΔΕ, τα ζητήματα επιδοτήσεων κ.ά. «Είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουμε και να προστατέψουμε τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου σε όλο το φάσμα του» λέει και προσθέτει ότι οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται με ελάχιστα χρήματα στα δέκα χιλιάδες φυσικά μέλη της οργάνωσης που είναι, την ίδια στιγμή, και μέτοχοι.
Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, το γίδινο γάλα αποτέλεσε την «αιχμή του δόρατος» στη δραστηριότητα της γαλακτοβιομηχανίας, καθώς η διοίκησή της εμπιστεύεται απόλυτα τα γίδια της αυτόχθονης φυλής Σκοπέλου που εκτρέφονται στο δυτικό Πήλιο, σε παρθένα εδάφη όπου δεν έχει πέσει ποτέ λίπασμα ή φυτοφάρμακο. «Είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα και μοναδικοί που διανέμουμε φρέσκο βιολογικό γίδινο γάλα όπως επίσης και βιολογικά τυριά, βιολογικό κατσικίσιο τυρί, βούτυρο και γιαούρτι» σχολιάζει ο κ. Πρίντζος.
Για τις ιδιότητες του συγκεκριμένου γάλακτος, τονίζει ότι η ποιότητά του προσομοιάζει με εκείνη του μητρικού γάλακτος, γι' αυτό και πολλοί γονείς το προτιμούν για τα παιδιά τους. Επιπλέον, υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορες κατηγορίες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και το χρησιμοποιούν ως «φάρμακο».
Παράλληλα, στην αγορά διακινούνται 60 κωδικοί γαλακτοκομικών προϊόντων από αγελαδινό και πρόβειο γάλα (φέτα, γιαούρτια, τυριά, βούτυρο κ.λπ.).
Κι αν η κρίση αποτελεί για πολλούς αντικίνητρο επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ΕΑΣ Βόλου και η ΕΒΟΛ συνεχίζουν να οραματίζονται και να προγραμματίζουν νέες δράσεις. «Ολοκληρώνουμε μια επένδυση 6,5 εκ. ευρώ που αφορά στη γαλακτοβιομηχανία μας. Πρόκειται για μια νέα πτέρυγα στη γαλακτοβιομηχανία που θα μας δώσει πολύ μεγάλες δυνατότητες επεξεργασίας γάλακτος. Συγκεκριμένα ενώ επεξεργαζόμαστε πενήντα τόνους γάλα σε ένα 8ωρο, με τη νέα μονάδα η ποσότητα αυτή θα διπλασιαστεί και θα διαμορφωθεί σε 100 τόνους. Η επένδυση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα 'Αλέξανδρος Μπαλτατζής', από το οποίο θα επιδοτηθεί κατά 40% ενώ η υπόλοιπη χρηματοδότηση θα προέλθει από ίδια κεφάλαια και χωρίς δανεισμό» σημειώνει ο κ. Πρίντζος.
Σε επίπεδο καινοτομίας, άλλωστε, γίνονται προσπάθειες μέσω κατάλληλων εφαρμογών στον χώρο των τροφίμων, προκειμένου να ξεπεραστεί το μειονέκτημα του βιολογικού γίδινου γάλακτος, καθώς για 2-3 μήνες τα ζώα δεν παράγουν γάλα όσο βρίσκονται σε κατάσταση κυοφορίας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass